Εθνικό πένθος από την τραγωδία στην Κύπρο

Τουλάχιστον 16 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” στην περιοχή Μαρί – Ζύγι κοντά στη Λεμεσό της Κύπρου. Νωρίτερα οι πληροφορίες μιλούσαν για 30 νεκρούς.
Την ίδια στιγμή οι γιατροί σε τρία νοσοκομεία της Κύπρου δίνουν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή τους βαριά τραυματίες που έχουν φτάσει εκεί, ενώ συνεχώς από ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας γίνονται εκκλήσεις για αίμα. Συγκλονιστική είναι η ανταπόκριση των Κυπρίων στις εκκλήσεις αυτές καθώς έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία της χώρας.

Κρίσιμη συνεδρίαση & παραιτήσεις
Από το μεσημέρι συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου και στις 2:00 μετά το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκαν ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας επισκέφθηκε την ναυτική βάση και δήλωσε: “Είναι περιττό να πω ότι αυτή η ημέρα καταγράφεται ως μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και για το λαό μας. Συνταραχτήκαμε από αυτό το γεγονός ασφαλώς θα έλεγα όχι τόσο από τις ζημιές όσο από την απώλεια των ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών συμπατριωτών μας”.

Το χρονικό
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ξέσπασαν δύο εστίες φωτιάς λίγο μετά τις 4:00 τα ξημερώματα, με μικρή χρονική διαφορά ή μια από την άλλη. Η πρώτη εκδηλώθηκε στη ναυτική βάση και η δεύτερη στον παρακείμενο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Στελέχη της ναυτικής βάσης και της Εθνικής Φρουράς προσπάθησαν να τις κατασβέσουν ενώ λίγο αργότερα έφτασαν εκεί και πυροσβέστες.
Όμως λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε η έκρηξη στα 98 εμπορευματοκιβώτια (containers) που περιείχαν πυρίτιδα. Σοροί νεκρών, πυροσβεστικά αυτοκίνητα και κομμάτια από τις εγκαταστάσεις εκτοξεύθηκαν σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων, ενώ η βάση είναι εντελώς κατεστραμμένη.

Καταστροφές σε ακτίνα χιλιομέτρων
Από το ωστικό κύμα υπέστη σοβαρότατες ζημιές και ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας και να σημειώνονται αυτή την ώρα εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε όλη την Κύπρο, ενώ υπάρχει κίνδυνος το νησί να αντιμετωπίσει και πρόβλημα υδροδότησης καθώς δεν λειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης ελλείψει ρεύματος. Από το ωστικό κύμα υπέστησαν σοβαρές ζημιές σπίτια και καταστήματα στο χωριό Μαρί.

Τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη, ενώ καταστράφηκε και η εκκλησία του χωρίου. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που σύμφωνα με εκτιμήσεις εάν μεταξύ της βάσης και του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής δεν υπήρχε λόφος ύψους 50 μέτρων οι εγκαταστάσεις της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρισμού της Κύπρου θα είχαν κατεδαφιστεί.

Ελληνική συνδρομή

Ήδη οι Έλληνες υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, έχουν επικοινωνήσει με τους Κύπριους ομολόγους τους εκφράζοντας την οδύνη και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού αλλά και την ετοιμότητα της κρατικής μηχανής να συνδράμει τον κυπριακό ελληνισμό.

Κατόπιν συνεννοήσεων ήδη ετοιμάζεται ένα αεροσκάφος C27 της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο θα μεταφέρει στην Κύπρο εμπειρογνώμονες που θα συνεργαστούν με τους Κύπριους ομολόγους τους προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της τραγωδίας.
Όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπάρχουν Έλληνες πολίτες μεταξύ των νεκρών ή των τραυματιών παρά το γεγονός ότι δίπλα στη ναυτική βάση υπάρχει στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.