«Η ανέγερση του Τείχους ήταν “η πιο στυγερή έκφραση της ηθικής και πολιτικής δικτατορίας” του κομμουνιστικού κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας» έιπε ο υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας.

Τηρώντας ένα λεπτό σιγής οι Γερμανοί θα τιμήσουν το Σάββατο την 50ή επέτειο από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου, στις 13 Αυγούστου 1961, και τους 136 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο.

Οι συρμοί του μετρό θα σταματήσουν στις 10 το πρωί ενώ ένα λεπτό σιγής θα τηρηθεί εκείνη των ώρα σε εκκλησίες, χώρους εργασίας και αλλού, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος του Τείχους του Βερολίνου, Τόμας Κλάιν.

Στις 13 Αυγούστου 1961 “γκρεμίστηκε για πολλούς ανθρώπους το όνειρό τους για ελεύθερη ζωή”, είπε ο υπουργός Πολιτισμού Μπερντ Νόιμαν παρουσιάζοντας το επίσημο πρόγραμμα εορτασμού της 50ής επετείου.

Η ανέγερση του Τείχους ήταν “η πιο στυγερή έκφραση της ηθικής και πολιτικής δικτατορίας” του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας (SED), πρόσθεσε ο υπουργός.

Η πτώση του Τείχους, το 1989, σημαοτόδοτησε άλλωστε την λήξη του Ψυχρού Πολέμου και την απόλυτη ήττα του κομμουνιστικού μπλοκ.

Ο δήμαρχος του Βερολίνου, Κλάους Βόβεραϊτ θεωρεί από την πλευρά του ότι η επέτειος αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα μάθημα για τη νέα γενιά αφού δείχνει ότι οι δικτατορίες δεν έχουν μέλλον.

Στην τελετή για την 50ή επέτειο που θα γίνει το Σάββατο στο μνημείο του Τείχους στη Μπερνάουερ Στράσε, στο κέντρο της πόλης, θα παραβρεθούν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της χώρας Κρίστιαν Βουλφ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.