Πως κατέληξαν τα εκρηκτικά στη ναυτική βάση της Κύπρου

Ένα μυστηριώδες πλοίο- βόμβα με 98 κοντεϊνερς γεμάτα πυρίτιδα και εκρηκτικά, κάλυκες όλμων, ασημένιες σφαίρες και συμβατό στρατιωτικό υλικό, απασχόλησε πριν από 2,5 χρόνια σχεδόν όλες τις μυστικές υπηρεσίες των μεγάλων δυνάμεων. Το φορτίο αυτού του πλοίου ήταν που ισοπέδωσε τα ναυτική βάση στην Κύπρο.
Όλα άρχισαν όταν τον Ιανουάριο του 2009 ένα πολεμικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού της Task Force 151, πήρε σήμα από την Ουάσιγκτον να παρακολουθήσει τις κινήσεις ενός φορτηγού πλοίου ρωσικών συμφερόντων (αλλά υπό κυπριακή σημαία) με την επωνυμία Monchegorsk, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι το πλοίο μεταφέρει οπλισμό από το Ιράν με τελικό παραλήπτη ή την οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ή την οργάνωση Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ή στη Συρία ή ακόμη και στις τρεις οργανώσεις.
Το πλοίο πέρασε τη διώρυγα του Σουέζ και στις παρακολουθήσεις εντάχθηκαν και πλοία του πολεμικού ναυτικού της Αιγύπτου. Πέρασε ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας και πήρε κατεύθυνση προς το βορρά.

Οι αμερικανοί ανακαλύπτουν τα εκρηκτικά
Τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009 Αμερικανοί πεζοναύτες λαμβάνουν άδεια από τον Ρώσο πλοίαρχο του εμπορικού πλοίου να επιβιβαστούν στο πλοίο για μία επιθεώρηση, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι Αμερικανοί ανακάλυψαν τα κοντέϊνερς με τα εκρηκτικά. Και από τότε αρχίζει για την Κύπρο μία απίστευτη ιστορία η οποία κατέληξε στη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» της Λεμεσού.
Από έγγραφα αποδεικνύεται ότι το ρωσικών συμφερόντων πλοίο είχε ναυλωθεί από την IRISL, τις κρατικές δηλαδή ναυτιλιακές γραμμές του Ιράν, για τη μεταφορά φορτίου από το ιρανικό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς με προορισμό το λιμάνι της Ταρτούς της Συρίας.


Πιέσεις από τη Χίλαρι Κλίντον

Σύμφωνα με απόρρητο τηλεγράφημα με αριθμό 09state5968, το οποίο στάθηκε από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία και έφερε την υπογραφή της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κυρίας Χίλαρι Κλίντον, στο φορτίο που μετέφερε το πλοίο υπήρχαν ισχυρά εκρηκτικά 120, 122 και 160 χιλιοστών που έχουν προορισμό τη Συρία. Η επιθεώρηση αποκάλυψε επίσης κελύφη 7,62 χιλιοστών, πεπιεσμένη πυρίτιδα, ασημένιες (!) σφαίρες σε μέγεθος δολαρίου, γομώσεις απλές και γομώσεις μαγνήσιου.
Στις 27 Ιανουαρίου οι Αμερικανοί στη Λευκωσία θέτουν σε απόρρητο διπλωματικό έγγραφο προς το Στέίτ Ντιπάρτμεντ το ερώτημα αν η Κύπρος «νίπτει τα χείρας της» για την υπόθεση του πλοίου, όπως αποκαλύφθηκε προσφάτως από το WikiLeads.
Ανάμεσα στα΄ άλλα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στο τηλεγράφημα περιγράφεται ο φόβος, όπως τον αποκαλεί, των Κυπρίων για αντίποινα από τη Δαμασκό και υπενθυμίζεται η περίπτωση ενός άλλου φορτηγού του «Γκρεγκόριο» που μετέφερε ραντάρ από τη Βόρειο Κορέα στους Σύρους. Το συγκεκριμένο συμβάν στάθηκε αφορμή για να ανοίξει η απευθείας γραμμή μεταξύ της Λαττάκειας και της κατεχόμενης Αμμοχώστου, εξοργίζοντας τη Λευκωσία, αλλά και την Αθήνα,..
Λίγη ώρα προτού σταλεί το εν λόγω διπλωματικό έγγραφο ο κ. Λεωνίδας Παντελίδης, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια, ενημέρωνε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Λευκωσία ότι ζήτησαν από τον ασύρματο τον καπετάνιο του πλοίου, να κατευθυνθεί στη Λεμεσό, όμως δεν πήρε καμία απάντηση από το πλοίο: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», φέρεται να είπε ο κ. Παντελίδης, σύμφωνα με το τηλεγράφημα 09Nicosia58.

