Το δεύτερο Βραβείο στην Ελλάδα

Το βρετανικό διαδικτυακό lifestyle περιοδικό “Europe & Me” απέσπασε το πρώτο Βραβείο “Καρλομάγνος για τη Νεολαία” 2011, χθες 31 Μαΐου στο Άαχεν. Το δεύτερο Βραβείο απενεμήθη στην ελληνική ταινία μικρού μήκους “Balkans Beyond Borders”, ενώ το τρίτο Βραβείο κέρδισε η Ισπανία με το πολιτιστικό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, “Escena Erasmus Project”. Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνος για τη Νεολαία απονέμεται ετησίως σε έργα που ενισχύουν το κοινό αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας και ολοκλήρωσης μεταξύ των νέων.

Το πρώτο Βραβείο απενεμήθη από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek, το δεύτερο από τον επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz και το τρίτο από τον Δήμαρχο του Άαχεν, Marcel Philip.

Ηνωμένο Βασίλειο – “Europe & Me

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek, δήλωσε: “Το έργο που επιλέξαμε είναι εξαιρετικά πρωτότυπο. Εάν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του, θα το παρατηρήσετε. Βρίσκεστε αντιμέτωποι με έναν ιδανικό Ευρωπαίο “Άνδρα” ή “Γυναίκα”, οι οποίοι αποτελούνται από διαφορετικά τμήματα: τον εγκέφαλο, την καρδιά, το διάφραγμα και τα πόδια – και κάθε τμήμα αντιπροσωπεύει και μια διαφορετική ιδέα σχετικά με το τί σημαίνει “Ευρωπαίος”.

Το διαδικτυακό lifestyle περιοδικό Europe & Meδημιουργήθηκε από νέους Ευρωπαίους για νέους Ευρωπαίους το 2007. Το σύνθημά του είναι “να καταστεί η Ευρώπη προσωπική”, επειδή η Ευρώπη συχνά ταυτίζεται μόνο με την πολιτική και τη γραφειοκρατία. Σήμερα, το περιοδικό Europe & Meαποτελεί μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους πολίτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να εξελίξουν τον εαυτό τους και να βρουν ομοϊδεάτες.

“Θεωρώ πως το βασικό μήνυμα της πρωτοβουλίας αυτής είναι ότι η Ευρώπη, μπορεί και πρέπει να είναι “χαλαρή” (cool). Αυτή η ίδια η λέξη.” cool”- γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στην πολιτική σήμερα”, πρόσθεσε ο κ. Buzek

Ελλάδα – “Balkans Beyond Borders

Στην ομιλία του για την ελληνική ταινία μικρού μήκους που απέσπασε το δεύτερο Βραβείο, ο Γερμανός ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, δήλωσε: Η πρωτοβουλία “Balkans Beyond Borders” επιδιώκει να ξεπεράσει τα σύνορα με την δημιουργία ταινιών και με την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το ότι όλες οι βαλκανικές χώρες θα τα καταφέρουν μέσω της περιφερειακής συνεργασίας. Η ταινία “Balkans Beyond Borders” θέτοντας την κρίση ως θέμα της, αγγίζει τον παλμό της εποχής.

Την ταινία Balkans Beyond Borders (www.balkansbeyondborders.eu) παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Νταντίνος, εξ ονόματος της ομώνυμης ΜΚΟ, που δημιουργήθηκε το 2009. Η εν λόγω ΜΚΟ αποτελείται από 9 νέους από Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία, Ρουμανία και Ιταλία και απευθύνεται σε νέους της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης που ενδιαφέρονται για τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές πλευρές της περιφερειακής συνεργασίας που μπορούν να προβληθούν μέσω ταινιών μικρού μήκους. Ο στόχος είναι να προβληματιστούν οι νέοι για την κατάσταση στην περιοχή και να εμβαθύνουν στη σημασία που έχει η  συνεργασία για το μέλλον της. Το 2010, η δράση ολοκληρώθηκε με ένα φεστιβάλ  ταινιών μικρού μήκους που διεξήχθη στο Βελιγράδι. Φέτος συνεχίστηκε και περιελάμβανε και άλλες συνιστώσες, όπως οργάνωση διεθνών εργαστηρίων για την από κοινού παραγωγή από τους συμμετέχοντες ενός φιλμ, ένα δίκτυο “πρέσβεων” ώστε να προωθηθούν οι στόχοι της οργάνωσης.

Ισπανία – “Escena Erasmus Project

Τέλος, το τρίτο Βραβείο απέσπασε η πρωτοβουλία “Escena Erasmus Project” (Ισπανία). Το πρωτοποριακό αυτό ευρωπαϊκό πρόγραμμα εγκαινιάστηκε το 2009 και απευθύνεται κυρίως σε σπουδαστές του προγράμματος Erasmus, ενθαρρύνοντας τις πολιτιστικές και γλωσσικές ανταλλαγές. Σκοπός του προγράμματος είναι να καταστεί ένα θεατρικό “δίκτυο”, το οποίο θα ευνοεί τις ανταλλαγές μεταξύ των θεατρικών ομάδων των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Παρουσιάζοντας το τρίτο Βραβείο, ο Δήμαρχος του Άαχεν, Marcel Philipp, δήλωσε πως “ο πολιτισμός είναι το στοιχείο αυτό που κρατά την Ευρώπη ενωμένη στο εσωτερικό της και πως ο πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εκπαίδευση”.

Το Βραβείο

Τα τρία προγράμματα που κέρδισαν θα λάβουν χρηματοδότηση ύψους 5.000, 3.000, και 2.000 ευρώ αντίστοιχα. Οι εκπρόσωποί τους θα κληθούν, επίσης, να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους προσεχείς μήνες.

Οι εκπρόσωποι και από τα 27 υποψήφια προγράμματα προσεκλήθησαν στην τελετή απονομής των βραβείων, στις 31 Μαΐου στο Άαχεν.

Η τελετή απονομής συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Διεθνές Ίδρυμα για το Βραβείο Καρλομάγνου και φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Άαχεν.

Εναρκτήριοι χαιρετισμοί πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek, τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος για το Βραβείο Καρλομάγνου, Michael Jansen, καθώς και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Άαχεν, Ernst Schmachtenberg.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.