Η μελέτη των των σεληνιακών πετρώματων – και επί τω ρομαντικότερω “φεγγαρόπετρες”- αποτελεί για τους επιστήμονες την βασική πηγή πληροφοριών για τον τρόπο σχηματισμού της Σελήνης

Μέχρι σήμερα έχουν φτάσει στη Γη τα 380 κιλά πετρωμάτων που έφεραν από τη Σελήνη οι αστροναύτες του προγράμματος Αpollo (1969- 1972) και κάποιοι λίγοι σεληνιακοί μετεωρίτες από μη επανδρωμένα σοβιετικά διαστημικά οχήματα.
Ο συνολικός αριθμός των δειγμάτων που κατέχει αυτή τη στιγμή η NASA, υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνάει τα 1.500. Αυτά φυλάσσονται κυρίως στο Χιούστον και χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς ενώ συχνά δανείζονται για εκθέσεις.

Τα πετρώματα της Σελήνης σε… δημοπρασία!
Το βασικό συστατικό της επιφάνειας της Σελήνης, είναι το “σεληνιακό χώμα”, ή επιστημονικά ο “ρεγόλιθος”. Πιο σπάνια συναντάμε επίσης πετρώματα όπως ο νορίτης, ο γρανίτης, ο πυροξενίτης και ο δενίτης.
Αν και υποτίθεται ότι όλα τα σεληνιακά πετρώματα αποτελούν “ιδιοκτησία” της NASA, τα τελευταία χρόνια πολλά από αυτά εξαφανίζονται! Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Τζόζεφ Γκούτχαϊνζ, πρώην επιθεωρητής της NASA, στο National Geographic ” πολλά από τα δείγματα που έφεραν οι αποστολές Apollo, χάθηκαν μυστηριωδώς με το πέρασμα του χρόνου από τις αποθήκες της υπηρεσίας! Είμαστε βέβαιοι πως κάποια στιγμή θα εμφανιστούν σε κάποια δημοπρασία με ταμπελίτσα που θα γράφει “πωλείται 3,5 εκατομμύρια ευρώ το τεμάχιο”!

“Εδώ οι καλοί μετεωρίτες”!
Για την ώρα πάντως, συναντάμε δημοπρασίες μετεωριτών από μεγάλους οίκους, ακόμη και από το ebay, οι τιμές των μετεωριτών γενικότερα ξεκινούν από 70.000 ευρώ το κομμάτι και φτάνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα, το μέγεθος, τα πιστοποιητικά γνησιότητας (!), αλλά και το πόσο… θανατηφόοι ήταν κατά την πτώση τους στη Γη!
Το 2007 στη Νέα Υόρκη, διατέθηκαν προς πώληση από τον οίκο Μπόνχαμς, μερικά κομμάτια από τους πιο γνωστούς μετεωρίτες που προσέκρουσαν στη γη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα κομμάτια αυτά προέρχονταν από μετεωρίτες που προσέκρουσαν σε διάφορα μέρη του πλανήτη μας πριν από εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια!

Το καλύτερο κομμάτι της δημοπρασίας ήταν ήταν ένα μικρό δείγμα από τον “Ουιλιαμέτ”, έναν βράχο 15,5 τόνων που θεωρείται ο μεγαλύτερος μετεωρίτης της Βορείου Αμερικής. Με βάρος 13 κιλών, το κομμάτι αποσπάστηκε από έναν βράχο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Αμερικής. Τιμή εκκίνησης είχαν οριστεί τα 764.000 ευρώ, ποσό που τελικά δεν διέθεσε κανείς οποτε η πέτρα δεν πουλήθηκε. Αντίθετα, ένας σιδερένιος μετεωρίτης από τη Σιβηρία κατάφερε να πουληθεί για περίπου 100.000 ευρώ.

“Συλλεκτικό με σπάνια αξία” θεωρήθηκε ένα κομμάτι του μετεωρίτη Βαλέρα, αφού κατά την πρόσκρουσή του σε ένα χωράφι στην Βενεζουέλα το 1972, είχε προκαλέσει το θάνατο μιας αγελάδας. ” Επειδή είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο η πρόκληση θανάτου από μετεωρίτη, ο συγκεκριμένος θεωρείται ιδιαίτερης αξίας” είχε εξηγήσει η υπεύθυνη της δημοπρασίας!

Νικόλαος Αλεβιζόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.