«Όσοι μιλούν για πληθυσμιακό κριτήριο δεν θέλουν την απελευθέρωση» τόνισε ο υπουργός Υποδομών

Της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει στο άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί «με όρους και κανόνες» υπεραμύνθηκε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών κ. Ι. Ραγκούσης, επισημαίνοντας ότι υπηρετεί την ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό, άρα υπηρετεί και το δημόσιο συμφέρον. «Η απελευθέρωση με κανόνες», τόνισε, «πατάσσει την φοροδιαφυγή, άρα υπηρετεί το επιτακτικό δημόσιο συμφέρον. Το άνοιγμα με κανόνες τονώνει την απασχόληση».
Ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε δεν θα υποκύψει σε πιέσεις και δεν κάνει πίσω. «Το άνοιγμα με κανόνες θα προχωρήσει. Μέσα από διάλογο, αλλά θα προχωρήσει. Αυτό άλλωστε δήλωσε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου», υπογράμμισε.
Ο υπουργός Υποδομών έκανε ακόμη γνωστό ότι το προσεχές διάστημα, που το υπουργείο θα γνωστοποιήσει τη συνολική πρόταση και τους κανόνες που θα διέπουν την απελευθέρωση του συγκεκριμένου επαγγέλματος, θα δώσει στους ενδιαφερόμενους εύλογο και επαρκή χρόνο προκειμένου να επισημάνουν τα σημεία στα οποία συμφωνούν και τα σημεία στα οποία διαφωνούν. «Μέχρι τότε είναι παντελώς αδικαιολόγητη κάθε μορφή κινητοποίησης και μάλιστα με θύμα το κοινωνικό σύνολο», τόνισε.

 

Αναφερόμενος στα πληθυσμιακά κριτήρια για τη χορήγηση των αδειών αναρωτήθηκε: «Τι θα πει πληθυσμιακό κριτήριο έτσι γενικά και αόριστα; Δύο- δυόμισι ταξί ανά χίλιους κατοίκους , όπως σήμερα στην Αθήνα; Τρία ταξί ανά χίλιους κατοίκους, όπως στη Βουδαπέστη και τη Μαδρίτη; Τέσσερα ταξί ανά χίλιους κατοίκους, όπως στην Πράγμα και το Βουκουρέστι, ή 10 ταξί ανά χίλιους κατοίκους, όπως στη Βαρκελώνη, το Ελσίνκι και το Μπέλφαστ. Δεν υπάρχουν ενιαία πληθυσμιακά κριτήρια».

Κατηγόρησε ταυτόχρονα τους ιδιοκτήτες ταξί πως όταν μιλούν για πληθυσμιακά κριτήρια «εννοούν τέτοια πληθυσμιακά κριτήρια, ώστε το επάγγελμα να παραμείνει κλειστό, ώστε να μην προκύπτει η δυνατότητα έκδοσης νέων αδειών».
«Υπεκφυγή και πρόσχημα είναι, λοιπόν, έτσι γενικά και αόριστα το πληθυσμιακό κριτήριο», κατέληξε, «Δεν σημαίνει τίποτα παρά μόνο ένα βολικό άλλοθι σε όσους, όπως ο κ. Σαμαράς, θέλουν να παραμείνει το επάγγελμα κλειστό και με αυτό τον τρόπο κλείνουν το μάτι στους ιδιοκτήτες ταξί. Είναι λυπηρό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μετατρέπεται σε εκπρόσωπο τύπου του προέδρου των ιδιοκτητών ταξί».

Δημήτρης Νικολακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.