Αναταραχή στα πανεπιστήμια φέρνει ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κύμα καταλήψεων σε σχολές, μπλόκα από φοιτητές και αναβολή εξετάσεων

Αποφάσεις για μεταφορά της εξεταστικής περιόδου έχουν ληφθεί ήδη από τις συγκλήτους στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Φοιτητές έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά και σε δεκάδες σχολές στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Αριστοτέλειο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το πρωί της Τρίτης, φοιτητές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ απέκλεισαν την πύλη του Πανεπιστημίου Αθηνών εμποδίζοντας σε όλους την είσοδο, ενώ τη Δευτέρα στην Πάτρα φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έφθασαν στο σημείο να διακόψουν τις εξετάσεις και να ζητήσουν απο φοιτητές που έγραφαν να αποχωρήσουν απο την αίθουσα! Χαρακτηριστικό, όμως, είναι ότι κατά του νόμου και υπέρ των καταλήψεων τάσσονται και πολλά στελέχη της παράταξης της ΠΑΣΠ.

Στο Αριστοτέλειο, στα τμήματα όπου δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη καταλήψεις διεξάγεται μεν η εξεταστική, ωστόσο διευκολύνονται οι φοιτητές να κάνουν γενικές συνελεύσεις.

Πάντως, αυτή τη φορά μεγάλη είναι η πιθανότητα να χαθεί το εξάμηνο εφόσον συνεχισθούν οι καταλήψεις, καθώς ο νέος νόμος προβλέπει ότι εάν δεν γίνει προηγηθεί διδασκαλία 13 εβδομάδων δεν εξετάζεται μάθημα.

Ταυτόχρονα, οι φοιτητές ετοιμάζονται για συλλαλητήρια την προσεχή Πέμπτη στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Αύριο συνεδριάζουν εκτάκτως οι πρόεδροι των ΤΕΙ, ενώ έκτακτη σύνοδο θα έχουν την Παρασκευή και οι πρυτάνεις.

Και πολιτικός “πόλεμος”

Την ίδια ώρα, κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και του Συνασπισμού με αφορμή τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το υπουργείο με ανακοίνωσή του κατηγορεί τον Συνασπισμό, που μιλούσε για μετατροπή των Ιδρυμάτων σε ανώνυμες εταιρείες, ότι χρησιμοποιεί ασύστολα ψεύδη και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, με στόχο τη δημιουργία έντασης στην ελληνική κοινωνία. πίσης τονίζει κατηγορηματικά οτι δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής διδάκτρων ή πληρωμής συγγραμμάτων.

Ανταπαντώντας, ο Συνασπισμός χαρακτηρίζει ψευδείς τους ισχυρισμούς της Άννας Διαμαντοπούλου η οποία ελπίζει -όπως λέει- να μην θυμούνται όταν κληθούν οι φοιτητές μετά απο τρία χρόνια να καταβάλουν δίδακτρα για να ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο σπουδών και να συνεχίσουν στο δεύτερο που θα ονομάζεται μεταπτυχιακά και διά νόμου θα έχει δίδακτρα.

Ο Κωστής Αϊβαλιώτης από τον ΛΑΟΣ δήλωσε ότι η κατάληψη των πανεπιστημίων μπορεί επιφέρει και την κατάλυση της κυβέρνησης, όμως παραμένει νόμος και θα εφαρμοσθεί όσο και να επιμένουν οι χρόνιοι καταληψίες των πανεπιστημίων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημ. Ζαφειριάδης χαρακτήρισε απαράδεκτες τόσο τις καταλήψεις όσο και τη μεταφορά της εξεταστικής, ενώ επέκρινε τους καθηγητές τονίζοντας ότι δίδουν τη δυνατότητα σε φοιτητικές μειοψηφίες να κλείσουν τα Πανεπιστήμια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.