Σήμερα τα ξημερώματα τερμάτισαν και οι 100 πεζοπόροι της πορείας των 300χλμ. στη μνήμη των 13 θυμάτων της έκρηξης στη ναυτική βάση

Επί επτά ημέρες περπατούσαν και διένυσαν μία απόσταση 300 χιλιομέτρων οι 100 πεζοπόροι στη μνήμη των 13 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην ναυτική βάση στο Μαρί της Κύπρου, όπου σημειώθηκε φονική έκρηξη τον περασμένο Ιούλιο. Περασμένα μεσάνυχτα -της Τετάρτης- τερμάτισαν έξω από το προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας οι περίπου 100 πεζοπόροι της μεγάλης πορείας των 300χλμ, που κράτησε επτά μέρες στη μνήμη των 13 ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους κατά την έκρηξη,
στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί.

Πλήθος πολιτών υποδέχθηκε τους πεζοπόρους έξω από το προεδρικό, με χειροκροτήματα, άνθη και επευφημίες» ενώ ακούστηκαν τα συνθήματα «Αδέλφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», «’Ήρωες Αθάνατοι», «13 παλικάρια σκοτώθηκαν, γιατί, γιατί, γιατί», «Το αίμα κυλάει, δικαιοσύνη ζητάει».

Επικεφαλής της πορείας ήταν δεκατρείς οδοιπόροι, στις άσπρες φανέλες των οποίων ήταν οι φωτογραφίες των 13 θυμάτων.
Ακολουθούσε ένα μεγάλο πανό με τα ονόματα των θυμάτων.
Στη συνέχεια ήταν συγγενείς των θυμάτων και ακολουθούσαν οι υπόλοιποι πεζοπόροι.

Ανάμεσα στους πολίτες, που υποδέχθηκαν τους πεζοπόρους ήταν επώνυμα πρόσωπα της κυπριακής κοινωνίας, όπως ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Χριστοφίδης και άλλοι καθηγητές, νυν και πρώην βουλευτές, ο πρώην υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς και πρώην υπουργός Άμυνας Φοίβος Κλόκαρης και μερικοί διπλωμάτες.

Τους πεζοπόρους υποδέχτηκε με θερμά λόγια η μάνα των αδικοχαμένων διδύμων Χριστάκη και Μιλτιάδη Χριστοφόρου, η οποία τόνισε ότι η δικαίωση και η ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων θα έλθει μόνο με την τιμωρία των ενόχων και την αποκατάσταση ενός πραγματικού κράτους – δικαίου.

Μίλησαν και άλλοι συγγενείς, οι οποίοι υποστήριξαν ότι πρέπει να αλλάξει το ήθος της πολιτικής ζωής και ότι πλέον οι πολίτες πρέπει να αφυπνιστούν για να μη συμβούν και άλλα κακά και χαθεί η Κύπρος.
Το λόγο πήραν και πολίτες, οι οποίοι επανέλαβαν το αίτημα για παραίτηση του προέδρου Χριστόφια και εξέφρασαν γενική αμφισβήτηση για όλους τους πολιτικούς.

Η Αστυνομία παρακολουθούσε διακριτικά και όλα κύλησαν ομαλά μέχρι τις 2.30 το πρωί, όταν ο κόσμος άρχισε να διαλύεται.
Στα κιγκλιδώματα του προεδρικού, δύο μεγάλα πανό έγραφαν «Χριστόφια παραιτήσου όλη η ευθύνη είναι δική σου» – «Ζητείται ηγέτης».
Την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ανθρώπινη αλυσίδα στο προεδρικό μέγαρο, ενώ για τις 12 Σεπτεμβρίου ετοιμάζεται μεγάλη παγκύπρια συγκέντρωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.