«Κρατείστε το πλοίο πάση θσία στις κυπριακές θάλασσες»
Ωστόσο_ κατά τον «Φιλελεύθερο»_ η αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (NSA) πληροφόρησε την αμερικανική πρεσβεία ότι το πλοίο «δεν είχε λάβει ή μεταδώσει μηνύματα μέσω ασυρμάτου προσφάτως». Συνεπώς κάποιος έλεγε ψέματα. Επιπλέον το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ενημέρωσε ότι αν το Monchegorsk διατηρούσε την κατεύθυνση του και την ταχύτητά του των 11 κόμβων θα έφτανε στη Συρία το ίδιο βράδυ. Αυτός ήταν ο λόγος που οι Αμερικανοί πίεζαν με τηλεφωνήματα στους Κυπρίους αξιωματούχους να περιορίσουν το πλοίο εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων. Υπήρξαν, λέγεται, και τηλεφωνήματα προς τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Η Κύπρος δεν ήθελε ανάμειξη των ΗΠΑ
«Ο πρεσβευτής υπογράμμισε τις υποχρεώσεις της Κύπρου ως κράτος σημαίας του πλοίου και σημείωσε ότι το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο θέμα ήταν το υψηλότερον δυνατόν», αναφέρει απόρρητο τηλεγράφημα. Ο Αμερικανός πρεσβευτής ρώτησε μάλιστα εάν η κυπριακή κυβέρνηση χρειαζόταν βοήθεια από τις ΗΠΑ για να έρθει σε απευθείας επαφή με το πλοίο και να γνωστοποιήσει τις εντολές στον Ρώσο καπετάνιο. Ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της κυπριακής προεδρίας απέρριψε και τα δύο αιτήματα των Αμερικανών, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θέλει την ανάμειξη των ΗΠΑ.
Τη επομένη ημέρα όπως προκύπτει από το απόρρητο διπλωματικό έγγραφο 09Nicosia73, το Monchegorsk σταμάτησε ξαφνικά μεσοπέλαγα 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Λευκωσίας, περιμένοντας περαιτέρω εντολές από την κυπριακή κυβέρνηση.
Στις 29 Ιανουαρίου, άλλο απόρρητο έγγραφο του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ (09State7877) με υπογραφή και πάλι της κυρίας Χίλαρι Κλίντον έδινε στα στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία την εντολή να μεταφέρουν στους «Κυπρίους αξιωματούχους ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η μεταφορά του εν λόγω φορτίου πιθανώς αποτελεί παραβίαση της απόφασης 1747 του Συμβουλίου Ασφαλείας». Ακόμα, να ασκήσουν πιέσεις στην Κύπρο ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κατηγορηματική στο αίτημά της να προσέλθει το πλοίο σε κυπριακό λιμάνι.
Η αντίδραση της Λευκωσίας δεν άργησε: Μία ημέρα μετά η πρεσβεία με απόρρητο τηλεγράφημα (09Nicosia75) γνωστοποιεί στο Στεϊτ Ντιπάρτμεντ, την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι της Λεμεσού, όπου αγκυροβόλησε. Μετά από ένα διάστημα έντονων διπλωματικών διεργασιών, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε στις 12 Φεβρουαρίου την εκφόρτωση των κοντέινερ στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης, η Κύπρος ενημέρωσε για την απόφασή της να εκφορτωθεί και να αποθηκευτεί το φορτίο- βόμβα, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στις 13 Φεβρουαρίου άρχισε η διαδικασία μεταφοράς του φορτίου κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Τα κοντέινερ τοποθετήθηκαν πρόχειρα σε ένα ύψωμα της βάσης, με ελλιπή μέτρα ασφάλειας και αποθήκευσης. Ο ίδιος ο διοικητής της βάσης (από τους πρώτους που σκοτώθηκαν από τη φονική έκρηξη) είχε προειδοποιήσει για το «κακό που ερχόταν», αλλά ουδείς έδινε σημασία. Ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας κ. Κ. Παπακώστας, διαβεβαίωνε μάλιστα ότι το συγκεκριμένο υλικό που είχε κατασχεθεί ήταν απολύτως ασφαλές. Είπε μάλιστα ότι θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε κατοικημένες περιοχές, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος.

Νίκος Χασαπόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.