Οι Πράσινοι επικράτησαν 101-94 του Ολυμπιακού και κατέκτησαν τον 9ο σερί τίτλο τους στην Α1

Ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας για 32η φορά στην ιστορία του στο μπάσκετ. Οι Πράσινοι επικράτησαν του Ολυμπιακού 101-94 στην παράταση (83-83 κ.α.) στον τέταρτο μεταξύ τους τελικό της Α1 και πανηγύρισαν την κατάκτηση του 9ου σερί πρωταθλήματος! Το παιχνίδι είχε συγκλονιστική εξέλιξη με τις δυο ομάδες να παίζουν καταπληκτικό μπάσκετ αλλά με τη λήξη υπήρξε ένταση και επεισόδια, καθώς οπαδοί του Τριφυλλιού εισέβαλαν στο παρκέ του ΟΑΚΑ όχι μόνο για να πανηγυρίσουν αλλά και με άγριες διαθέσεις. Ορισμένοι εξ αυτών επιτέθηκαν στον φόργουορντ του ΟΣΦΠ Γιάννη Μπουρούση, τον οποίο προσπάθησε να προστατεύσει ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Επίσης επίθεση δέχθηκε και ο στενός συνεργάτης του Ντούσαν Ιβκοβιτς, Βαγγέλης Αγγέλου ο οποίος χτυπήθηκε με γροθιά στο πρόσωπο. Ακόμη μια αθλητική γιορτή αμαυρώθηκε από λίγους ανεγκέφαλους…

Στο αμιγώς αγωνιστικό μέρος πάντως ο Παναθηναϊκός απέδειξε ότι μπορεί και χωρίς τον αρχηγό του Διαμαντίδη. Οι Πράσινοι αναγκάστηκαν να παίξουν από το 2′ της αναμέτρησης χωρίς τον φυσικό ηγέτη τους που τραυματίστηκε, αλλά κατάφεραν (έστω και στην παράταση) να πάρουν μια σπουδαία νίκη επί του Ολυμπιακού και να διατηρήσουν τα σκήπτρα στο ελληνικό μπάσκετ. Μπατίστ, Φώτσης και Καλάθης ήταν οι παίκτες που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος από τους πρωταθλητές στέλνοντας στα ουράνια τους οπαδούς του Τριφυλλιού που γέμισαν ασφυκτικά το κλειστό του ΟΑΚΑ. Αν μάλιστα δεν συνέβαιναν τα έκτροπα στο τέλος, θα μιλούσαμε για ένα παιχνίδι διαφήμιση του μπάσκετ από δύο σπουδαίες ομάδες…
Η ανάλυση του αγώνα

Αρχικά, ο Παναθηναϊκός μπήκε καλύτερα στο ματς καθώς με σωστές επιλογές στην επίθεση και καλή άμυνα κατάφερε να πάρει ένα γρήγορο προβάδισμα πέντε πόντων (5-0 και 7-2). Περίπου δύο λεπτά μετά το τζάμπολ όμως, ο Διαμαντίδης σε μία ανύποπτη φάση, στραβοπάτησε, γύρισε το πόδι του και αναγκάστηκε να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου. Η απώλεια του πολυτιμότερου παίκτη των Πρασίνων έδωσε ώθηση στους φιλοξενούμενους, ενώ επηρέασε αρνητικά την ομάδα του Ομπράντοβιτς. 
Οι Ερυθρόλευκοι με συνεχόμενα καλάθια πήραν προβάδισμα με 10-7 και επιχείρησαν να ανοίξουν το ρυθμό. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός επέλεξε να χτυπήσει… ποστάροντας με ψηλότερους παίκτες, καθώς το καθαρό μυαλό και η δημιουργία έλειπαν στα πρώτα λεπτά. Εν τέλει το παιχνίδι ισορόπησε και η πρώτη περίοδος έληξε 18-17 υπέρ του Ολυμπιακού.
Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να πάρει πόντους από τους ψηλούς του και το κατάφερε κατά διαστήματα με τους Μάριτς και Μπατίστ. Ηταν όμως σαφές πως του έλειπε η δημιουργία. Ο Ολυμπιακός με ροτέισον προσπαθούσε να κρατήσει φρέσκους τους παίκτες του, ώστε να πιέσει και να τρέξει. Στα θετικά για τους Ερυθρόλευκους ήταν το καλό ποσοστό στα τρίποντα, ενώ στα αρνητικά πως δεν πήραν πόντους από τον Μπουρούση (αντίθετα βρέθηκε σε καλή μέρα ο Παπαλουκάς) και έχασαν πολλά ριμπάουντ. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε ως επί το πλείστον τα επιθετικά ριμπάουντ που κέρδισε. Παρ’ όλα αυτά καμία ομάδα δεν μπόρεσε να ξεφύγει καθώς στο τέλος της δεύτερης περιόδου το Τριφύλλι είχε ελαφρύ προβάδισμα (41-39).
Με τους Σάτο και Νίκολας να δίνουν λύσεις, στην τρίτη περίοδο οι γηπεδούχοι κατάφεραν να πάρουν ένα προβάδισμα έξι πόντων (45-39), αλλά ήταν φανερό πως δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν το συνηθισμένο παιχνίδι τους. Ετσι, με μπροστάρη τον Μαυροκεφαλίδη ο Ολυμπιακός έπιασε τον ΠΑΟ στο σκορ και με τρίποντα από τους Παπαλουκά και Σπανούλη πέρασε μπροστά με 49-53. Ο Παναθηναϊκός όμως κατάφερε να μείνει μέσα στο ματς, καθώς βρήκε ξανά τις λύσεις (αυτή τη φορά) από τους Καλάθη και Καϊμακόγλου. Ως εκ τούτου η περίοδος έληξε με τον Ολυμπιακό να έχει προβάδισμα ενός πόντου (61-60).
Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου η ομάδα του Ιβκοβιτς φάνηκε αποφασισμένη για τη νίκη, αλλά οι γηπεδούχοι κυρίως με τον Μπατίστ μέσα στη ρακέτα και τα τρίποντα του Φώτση (τελείωσε το ματς με 6/6) κατάφεραν να μείνουν κοντά στο σκορ. Μάλιστα, ενάμισι λεπτό πριν τη λήξη, προηγήθηκαν με τέσσερις πόντους (81-77). Ο Ολυμπιακός όμως δεν είχε πει την τελευταία λέξη του καθώς με τρίποντο του Σπανούλη επανήλθε μείωσε στον πόντο. Από εκεί και πέρα οι δύο ομάδες… χάριζαν το ματς η μία στην άλλη με τις κακές επιλογές τους, αλλά καμία δεν δεχόταν το δώρο. Ο Μπουρούσης, ο Μαυροκεφαλίδης και ο Παπαλουκάς έχασαν 4 από τις 5 βολές είχαν στο φινάλε, αλλά και οι γηπεδούχοι με τραγικές επιλογές στην επίθεση πέτυχαν μόλις ένα καλάθι. Ο Σάτο αστόχησε στο τελευταίο σουτ στην εκπνοή και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση (83-83). 

