Αποτέφρωσε 1.100 στρέμματα σιτοκαλαμιών και δασικής έκτασης, κινδύνεψαν σπίτια

Αναχαιτίστηκε ο πύρινος εφιάλτης που απείλησε χωριά του πρώην δήμου Ελίμειας, αφού αποτέφρωσε πρώτα 1.100 στρέμματα. Η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε την Τετάρτη 20 Ιουλίου στις 2 το μεσημέρι από την Άνω Κώμη και έφτασε μέχρι τον Βαθύλακο, έπειτα από κοπιώδεις προσπάθειες επίγειων και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το ίδιο βράδυ στις 11.30, ενώ χτες στις 10 το πρωί ελέγχθηκε πλήρως.

Βεβαίως, παρέμειναν ολημερίς δυνάμεις πυρόσβεσης με 4 οχήματα και 9 πυροσβέστες για αντιμετώπιση τυχόν αναζωπύρωσης.
Συνολικά πήραν μέρος 14 οχήματα και 28 πυροσβέστες, καθώς και πεζοπόρο τμήμα με 22 άτομα. Συνέδραμαν δύο υδροφόρες και ισάριθμα σκαπτικά μηχανήματα των ΟΤΑ.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης προχτές το απόγευμα μπήκε στη μάχη της πυρόσβεσης ένα ελικόπτερο Μ-26, που έκανε συνεχείς ρίψεις νερού μέχρι το σούρουπο, κάνοντας υδορληψία από την παρακείμενη λίμνη Πολυφύτου.

Η  φωτιά με επίκεντρο μία τεράστια αγροτική περιοχή του πρώην δήμου Ελίμειας, ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι από την Άνω Κώμη του δήμου Κοζάνης. Πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και κατέστη ανεξέλεγκτη, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, φτάνοντας μέχρι τον Βαθύλακο, αφού προηγουμένως είχε περάσει από το Κοντοβούνι, την Ανατολή και την Σταυρωτή. Αυτό που προβλημάτισε τις αρχές και την πυροσβεστική, είναι ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε ταυτόχρονα από πολλές εστίες, ενώ ο δυνατός αέρας πολλαπλασίαζε διαρκώς τα πύρινα μέτωπα. Η πυρκαγιά ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς υπήρχε ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων.

Μέλημα της πυροσβεστικής ήταν να μην μπει η φωτιά μέσα σε κατοικημένες περιοχές γι’ αυτό και δόθηκε προτεραιότητα στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στα χωριά. Παρ’ όλα αυτά οι φλόγες σχεδόν «έγλειψαν» τα σπίτια των χωριών Ανατολή και Σταυρωτή του δήμου Κοζάνης, ενώ απειλή υπήρχε ανά πάσα στιγμή και για το Κοντοβούνι. Προς τη βόρεια πλευρά η φωτιά έφτασε μέχρι τα όρια των κτηματικών περιοχών Κρόκου και Πετρανών.

Να σημειωθεί ότι και σ’ αυτή τη μεγάλη πυρκαγιά το έργο κατάσβεσης συντόνιζε ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Βαλοδήμος. Ο αξιωματούχος του πυροσβεστικού σώματος, μετά την πλήρη κατάσβεση προχτές το μεσημέρι της πρώτης πυρκαγιάς στις παρυφές της πόλης της Κοζάνης, είχε απευθύνει δραματική έκκληση στους αγρότες να μην καίνε τις καλαμιές. Μια έκκληση που έπεσε στο κενό, καθώς όλα δείχνουν ότι και η χτεσινή πυρκαγιά πρέπει να ξεκίνησε από καύση σιτοκαλαμιών. Αποτεφρώθηκαν συνολικά 100 στρέμματα σιτοκαλαμιών και 100 στρέμματα δασικής έκτασης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.