Παραδίδεται το Νοέμβριο με καθυστέρηση 2 μηνών

Αστυνομικό Μέγαρο ΚοζάνηςΤην πρόοδο των εργασιών και την ποιότητα του έργου του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Κοζάνης, εξέτασε κλιμάκιο μηχανικών της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, το οποίο πραγματοποίησε προχτές αυτοψία. Το σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο που θα στεγάσει όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες του νομού, καθώς και την γενική αστυνομική διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, ολοκληρώνεται εντός του τρέχοντος έτους, δίνοντας λύση στα λειτουργικά προβλήματα των υπηρεσιών, ενώ θα απαλλάξει το δημόσιο από ενοίκια 13.000 ευρώ που δαπανώνται μηνιαίως μόνο για την πόλη της Κοζάνης.

Ο προϋπολογισμός του αστυνομικού μεγάρου Κοζάνης ανήλθε στα 11 εκ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε με δανειακή σύμβαση από Τράπεζα. Τη σύμβαση σύναψε η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, η οποία είναι η επιβλέπουσα του έργου.

Οι μηχανικοί της επιβλέπουσας αρχής έμειναν ικανοποιημένοι από την ποιότητα του έργου, σημειώνοντας ότι αποτελεί «κόσμημα» για την περιοχή. Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσονται και οι εργασίες, με εξαίρεση κάποιες καθυστερήσεις του προηγούμενου διαστήματος, που οφείλονταν στη ροή της χρηματοδότησης.

Πρόσφατα η χρηματοδότηση αποκαταστάθηκε, ο εργολάβος έλαβε τις οφειλόμενες δόσεις και ξανάρχισε τις εργασίες με εντατικούς ρυθμούς. Ωστόσο, ζήτησε μία τρίμηνη παράταση προθεσμίας για την παράδοση του έργου, το οποίο με βάση την συμβατική υποχρέωση έπρεπε να παραδώσει στις 11 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβλέπουσα αρχή προσανατολίζεται να δώσει μία παράταση δύο μηνών στην εργολήπτρια εταιρία, καθώς εκτιμά ότι σ’ αυτό το διάστημα μπορεί να ολοκληρωθεί το αστυνομικό μέγαρο. Άλλωστε, εκτελέστηκε το 93% του έργου και υπολείπεται μόνο η διευθέτηση του περιβάλλοντα χώρου, καθώς και οι τελευταίες πινελιές που πρέπει να μπουν.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης Στέγιος Μπαντόλας, που είναι και μέλος της Επιτροπής Παραλαβής του κτιρίου, εκτιμά ότι «μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα γίνει η διοικητική παραλαβή του έργου, οπότε είναι θέμα μιας εβδομάδας να γίνει η μετεγκατάσταση όλων των αστυνομικών υπηρεσιών».

Να σημειωθεί ότι το αστυνομικό μέγαρο Κοζάνης κτίστηκε σε οικόπεδο έξι στρεμμάτων που παραχωρήθηκε το 1998. Από τότε το θέμα έμπλεξε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και τελικώς το έργο δημοπρατήθηκε το 2006. Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφτηκε τον Ιανουάριο του 2009. Το εμβαδόν του διώροφου κτίσματος με υπόγειο ανέρχεται στα 5.000 τ.μ.

Στο υπόγειο προβλέπεται πάρκινγκ και σκοπευτήριο. Ακόμη προβλέφτηκε χώρος για το Τμήμα Μεταγωγών, κρατητήρια, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφεία κ.λ.π.
Στο νέο, σύγχρονο κτίριο θα μεταφερθούν όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες της Κοζάνης, όπως. Το Αστυνομικό Τμήμα, το Τμήμα Ασφάλειας, το Τμήμα Τροχαίας, η Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης, Στέργιο Μπαντόλα, «το νέο αστυνομικό μέγαρο είναι σύγχρονο, κατασκευάζεται με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και θα αποσυμφορήσει τις αστυνομικές υπηρεσίες που μέχρι τώρα λειτουργούν σε ακατάλληλα ενοικιαζόμενα κτήρια. Με τη λειτουργία του θα βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και το εργασιακό περιβάλλον των αστυνομικών, ενώ συγχρόνως θα εξυπηρετούνται πολύ καλύτερα οι πολίτες».

Να σημειωθεί ότι το αστυνομικό προσωπικό που θα στεγάζεται και θα εργάζεται στο νέο αστυνομικό μέγαρο αριθμεί περίπου 230 άτομα. Όλοι αυτοί μέχρι τώρα εργάζονταν σε κτίρια – κλουβιά, ενώ παράλληλα δεινοπαθούσαν και οι πολίτες που επισκέπτονταν τις αστυνομικές υπηρεσίες για υποθέσεις τους.

Το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει είναι ο χώρος στάθμευσης για τους πολίτες που θα επισκέπτονται το αστυνομικό μέγαρο. Στο υπόγειο του κτηρίου υπάρχει πάρκινγκ 30 αυτοκινήτων και ισάριθμα αυτοκίνητα θα μπορούν να παρκάρουν στο υπέργειο – υπαίθριο πάρκινγκ, αλλά αυτές είναι θέσεις για αυτοκίνητα των αστυνομικών.

Η αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης ζήτησε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ένα οικόπεδο στο απέναντι στρατόπεδο που δεν χρησιμοποιείται για χρήση χώρου στάθμευσης, αλλά το αίτημα απορρίφτηκε. Ωστόσο, το αίτημα επαναδιατυπώθηκε από πολιτικούς παράγοντες της περιοχής και ο υπουργός Πάνος Μπεγλίτης δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το ζήτημα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ – ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.