Εντείνονται οι πιέσεις προς τον κ. Γ. Παπανδρέου από επιτελείς του..

Όσο προχωράει το καλοκαίρι τόσο πυκνώνουν οι εισηγήσεις και οι πιέσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός από στενούς συνεργάτες του να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και όσοι εκφράζουν επισήμως την κυβέρνηση, αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο κατηγορηματικά και διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Αλλά τις διαψεύσεις δεν πιστεύουν πλέον ούτε και οι περισσότεροι από τους υπουργούς, και πολύ περισσότερο τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία εκφράζουν πια τη βεβαιότητα ότι το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης θα μετατραπεί και πάλι σε προεκλογικό βήμα.

Εκλογολογία
Πρώτα-πρώτα την εκλογολογία συντηρεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, επιμένοντας ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές θα επικυρωθούν με δημοψήφισμα που θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα αυτή την εβδομάδα μετακομίζει στο Μέγαρο Μαξίμου ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Γ.Σταυρόπουλος , ο οποίος θα επιφορτιστεί με την ευθύνη κωδικοποίησης των αλλαγών που είναι αναγκαίες να θεσπιστούν στη νέα συνταγματική αναθεώρηση.

Προεκλογικές νότες δημιουργεί και η επιμονή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου για την ανάγκη ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης που θα υπογράψει η χώρα με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων από τη Βουλή. «Είτε το ένα συμβεί είτε το άλλοη κατάληξη θα είναι οι πρόωρες εκλογές» διαμηνύει η ηγεσία της ΝΔ, παρατηρώντας ότι η κυβέρνηση αναζητεί από τώρα τρόπους για να αποφύγει το πολιτικό κόστος προκήρυξης των εκλογών.

Πέρα όμως από το τι υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι το φθινόπωρο θα έχει τη μοναδική ευκαιρία το ΠαΣοΚ να κερδίσει μια εκλογική μάχη, θέτοντας ένα δίλημμα που μπορεί να συσπειρώσει τουλάχιστον τους ψηφοφόρους που το στήριξαν στις εκλογές του 2009.

Εχοντας εξασφαλίσει και την έκτη δόση από την τρόικα και πιθανώς και τη συμμετοχή στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου θα μπορεί να καλέσει τους Ελληνες να επιλέξουν αν εξακολουθούν να εμπιστεύονται μια κυβέρνηση που συνομιλεί με την Ευρώπη και διασφαλίζει μισθούς και συντάξεις ή αν θα ρισκάρει να εμπιστευθεί μια παράταξη της οποίας το οικονομικό πρόγραμμα και τις θέσεις αποδοκιμάζουν ακόμη και οι σύμμα χοί της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. «Αν αφήσουμε να περάσει το φθινόπωρο, τότε θα πάμε σε έναν βαρύ πολιτικό χειμώνα με απίστευτη κοινωνική ένταση και με την τρόικα να πιέζει συνεχώς για νέα μέτρα. Στο τέλος του χειμώνα θα βλέπουμε τη ΝΔ με τα κιάλια»υποστηρίζουν έμπειροι κυβερνητικοί παράγοντες, εντείνοντας τις πιέσεις τους προς το Μέγαρο Μαξίμου για εκλογές.

Οσοι αντιθέτως απορρίπτουν τις προτάσεις για πρόωρες εκλογές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της την ελληνική κοινωνία, αλλά και την ηγεσία της Ευρώπης, αν εγκαταλείψει τη μάχη της δημοσιονομικής εξυγίανσης που δίνει. «Εκλογές μόλις δύο χρόνια μετά τις εκλογές θα είναι μια καταστροφή. Ασε που δεν κερδίζεις εκλογές με την επιβολή φόρων και έκτακτων εισφορών» σημειώνουν, επιμένοντας ότι η μόνη λύση που έχει ο κ. Παπανδρέου είναι να επιμείνει στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των αποκρατικοποιήσεων και να καταφύγει στις κάλπες όταν η πολιτική του θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

«Αυτό πίστευε και ο Καραμανλής και καταποντίστηκε» ανταπαντούν οι υπέρμαχοι της διεξαγωγής των εκλογών, συνεχίζοντας μια ανταλλαγή επιχειρημάτων τα οποία πάντα ως τελικό τους αποδέκτη έχουν τον έλληνα Πρωθυπουργό.

Μετά τις διακοπές
Φαίνεται ότι τις τελικές αποφάσεις του θα τις λάβει ο κ. Παπανδρέου μόλις επιστρέψει από τις ολιγοήμερες διακοπές που προγραμματίζει στις αρχές Αυγούστου. Οι συνεργάτες του πιστεύουν πως θα κάνει ό,τι έκανε και πέρυσι. Εφυγε για διακοπές χωρίς κανένας να γνωρίζει τι σκέφτεται και επέστρεψε έχοντας έτοιμο τον πρώτο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Εφέτος θα επιστρέψει έχοντας αποφασίσει αν θα καταφύγει σε εκλογές το φθινόπωρο ή αν θα συνεχίσει την προσπάθεια εξυγίανσης της χώρας, αποφασισμένος πια να συγκρουστεί με όποιον επιχειρήσει να αμφισβητήσει την πολιτική του και τις επιλογές του.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. ΧΙΩΤΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.