Πατέρας τριών παιδιών το θύμα

Το τελευταίο του μεροκάματο έκανε  ένας 45χρονος εργαζόμενος, ο οποίος βρήκε φρικτό θάνατο από ισχυρή έκρηξη, που σημειώθηκε κατά την διάρκεια εργασιών αμμοβολής και βαφής, μέσα σε δεξαμενή της τηλεθέρμανσης Κοζάνης, που βρίσκεται έξω από τις εγκαταστάσεις του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αγίου Δημητρίου.

Ήταν η ώρα περίπου 12 το μεσημέρι, όταν ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, συγκλονίστηκε από ισχυρότατη έκρηξη, προερχόμενη από την δεξαμενή του αντλιοστασίου της τηλεθέρμανσης Κοζάνης. Αμέσως σήμανε συναγερμός και έσπευσαν στο σημείο εργαζόμενοι της ΔΕΗ, η πυρασφάλεια και το ασθενοφόρο του εργοστασίου. Συγχρόνως ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ.
Στις 12.25 οι πυροσβέστες που μπήκαν με ειδικές μάσκες οξυγόνου στην ασφυκτικά γεμάτη με καπνό δεξαμενή, ανέσυραν σχεδόν καμένο τον Χάρη Βλάχο, πατέρα τριών παιδιών, ο οποίος να σημειωθεί ότι εργαζόταν σε εργολάβο που είχε πάρει εργολαβία από τον δήμο Κοζάνης τη συντήρηση της δεξαμενής. Μάλιστα, σύμφωνα με τους πυροσβέστες, ο άτυχος εργαζόμενος ακόμη ανέπνεε, αλλά κατέληξε κατά την μεταφορά με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Κοζάνης.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, στην συγκεκριμένη δεξαμενή δούλευαν δύο άτομα. Μόλις ο ένας τελείωσε την αμμοβολή, μπήκε ο 45χρονος και άρχισε να βάφει. Ο δεύτερος εργαζόμενος μαζί με τον ίδιο τον εργολάβο καθόταν έξω από την δεξαμενή. Τότε ακολούθησε η εκκωφαντική έκρηξη, ενώ η σκάλα που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες εκτοξεύτηκε σε μεγάλη απόσταση, αφού πέρασε από το στενό στόμιο της δεξαμενής. Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, αποδίδουν την θανατηφόρα έκρηξη σε αναθυμιάσεις που εκλύουν τα χρώματα και τα διαλυτικά.

Βεβαίως, η πραγματογνωσύνη των ειδικών που ορίστηκε θα διενεργηθεί την προσεχή Δευτέρα, αφού χτες οι μηχανικοί του τμήματος ασφάλειας και υγιεινής της Επιθεώρησης Εργασίας Κοζάνης, δεν μπόρεσαν να μπουν στην δεξαμενή, εξ’ αιτίας του καπνού και της δυσοσμίας. Επίσης, ίσως σήμερα να διενεργηθεί η νεκροψία – νεκροτομή του άτυχου εργαζόμενου στη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε χτες στην Κοζάνη, λόγω άδεις του ιατροδικαστή.

Με ανακοίνωσή του το σωματείο της ΔΕΗ «Σπάρτακος», υπογραμμίζει ότι «ένα ακόμα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα –δυστυχώς από τα πιο μακάβρια- έρχεται να προστεθεί στη μακρά μαύρη λίστα των εργατικών ατυχημάτων που έχουν καταγραφεί στην περιοχή μας». Προσθέτει ότι «το τραγικό συμβάν επαναφέρει τα ζητήματα που χρόνια τώρα προτάσσει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και αφορούν την ασφαλή εργασία.
Δυστυχώς ένας ακόμα θάνατος εργαζόμενου έρχεται να αποδείξει ότι επιβάλλεται να υπάρχει αυστηρή λήψη μέτρων, αυστηρή και απαρέγκλιτη εφαρμογή τους, πιστή τήρηση των κανονισμών και συστηματικοί έλεγχοι, γιατί τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή.
Εκφράζουμε την οδύνη μας για το θάνατο του άτυχου άνδρα, τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και καλούμε τους υπεύθυνους και αρμόδιους, να απαντήσουν στα πλείστα ερωτήματα που έχουν δημιουργήσει οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό συμβάν».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.