H αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών καταφθάνει με «κύριο πιάτο» της επίσκεψης την κρίση του χρέους

Η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να βρεθεί σήμερα, για δεύτερη φορά στη ζωή της, στο «καυτό» κέντρο της Αθήνας- για διαφορετικούς λόγους αυτή τη φορά. Την πρώτη, πριν από 12 χρόνια, ήταν οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις που είχαν μετατρέψει την πρωτεύουσα σε πεδίο μάχης, με φωτιές και οδοφράγματα, αφήνοντας την τότε πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών με τις χειρότερες εντυπώσεις. Σήμερα η… θερμότητα θα προέρχεται απλώς από τον αττικό ήλιο, που λογικά θα αποτρέψει και τους «Αγανακτισμένους» της πλατείας Συντάγματος από ακραίες συμπεριφορές. Οσοι προετοίμασαν την επίσκεψη φρόντισαν καλού-κακού και για αυτό το ενδεχόμενο: η αποστολή της αμερικανίδας υπουργού θα καταλύσει σε ξενοδοχείο μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει πάντως γεμάτο πρόγραμμα. Προερχόμενη από την Τουρκία, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στην Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη και με τελικό προορισμό την Ινδία, η κυρία Κλίντον θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδη. Τη Δευτέρα το πρωί, στο προστατευμένο περιβάλλον της οικίας του αμερικανού πρεσβευτή Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος, παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται εν Ελλάδι, παραμένει άνθρωπος με ευρείες διασυνδέσεις και επαφές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Μόνο λόγια και έπαινοι

Το περιεχόμενο της επίσκεψης Κλίντον επιβεβαιώνει τη ρήση των διεθνολόγων ότι «η γεωοικονομία υπερισχύει πλέον της γεωπολιτικής» . Η οικονομία, η κατάσταση στην Ελλάδα και η κρίση χρέους σε ευρωζώνη και ΗΠΑ θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες της, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και αυτή με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο.

Η κυρία Κλίντον αναμένεται να επιβεβαιώσει τη «στρατηγική συνεργασία» Ελλάδας- ΗΠΑ. Θα επαινέσει τις «θαρραλέες προσπάθειες» της κυβέρνησης Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της κρίσης, που σκοπό έχουν να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Πέραν αυτού, όμως, «δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να ειπωθούν»,σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους. Οι Αμερικανοί έχουν παρέμβει υπέρ της Ελλάδας, κυρίως διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, αλλά και του προέδρου Ομπάμα προς το Βερολίνο. Γνωρίζουν ότι, αν δεν ελεγχθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, το κύμα θα χτυπήσει την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα, αμερικανικά funds έχουν εκφράσει, επιμένουν ενημερωμένες πηγές, επανειλημμένως το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα. Αποτρέπονται, όμως, επιμένουν οι ίδιες πηγές, από την ασφυκτική γραφειοκρατία, την αρτηριοσκληρωτική δημόσια διοίκηση και την ανασφάλεια που προκαλεί ένα φορολογικό σύστημα που «πνίγει» την επιχειρηματικότητα.

«Λύστε το Σκοπιανό, έρχεται το Κυπριακό»
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επαναλάβει την επιθυμία της Ουάσιγκτον να κλείσει ο φάκελος του Σκοπιανού, αν και αναγνωρίζει ότι η Αθήνα επιδεικνύει ρεαλισμό, ενώ ο Νίκολα Γκρούεφσκι επιμένει στην «πολιτική των αγαλμάτων». Οι Αμερικανοί εμφανίζονται να επιθυμούν λύση του Κυπριακού ως το τέλος του έτους, ενώ θα έβλεπαν με καλό μάτι την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών ώστε να διερευνηθούν και τρόποι αξιοποίησης του ενεργειακού «Ελντοράντο» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Συζήτηση θα γίνει και για τις καλπάζουσες εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Αμερικανοί εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τα γεγονότα στη Συρία, ενώ στην περίπτωση της Λιβύης, που προκαλεί και τριβές στην κυβέρνηση Ομπάμα στο Κογκρέσο, επιθυμούν να τερματιστεί η αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας.

ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ… ΚΑΛΗ
Η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον (επάνω) στην Ελλάδα έχει αναβληθεί δύο φορές μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Η πρώτη ήταν επί υπουργίας της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη,όταν διοργανώθηκε στην Κέρκυρα η άτυπη υπουργική Σύνοδος του ΟΑΣΕ.Η δεύτερη ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο,αλλά τα δραματικά γεγονότα στην Αίγυπτο και η «αραβική άνοιξη» μετέβαλαν τους σχεδιασμούς της «πρώτης κυρίας» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το γεγονός πάντως ότι τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχουν μεταβεί στην Τουρκία αφήνοντας στα «κρύα του λουτρού» την Ελλάδα καθιστούσε,για συμβολικούς λόγους,αναγκαία μια επίσκεψη στη χώρα μαςέστω και αν μοιάζει να γίνεται ως εξισορροπητική της παρουσίας της κυρίας Κλίντον για άλλη μία φορά στη γειτονική Τουρκία.

Ωστόσο η παρουσία στην Αθήνα του πρεσβευτή Σμιθ,ανθρώπου που διετέλεσε προσωπάρχης της κυρίας Κλίντον προτού μετατεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα,διασφαλίζει την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών όσον αφορά την άριστη ενημέρωση για κάθε εξέλιξη στη χώρα μας.

ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.