Κάποιοι διαχειρίστηκαν τα χρήματά τους με λάθος τρόπους. Άλλοι έχασαν τα πάντα εξαιτίας των μάνατζερ και των οικονομικών τους συμβούλων που υποτίθεται ότι έπρεπε να επενδύουν τα κέρδη των διάσημων και πλούσιων πελατών τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Άλλοι πάλι, κατάφεραν να ξοδέψουν ολόκληρες περιουσίες σε πολυτελείς επαύλεις και αυτοκίνητα, ακριβοπληρωμένα διαζύγια, ναρκωτικά και άλλες εξαρτήσεις.
Το κοινό τους ωστόσο, χαρακτηριστικό είναι η απότομη βουτιά στα χρέη που τους ανάγκασε τελικά να κηρύξουν πτώχευση.

Τόνι Μπράξτον
Οι υπερβολικές σπατάλες ανάγκασαν την τραγουδίστρια να κηρύξει πτώχευση το 1998, ωστόσο το 2006 κατάφερε να δώσει μια νέα ώθηση στην καριέρα της και τα οικονομικά της με μια σειρά από εμφανίσεις και συναυλίες στο Λας Βέγκας. Ήταν μάλιστα τόσο επιτυχημένες που πήραν παράταση μέχρι το 2008. Ωστόσο, τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου σοβαρά προβλήματα υγείας την υποχρέωσαν να ακυρώσει τα πάντα γεγονός που της δημιούργησε χρέη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η γνωστή τραγουδίστρια, η οποία έχει κερδίσει έξι Γκράμι και έχει πουλήσει περισσότερα από 16 εκατομμύρια δίσκους αναγκάστηκε τελικά να κηρύξει για δεύτερη φορά πτώχευση τον Οκτώβριο του 2010.

Μπίλι Τζόελ
Είναι από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών, αλλά αυτό δεν τον έχει απαλλάξει από επανειλημμένες αιτήσεις πτώχευσης. Η πιο σημαντική ήταν όταν ο μάνατζέρ του –και επίσης γαμπρός του και νονός της κόρης του Αλέξας- Φρανκ Γουέμπερ του υπεξαίρεσε $30 εκατ. για επιχειρηματικές επενδύσεις, προσωπικά δάνεια κ.α, γεγονός που αποκαλύφθηκε αρκετά αργότερα έπειτα από λογιστικούς ελέγχους. Ο γνωστός τραγουδιστής μήνυσε τον Γουέμπερ για $90 εκατ. για απάτη και υπεξαίρεση κεφαλαίων.

Εμ Σι Χάμερ
Όπως αποδείχθηκε το μεγάλο χιτ των αρχών της δεκαετίας του ’90 «U Can’t Touch This» και οι πωλήσεις των 10 εκατομμυρίων αντιτύπων του άλμπουμ «Please Hammer Don’t Hurt ‘Em» δεν ήταν αρκετά για να χρηματοδοτούν για πάντα το πολυτελές lifestyle του τραγουδιστή που μεταξύ άλλων περιλάμβανε μια βίλα $30 εκατομμυρίων με λειτουργικά έξοδα $1 εκατομμύριο το μήνα.. Πριν το καταλάβει βρέθηκε να χρωστάει $13.7 εκατομμύρια ενώ η περιουσία του ανερχόταν μόλις στα $9.6 εκατομμύρια, γεγονός που τον ανάγκασε να κηρύξει πτώχευση το 1996.

Τζορτζ Κλίντον
Είναι ο ιδρυτής και αρχηγός των funk συγκροτημάτων Parliament και Funkadelic της δεκαετίας του 70 και των αρχών του 80, ενώ το 1981 ξεκίνησε σόλο καριέρα. Είναι από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της funk μαζί με τον Τζέιμς Μπράουν και τον Σλάι Στόουν, αλλά τα οικονομικά του οφέλη δεν ήταν αντίστοιχα της θρυλικής μουσικής του. Εξαιτίας νομικών προβλημάτων και πολλαπλών ζητημάτων πνευματικών δικαιωμάτων της χρονικής περιόδου 1976-1983 έχασε περίπου $100 εκατομμύρια γεγονός που τον οδήγησε σε αίτηση πτώχευσης το 1984.

Τζέλι Λι Λιούις
Είναι ένας αληθινός πρωτοπόρος του ροκ εν ρολ, και ο μοναδικός καλλιτέχνης που είχε δύο τραγούδια στην πρώτη θέση των charts της ποπ, της κάντρι και της R&B ταυτοχρόνως. Ωστόσο η καριέρα του καταστράφηκε το 1958 όταν παντρεύτηκε την 13χρονη δεύτερη ξαδέρφη του, Μίρα Γκέιλ Μπράουν, σκάνδαλο που τον σημάδεψε για μια 10ετία. Το 1988 κήρυξε πτώχευση, επικαλούμενος χρέη $3 εκατομμυρίων.

Άιζακ Χέις
Πριν του προταθεί να γίνει η φωνή του Chef στο South Park –γεγονός που τον βοήθησε να ανακάμψει οικονομικά-, υπήρξε ένας διάσημος τραγουδιστής της σόουλ του 60 και του 70. Το 1971 η καριέρα του εκτοξεύθηκε όταν με το «Theme From Shaft» το τραγούδι των τίτλων της ταινίας «Shaft» κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού. Όμως το 1975 βρέθηκε στην εταιρία Stax, η οποία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και αδυνατούσε να του πληρώσει τα $5 εκατομμύρια που του όφειλε. Ανήμπορος να πληρώσει για τα χρέη του –περίπου $6 εκατομμύρια- μηνύθηκε από τράπεζες, έχασε το σπίτι του, την περιουσία του και όλα τα πνευματικά δικαιώματα για τα τραγούδια του.

Μάρβιν Γκέι
Υπήρξε αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες φωνές της σόουλ μουσικής, όμως οι γάμοι, τα ακριβοπληρωμένα διαζύγια, η ερωτική του ζωή και ο εθισμός του στα ναρκωτικά τον έφεραν στα όρια της χρεοκοπίας πολλές φορές. Τελικά το 1979 κήρυξε πτώχευση και έζησε την απόλυτη ταπείνωση μένοντας μέσα στο βαν του, ενώ προετοίμαζε την επιστροφή του στην μουσική το 1982. Πρόλαβε τουλάχιστον να κάνει μια απ’ τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, το Sexual Healing, πριν τον πυροβολήσει στο κεφάλι ο ίδιος του ο πατέρας το 1984.

Μάρβιν Λι Άντεϊ
Το άλμπουμ «Bat Out of Hell» (1977) του τραγουδιστή που είναι περισσότερο γνωστός με το παρατσούκλι «Meat Loaf», ήταν ένα από τα υψηλότερα σε πωλήσεις μαζί με τα all-time classics «Back in Black» των AC/DC’s και «Moon» των Pink Floyd. Το επόμενο άλμπουμ όχι μόνο δεν έτυχε της ίδιας αποδοχής, αλλά πούλησε ελάχιστα, γεγονός που τον οδήγησε στην χρεοκοπία και στη συνέχεια στην πτώχευση το 1983. Ωστόσο, το 1993 έδωσε μια νέα ώθηση στα οικονομικά του- με την κυκλοφορία του «Bat Out of Hell II: Back Into Hell», το οποίο έγινε νούμερο ένα σε τρεις χώρες, ενώ το σινγκλ «I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That)» κατέκτησε την πρώτη θέση σε περισσότερες από 28 χώρες.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.