Ο πλεισιόσαυρος γεννούσε μικρά μήκους… σχεδόν δύο μέτρων!

Μια απρόσμενη όσο και εντυπωσιακή ανακάλυψη που ταράζει τα νερά στον χώρο της παλαιοντολογίας έκανε ομάδα ειδικών από διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια. Μελετώντας απολιθώματα αρχαίων αμφίβιων οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα που ανήκει, όπως υποστηρίζουν, σε έναν θηλυκό πλεισιόσαυρο που όταν έχασε την ζωή του ήταν σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές κατάφεραν να διαχωρίσουν τη μητέρα από το έμβρυο και όπως εκτιμούν όταν εκείνο θα γεννιόταν το μήκος του θα ξεπερνούσε το 1,5 μέτρο.

Η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική αφού ο τρόπος αναπαραγωγής των μεγάλων αμφίβιων όντων της εποχής των δεινοσαύρων δεν έχει εξακριβωθεί και αποτελούσε μέχρι σήμερα πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους επιστήμονες. Άλλοι θεωρούσαν ότι αναπαράγονταν όπως άλλα θαλάσσια αμφίβια δηλαδή με αβγά και άλλοι όχι.

«Η απουσία ενός δείγματος από έγκυο πλεισιόσαυρο είχε δημιουργήσει αναστάτωση και τριβές στον επιστημονικό κόσμο. Η ανακάλυψη μας είναι σημαντική αφού δείχνει ότι οι πλεισιόσαυροι αναπαράγονταν εντελώς διαφορετικά από τα άλλα αμφίβια. Μια ακόμη σημαντική διαπίστωση είναι ότι κυοφορούσαν κάθε φορά μόνο ένα μικρό και όχι περισσότερα όπως άλλα συγγενικά τους είδη» αναφέρει ο Φρανκ Ο’ Κιφ, του Πανεπιστημίου Mashall, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.
Οι ερευνητές εκτιμούν επίσης ότι οι πλεισιόσαυροι δεν εγκατέλειπαν τα μικρά τους μετά την γέννηση τους αλλά τους παρείχαν γονική προστασία.

Θ. ΛΑΪΝΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.