Η παράταση
Κατά τη διάρκεια της πεντάλεπτης διαδικασίας οι δύο ομάδες κυριεύτηκαν από άγχος, έπαιξαν με δύναμη και είχαν κακές επιθετικές επιλογές. Ως εκ τούτου, το ματς κρίθηκε στις βολές, όπου ο Παναθηναϊκός αποδείχθηκε πιο ψύχραιμος. Εν τέλει, το παιχνίδι κρίθηκε οριστικά στο τελευταίο δίλεπτο με δύο διαδοχικές εύστοχες προσπάθειες από τον Καλάθη και τον Φώτση (από θέση τριών πόντων). Ο Ολυμπιακός πελαγοδρομούσε, οι Πράσινοι πλησίαζαν στη νίκη και οι οπαδοί τους δεν μπορούσαν να… κρατηθούν με αποτέλεσμα να εισέλθουν στο παρκέ πριν από τη λήξη της αναμέτρησης κάνοντας χειρονομίες προς τον πάγκο και τους παίκτες των Ερυθρόλευκων, στους οποίους μάλιστα επιτέθηκαν μόλις η ακούστηκε για τελευταία φορά η κόρνα της γραμματείας (101-94 το τελικό σκορ).
Ακολούθησε πανδαιμόνιο γύρω από τη φυσούνα καθώς οι παίκτες του Παναθηναϊκού προσπαθούσαν να προφυλάξουν τους Ερυθρόλευκους από την οργή των οπαδών του Τριφυλλιού, την ώρα που η αστυνομία αδυνατούσε να αποτρέψει το «ντου» στο παρκέ. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά λεπτά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να γίνει η απονομή στον πρωταθλητή Παναθηναϊκό, ο οποίος μολονότι ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό και στις τρεις πρώτες εφετινές αναμετρήσεις τους, απέδειξε ότι διαθέτει καρδιά πρωταθλητή…


Δεκάλεπτα:
17-18, 41-39, 60-61, 83-83, 101-94 (παρ.)

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς):
Τέπιτς, Μάριτς 5, Περπέρογλου, Μπατίστ 22, Φώτσης 22 (6) , Σάτο 9, Νίκολας 9 (1), Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης, Βουγιούκας 6, Καλάθης 16, Καϊμακόγλου 11 (1)
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 7 (1), Γκόρντον 2, Σπανούλης 18 (4), Πρίντεζης 11 (1), Μπουρούσης 16, Κέσελ, Πελεκάνος 5 (1), Μαυροκεφαλίδης 12, Χαλπερίν 9 (1), Γλυνιαδάκης 4, Έρτσεγκ 2, Τεόντοσιτς 8 (2).

