Οδηγίες χρήσης για το μακιγιάζ, και τη διατήρηση των καλλυντικών

Τα καλλυντικά, με τις ελκυστικές συσκευασίες και τα μυρωδάτα περιεχόμενα, μπορούν να γίνουν επικίνδυνα. Καλλυντικά που στη χρήση τους, ανεξαρτήτως της σύνθεσής τους, μπορούν να μας δημιουργήσουν μπελάδες. Κρέμες που λήγουν, μάσκαρα που ξηραίνονται, σκιές που προκαλούν μολύνσεις. Ο κατάλογος είναι μακρύς, επιβάλλοντας κανόνες τόσο για τη διατήρηση των καλλυντικών, όσο και για την εφαρμογή τους στο πρόσωπο, το σώμα ή τα μαλλιά.

Διάρκεια ζωής.
Τα καλλυντικά δεν είναι αθάνατα. Τα καλλυντικά του φαρμακείου θεωρούνται μάλιστα πιο ευαίσθητα από τα υπόλοιπα, που κυκλοφορούν στην αγορά. Μικρή διάρκεια ζωής έχουν ασφαλώς και όλα τα προϊόντα με φυτικές ουσίες. Τα καλλυντικά που δεν περιέχουν παραδοσιακά (ή καθόλου) συντηρητικά, είναι ευεπίφορα στην ανάπτυξη βακτηρίων.

Τα προϊόντα που απευθύνονται στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών θεωρούνται πιο ευάλωτα. Αρκετοί ειδικοί συνιστούν την αντικατάσταση της μάσκαρα κάθε τρίμηνο, πόσο μάλλον όταν το προϊόν ξεραθεί.
Οποιαδήποτε ημερομηνία λήξης αναγράφεται σε συσκευασία, είναι ενδεικτική. Προϊόντα που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά, για παράδειγμα έχουν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, ενδέχεται να είναι ανασφαλή. Αντιστρόφως, συσκευασίες που έχουν προσεχθεί, μπορεί να αντέξουν πολύ περισσότερο χρόνο από τον αναγραφόμενο.

Χρήση
Μην μοιράζεστε τα καλλυντικά σας
. Όταν δοκιμάζετε προϊόντα σε ειδικά καταστήματα, ζητήστε από την πωλήτρια ή την αισθητικό να χρησιμοποιήσει καινούργιο εργαλείο, πχ. σφουγγαράκι, βαμβάκι, βουρτσάκι. Ακόμη και στην περίπτωση που μακιγιάρεστε στο σπίτι, φροντίστε να είναι καθαρά τα χέρια σας όταν πιάνετε το σφουγγαράκι του make – up ή της πούδρας. Τα βακτήρια καιροφυλακτούν.
Τα καλλυντικά πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τον ήλιο και τη ζέστη, και οι συσκευασίες τους να είναι καλά κλεισμένες. Διατηρείστε τις συσκευασίες καθαρές.
Αν εντοπίσετε πρόβλημα στην πυκνότητα του προϊόντος, μην προσθέσετε υγρό. Αυξάνετε την πιθανότητα ανάπτυξης βακτηρίων. Σε περίπτωση αλλοίωσης ως προς το χρώμα ή τη μυρωδιά, μην πειραματιστείτε. Πετάξτε το στον κάλαθο των αχρήστων.
Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα ομορφιάς σε μορφή spray, κοντά σε τσιγάρο ή φωτιά, γενικότερα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανάφλεξης. Αποφύγετε, επίσης, την εισπνοή τους, ανοίξτε πόρτες και παράθυρα όταν ψεκάζετε. Θεωρούνται υπεύθυνα για βλάβες στον πνεύμονα.
Μην βάφεστε στο αυτοκίνητο. Εκτός του ότι… προκαλείτε τους άλλους, ανεξαρτήτως φύλου, διατρέχετε κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού – ειδικά με βουρτσάκι μάσκαρα ή μολύβι ματιών –, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.
Αποφύγετε εντελώς το μακιγιάζ αν έχετε πάθει μόλυνση, πχ. στα μάτια. Πετάξτε τα σχετικά καλλυντικά που χρησιμοποιούσατε πριν από τη μόλυνση.
Μη χρησιμοποιείτε ό,τι βρεθεί στα χέρια σας. Μην εφαρμόζετε φερ΄ ειπείν μολύβι χειλιών στα μάτια.
Πηγή προβλημάτων μπορεί να είναι, επίσης, τα τεχνητά νύχια, ειδικά όταν δεν εφαρμόζονται σωστά. Κάθε κενό ανάμεσα στα φυσικά και τα τεχνητά, ενδέχεται να αποτελέσει αφετηρία μόλυνσης, και μάλιστα τόσο σοβαρής ώστε να προκαλέσει μόνιμη απώλεια των νυχιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.