Έντονη κινητικότητα από ΟΗΕ και Ε.Ε. για την επιλυση του ζητήματος

Στο φουλ μπαίνουν εν μέσω θέρους οι μηχανές του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για λύση του Κυπριακού, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων. Ηδη παρατηρείται έντονη κινητικότητα που πυροδοτήθηκε από την τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι – μουν, παρουσία ττων κκ. Δ. Χριστόφια και Ντερβίς Ερογλου. Ο κ. Ερογλου βρίσκεται μάλιστα αυτές τις ημέρες στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες για συναντήσεις, ενώ στην Αγκυρα μετέβη και ο επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.

το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu. «Σε αυτή την περίπτωση», τόνισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, «η Τουρκία αποκλείεται να δεχθεί την “ελληνοκυπριακή κυβέρνηση” ως συνομιλητή».
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι στόχος είναι η άμεση επίλυση του Κυπριακού και η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ τον Ιούλιο του 2012 και από τις δύο πλευρές ταυτόχρονα. «Αυτό το έχω πει ανοικτά στον κ. Φούλε. Δεν πιστεύουμε ότι η Τουρκία και η ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν τις σχέσεις τους σε περίπτωση που η “ελληνοκυπριακή πλευρά” αναλάβει την προεδρία της ΕΕ πριν από την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό» κατέληξε, προσθέτοντας ότι τα χωριστά δημοψηφίσματα επί ενός νέου σχεδίου θα γίνουν τους πρώτους μήνες του 2012..
Τα «ρέστα» τον Οκτώβριο
Τα όσα είπε ο κ. Νταβούτογλου μόνο τυχαία δεν είναι. Και αυτό διεφάνη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριμερούς συνάντησης κ. Μπαν με τον κύπριο πρόεδρο κ. Χριστόφια και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Ο κ. Μπαν έχει αποφασίσει να… φουλάρει τις μηχανές με σκοπό να υπάρξουν αποτελέσματα στην επόμενη τριμερή που προγραμματίζεται για τον προσεχή Οκτώβριο.
Ουσιαστικά, ο ΓΓ του ΟΗΕ έθεσε σε εφαρμογή έναν οδικό χάρτη που είτε θα οδηγήσει σε λύση, είτε, στο ακραίο σενάριο, θα οδηγήσει το Κυπριακό στο ψυγείο. Διπλωματικοί κύκλοι που βλέπουν με ρεαλισμό τις εξελίξεις δεν μασούν τα λόγια τους. Και μιλούν για κεκαλυμμένη επιδιαιτησία από τον ΟΗΕ, ο οποίος μέσω γεφυρωτικών προτάσεων θα επιδιώξει να κλείσει τα δύσκολα θέματα.
Σκοπός είναι ως τον Οκτώβριο να επιτευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες συγκλίσεις για να προχωρήσουν στη συνέχεια τα Ηνωμένα Εθνη στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης στην οποία θα συζητηθούν τα εναπομείναντα κεφάλαια. Αν αυτό συμβεί, τότε η διάσκεψη θα κλείσει τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, όπως οι εγγυήσεις και η ασφάλεια και να ακολουθήσουν δημοψηφίσματα τους πρώτους μήνες του 2012.
Αν όμως η τριμερής συνάντηση του Οκτωβρίου αποβεί άκαρπη, τότε δεν αποκλείεται ο Γενικός Γραμματέας να κρίνει, στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί και να αποδώσει ευθύνες σε κάποια από τις πλευρές.
Στο παιχνίδι και οι Βρυξέλλες

Στο σχέδιο αυτό φαίνεται ότι υπάρχει και συμφωνία της ΕΕ – κάτι που αποδεικνύεται και από πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στην Επιτροπή φαίνεται ότι διαμορφώνεται η άποψη ότι μόνο αν πιέσει τώρα για λύση δεν θα εκτροχιαστεί πλήρως η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και θα μπορέσει να ξεμπλοκαριστεί η ΝΑΤΟ – ΕΕ.
Ο επίτροπος Φούλε, που βρέθηκε αυτές τις ημέρες στην Τουρκία, επανέλαβε ότι η εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας έχει ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την τουρκική ένταξη. Ηδη πάντως, φαίνεται ότι η Τουρκία επαναφέρει στο τραπέζι μία πρόταση για άνοιγμα ενός τουρκικού λιμανιού για τα κυπριακά πλοία με αντάλλαγμα την υιοθέτηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο ΕΕ – Κατεχομένων.
Ο κ. Φούλε, σχολιάζοντας και τη δήλωση Νταβούτογλου περί δημοψηφισμάτων το 2012, είπε ότι υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης πριν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Κλινικά νεκρός 19χρονος από την έκρηξη στη βάση
Επιβεβαιώθηκε η διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου του 19χρονου Αντ.Χαραλάμπους, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά από την έκρηξη στη Ναυτική Βάση της Κύπρου.
Ο άτυχος νεαρός νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Στο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε την Τετάρτη αναφέρεται: «το πρωί διενεργήθηκε εξειδικευμένη απεικονιστική εξέταση με την οποία επιβεβαιώθηκε η διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.