Δηλώσεις

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Πιστεύω ότι το αποψινό μας ήταν ιδιαίτερο και πάρα πολύ καλό. Και οι δύο ομάδες είχαν την δυνατότητα να κερδίσουν. Ήταν απολαυστικό να το παρακολουθείς. Κάναμε λάθη και οι δύο όμως. Για εμάς ήταν πολύ σημαντικό ότι τραυματίστηκε ο Διαμαντίδης. Όμως ο τρόπος με τον οποίο αγωνίστηκε ο Καλάθης ήταν σαν άλλος ΔιαμαντίδηςΕίναι απίστευτο έπαιξε 42 λεπτά και όταν του έλεγα να βγει έλεγε πως είναι εντάξει και θέλει να παίξει. Ήταν ηγέτης της ομάδας και όχι μόνο για τους πόντους. Ηταν απίστευτος και ο Φώτσης που ήταν ένας ακόμα ήρωας για εμάς και έβαλε εξαιρετικά σημαντικά σουτ. Ήταν γενικά εκπληκτικός. Εξαιρετικός όμως ήταν και ο… νεότερος παίκτης της ομάδας ο Μπατίστ. Δεν έχει σημασία αν είναι μεγάλος ή μικρός ένας παίκτης. Το απολαμβάνει και αυτό φαίνεται στο παιχνίδι του. Αναφέρθηκα σε τρία ονόματα, αλλά  ο τίτλος ανήκει σε όλους τους παίκτες. Είμαι όμως λυπημένος γιατί ο Διαμαντίδης που ήταν εκπληκτικός τη φετινή σεζόν δεν κατάφερε να μας βοηθήσει σε αυτό το ματς. Ο Ολυμπιακός είναι μία μεγάλη ομάδα και έδειξε σε όλα τα ματς ότι έχει ποιότητα. 

«Είναι άσχημο αυτό που έγινε στο τέλος. Έχω πει 100 φορές ότι χωρίς τους οπαδούς μας δεν μπορούμε να πάρουμε τίτλους. Είμαι περήφανος όταν δημιουργείται ατμόσφαιρα όπως η σημερινή. Όμως κάθε φορά υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν λέιζερ. Είναι ντροπή. Δεν μας δίνουν την ευκαιρία να γιορτάσουμε και να απολαύσουμε τον τίτλο. Έχω διπλό συναίσθημα. Είμαι ευτυχισμένος για τους παίκτες και τον κόσμο, αλλά είμαι στεναχωρημένος για κάποιους που μπήκαν και διέκοψαν το ματς. Το ίδιο έγινε και στο ΣΕΦ και κάθε χρόνο έχουμε τέτοια. Πιστεύω όμως ότι είναι σωστό να μιλώ για τους δικούς μας οπαδούς και είμαι απογοητευμένος. Πρέπει να το καταλάβουν οι υπόλοιποι οπαδοί και να τους σταματήσουν. Εγώ και η ομάδα δεν έχουμε την δύναμη να το κάνουμε».

«Είμαι δέκα χρόνια εδώ, αλλά ίσως η φετινή χρονιά να είναι η καλύτερη. Πήραμε δύο τριπλ κράουν (2007 και 2009), νιώθω όμως ότι φέτος έχω καλύτερο συναίσθημα για τις επιτυχίες μας. Γιατί; Το καλοκαίρι κανείς μα κανείς δεν πίστευε ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να πάρει αυτούς τους τίτλους εκτός από εμάς. Γιατί όλοι λέγανε ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να πάρει παίκτες. Κάποιοι… ειδικοί μάλιστα έλεγαν ότι οι πράσινοι χρείαζονται τουλάχιστον δύο παίκτες. Ελπίζω κάποια στιγμή και εγώ να γίνω ειδικός».

Ντούσαν Ιβκοβιτς«Ηταν ένα πολύ καλό και δυνατό παιχνίδι. Η ομάδα ήταν έτοιμη να έχει διάρκεια. Κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Αν δούμε τη γενική στατιστική, με 10 τρίποντα, 59% δίποντα και 23 ασίστ είναι δύσκολο να χάσεις. Αν βάζαμε τρεις βολές στο τελευταίο λεπτό, θα νικούσαμε. Αν θες να δείξεις μεγάλη ομάδα, πρέπει να παίξεις άμυνα. Ο Φώτσης και ο Μπατίστ έκαναν μεγάλο παιχνίδι. Τα επιθετικά ριμπάουντ ήταν 3-16 για Παναθηναϊκό. Εκεί αν το ελέγχαμε λίγο… Είχαμε και στο τέλος την ευκαιρία, αλλά δεν κερδίσαμε. Είπα στους παίκτες ότι κάποιος μας δίνει το παιχνίδι κι εμείς δεν πάμε να το πάρουμε. Αλλάξαμε την ψυχολογία της ομάδας, αλλά δεν μας έφτασε παρόλο που είχαμε το πλεονέκτημα έδρας».

Θανάσης Γιαννακόπουλος«Ήταν μεγάλη απώλεια η απουσία του Διαμαντίδη. Η ομάδα όμως έχει μέταλλο και όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους να πάρουμε το πρωτάθλημα. Η ομάδα έχει μέταλλο. Θα υπάρξει και συνέχεια. Ένα μεγάλο μπράβο και ένα ευχαριστώ στον κόσμο για τη βοήθεια».

Παύλος Γιαννακόπουλος«Ηταν μια μεγάλη επιτυχία και ευχαριστώ όλο τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για όλους».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.