Σχεδόν στο μισό μειώνονται τα έκτος έδρας των ηθοποιών και των τεχνικών

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προς το ΥΠΠΟ, δια μέσου του οποίου έφθασε στις κρατικές σκηνές: σχεδόν στο μισό μειώνονται τα έκτος έδρας των ηθοποιών και των τεχνικών ενόψει των θερινών περιοδειών και από 130 ευρώ που ελάμβαναν ως τώρα, θα παίρνουν 71. Με το ποσό αυτό καλούνται να αντεπεξέλθουν για να περάσουν ένα εικοσιτετράωρο – με φαγητό και ύπνο, γιατί τις μεταφορές τις αναλαμβάνουν οι κρατικές σκηνές. Ετσι, τόσο το Εθνικό Θέατρο όσο και στο Κρατικό Βορείου Ελλάδος οι εργαζόμενοι βρέθηκαν προ απροόπτου και μάλιστα σε μια εποχή που έχουν ήδη υποστεί δύο φορές μείωση του μισθού τους κατά 10% (20% συνολικά), ενώ τους έχουν κοπεί τα δώρα και τα επιδόματα. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι εκτός έδρας παραστάσεις ξεκινούν στις αρχές Ιουλίου.

Με σκοπό να υπερασπισθούν τα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι στα Κρατικά Θέατρα έδωσαν στη δημοσιότητα, την Παρασκευή το μεσημέρι, ανακοίνωση με σκοπό «να υπερασπισθούν τον θεσμό των Κρατικών Θεάτρων», τονίζοντας ότι «η περιστολή της αποζημίωσης εκτός έδρας θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Αναφέρονται στην «έντονη φημολογία για συγχώνευση των οργανισμών και την ένταξή τους σε καθεστώς ΔΕΚΟ με τον Ν. 3899/10» και καταλήγουν ότι «σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις της ΣΣΕ, θα προχωρήσουμε σε ματαιώσεις καλοκαιρινών παραστάσεων στην Επίδαυρο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, επιφυλασσόμενοι και για τη χειμερινή περίοδο» .

Εν τω μεταξύ, ακυρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνουμε τους εκπρόσωπους των επιχορηγούμενων θιάσων, η οποία και είχε ορισθεί για την Πέμπτη 9 Ιουνίου το απόγευμα. Το πολυπόθητο ραντεβού που είχε κλείσει μετά από μεγάλη πίεση των καλλιτεχνών συνέπεσε με το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.