Θέμα ελληνικότητας των δύο νησιών θέτει εξωκοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας

Μέλη του μικρού δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος (DP) της Τουρκίας προσπάθησαν να επισκεφθούν το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, απέναντι από τις τουρκικές ακτές των Διδύμων, σύμφωνα με σημερινά (Πέμπτη) δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων.
Ο απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ, υποψήφιος βουλευτής του κόμματος DP, το οποίο δεν εκπροσωπείται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, δήλωσε στη εφημερίδα Hurriyet ότι «τα νησιά αυτά βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή των Ελλήνων». «Οι Έλληνες στρατιώτες δεν επέτρεψαν τα μέλη του DP να προσεγγίσουν το νησί», είπε ο απόστρατος συνταγματάρχης που ξεκίνησε με μικρό σκάφος αναψυχής από την τουρκική ακτή για να πάει μαζί με πολιτικούς του συμμάχους και υποστηρικτές στα μικρά νησάκια που βρίσκονται απέναντι από την τουρκική ακτή στη περιοχή των Διδύμων.
Άλληεφημερίδα, η Haber Turk, αναφέρεται σκωπτικά στην «απόβαση» που επιχείρησε ο απόστρατος συνταγματάρχης στα νησιά Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι.

Ο Γκιουνάι Τικίν, πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του DP στα Δίδυμα μαζί με τον απόστρατο υποψήφιο βουλευτή και τον τοπικό ανταποκριτή της εφημερίδας Haber Turk Μεχμέτ Ιμέζ ξεκίνησαν την Τετάρτη το πρωί με το μήκους δέκα μέτρων σκάφος Poseidon, που έφερε ελληνική σημαία, για το Αγαθονήσι. Οι επιβάτες του σκάφους πέρασαν από έλεγχο διαβατηρίων και έμειναν στο Αγαθονήσι για λίγο, αφού δεν είχαν θεώρηση, γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας που συμμετείχε στην αποστολή.
Στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν την προσέγγιση του σκάφους στο Φαρμακονήσι, σύμφωνα πάντα με τη διήγηση του ανταποκριτή της εφημερίδας. Επιστρέφοντας στα Δίδυμα, ο απόστρατος συνταγματάρχης κατήγγειλε ότι δεν μπόρεσαν – παρά τα διαβατήρια – να βγουν στο Φαρμακονήσι, «το οποίο στους διεθνείς χάρτες παρουσιάζεται ότι ανήκει στην Τουρκία», και απηύθυνε έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση «να εμποδίσει αμέσως αυτήν την κατοχή».

«Δυστυχώς, εγώ ως πολίτης της Τουρκικής Δημοκρατίας μπήκα με διαβατήριο στα δικά μου εδάφη», είπε και πρόσθεσε: «εκεί μας έχει φθάσει η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, που έχει ξεκινήσει το ΑΚΡ». Ο απόστρατος συνταγματάρχης τόνισε ότι «θα κάνω ότι μπορώ γι να τεθεί – μέσω του Κόμματος μας – το θέμα στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Πρέπει να επιστραφούν αυτά τα νησιά στην χώρα μας!».
Το θέμα έθιξε με δηλώσεις του στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, μέσω της ιστοσελίδας της εφημερίδας Hurriyet, ο πρόεδρος του DP Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, την περασμένη εβδομάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.