Τον δρόμο προς τη Βουλή αναμένεται να πάρει άμεσα η τροπολογία για το νέο αυξημένο κατά 500 ευρώ φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, το οποίο θα δοθεί κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος που ξεκινά από Σεπτέμβριο του 2024.

Πρόκειται για το στεγαστικό επίδομα που δίνεται σε φοιτητές με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, εφόσον σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και για το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την Παρασκευή (1/3) την αύξησή του έως τα 2.500 ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΑΝΤ1, το αυξημένο επίδομα θα δοθεί σε όσους φοιτούν μακριά από τις εστίες τους, «σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια, εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης». Επομένως, η αύξηση του επιδόματος δεν θα εφαρμοστεί για όλους όσοι σπουδάζουν μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.

Οι 4 κατηγορίες δικαιούχων φοιτητών

 




 

Στην τροπολογία θα ορίζονται πλέον 3 διαφορετικά ποσά επιδόματος για 4 κατηγορίες δικαιούχων φοιτητών. Ειδικότερα το επίδομα αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

Στα 2.500 ευρώ από 2.000 ευρώ σήμερα για όσους συγκατοικούν, δηλαδή ενοικιάζουν σπίτι μαζί με άλλους (τουλάχιστον ένα συγκάτοικο και παραπάνω) εφόσον φοιτούν σε Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας, μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικία τους.
Στα 2.000 ευρώ από 1.500 σήμερα ως επίδομα στέγασης χωρίς συγκατοίκηση, για φοίτηση σε Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας, εκτός μονίμου κατοικίας τους.
Στα 2.000 ευρώ (ίδιο με φέτος) για όσους ενοικιάζουν από κοινού και συστεγάζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά προέρχονται από άλλες πόλεις ή περιοχές της χώρας.
1.500 ευρώ για όσους σπουδάζουν σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και ενοικιάζουν μόνοι τους σπίτι, προερχόμενοι από άλλες πόλεις ή περιοχές της χώρας.

Το δημοσιονομικό κόστος που προκύπτει από την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος εκτιμάται σε περίπου 17 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση των φοιτητών και των οικογενειών τους καλύπτοντας ένα σημαντικό τμήμα των εξόδων για τη στέγαση των παιδιών που σπουδάζουν μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ο φοιτητής για να λάβει το επίδομα πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το φοιτητικό επίδομα

Για τη χορήγηση του επιδόματος λαμβάνεται υπόψιν το οικογενειακό εισόδημα. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους:

 




 

Για αιτήσεις που αφορούν προπτυχιακούς φοιτητές που εισάγονται και εγγράφονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.
Για κάθε άλλη περίπτωση, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.

 flash

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.