Επισπεύδονται οι αλλαγές μετά τις πιέσεις της τρόικας. Πιο σύντομα από ότι υπολόγιζε η κυβέρνηση θα γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις.

Μέσα στους επόμενους μήνες και πολύ πιο σύντομα από ότι υπολόγιζε αρχικά η κυβέρνηση θα γίνουν οι περικοπές των κοινωνικών επιδοµάτων µαζί µε τις ανατροπές στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα, µε βάση τις δεσµεύσεις της χώρας προς την τρόικα.
Παράλληλα, θα αρχίσει η εφαρµογή του πλαφόν στις κύριες συντάξεις, όπως προβλέπεται από τον νόµο Σιούφα, ώστε να εκλείψουν τα φαινόµενα «παράτυπου υπολογισµού». Σύµφωνα µε πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουµάνη, θα µπει πλαφόν µε ενεργοποίηση του νόµου Σιούφα, ώστε οι συντάξεις που δίνονται να αντιστοιχούν στις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόµενοι µε στόχο να µην υποθηκευτεί το µέλλον των Ταµείων.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σχεδιάζει την επαναφορά σχετικής ρύθµισης του Ν. 2042/92, η οποία ανέφερε ότι το καθαρό ποσό κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 2.340 ευρώ και στα Ταµεία των ∆ΕΚΟ – τραπεζών τα 2.775 ευρώ.
Το πρόβληµα σήµερα στα Ταµεία ∆ΕΚΟ – τραπεζών έγκειται στο ότι στον υπολογισµό της κύριας σύνταξης υπολογίζονται παρατύπως και διάφορα επιδόµατα µε αποτέλεσµα να παραβιάζεται το πλαφόν.
Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα “Τα Νέα”, σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, ασκούνται πιέσεις από την τρόικα ώστε οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις να αρχίσουν από 1.7.2011 και όχι από 1.1.2012. Ωστόσο, από το υπουργείο Εργασίας τονιζόταν χθες ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές µελέτες. Παρ’ όλα αυτά, χθεσινοβραδινές πληροφορίες τόνιζαν ότι είναι πιθανό σε κάποια επικουρικά ταµεία µε σοβαρά προβλήµατα η περικοπή να γίνει από την 1η Σεπτεµβρίου.
Οι µειώσεις που θα επέλθουν στις επικουρικές συντάξεις θα υπολογιστούν µε βάση τις αναλογιστικές µελέτες. Εκτιµάται από το υπουργείο Εργασίας ότι η µείωση θα είναι της τάξης του 5%-6%, ενώ τα συνδικάτα εκτιµούν ότι θα φθάσει και το 30%.
Η αύξηση των εσόδων µέσω της καταπολέµησης της αδήλωτης εργασίας µε τη σταδιακή ένταξη 480.000 εργαζοµένων στην επίσηµη αγορά εργασίας, αλλά και η περαιτέρω µείωση της ιατροφαρµακευτικής δαπάνης, είναι ορισµένα από τα µέτρα που εντάσσονται στο πλαίσιο του µεσοπρόθεσµου δηµοσιονοµικού προγράµµατος. Στους στόχους του προγράµµατος αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, µιλώντας χθες στο Συνέδριο του Economist.
Σύµφωνα µε την υπουργό Εργασίας, «η εξοικονόµηση πόρων θα προέλθει µέσω του ουσιαστικού εξορθολογισµού και της βελτίωσης της αποτελεσµατικότητας παροχής των κοινωνικών επιδοµάτων και µεταβιβάσεων. Αυτό θα γίνει µεταξύ άλλων µε απογραφή όλων των δικαιούχων, εντατικοποίηση των ελέγχων, ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων και αναβάθµιση διαδικασιών επαλήθευσης για την πιστοποίηση πληρωµών και τη συνεχιζόµενη επιλεξιµότητα των δικαιούχων».
Από 1ης Ιουλίου έως 250.000 λιγότεροι στη λίστα µε τα ανθυγιεινά
Η περικοπή του αριθµού δικαιούχων του ΕΚΑΣ όπως και χιλιάδων δικαιούχων κοινωνικών επιδοµάτων είναι δροµολογηµένη από την τρόικα. Σχεδιάζεται η καθιέρωση νέων και διευρυμένων εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων ώστε η καταβολή των πάσης φύσεως επιδοµάτων (ΕΚΑΣ, ανεργίας, πολυτέκνων κ.ά.) καθώς και των ενισχύσεων και παροχών σε είδος (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράµµατα κοινωνικού τουρισµού κ.ά.) να γίνεται µε βάση το ποσό του συνολικού εισοδήµατος και την περιουσιακή κατάσταση. Αυτό σηµαίνει ότι αν κάποιος έχει εισόδηµα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισµένο όριο, θα χάνει το επίδοµα ή την οποιασδήποτε µορφής παροχή από το κράτος.
Όσον αφορά το θέµα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων, σήµερα γίνεται νέα συνεδρίασης της ειδικής Επιτροπής ώστε έως τις 15 Ιουνίου να γνωµοδοτήσει για την υπαγωγή ή την εξαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στη νέα λίστα. Μετά το πόρισµα της Επιτροπής, µε κυβερνητική απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου η νέα λίστα που θα περιλαµβάνει τουλάχιστον 200.000 – 250.000 λιγότερους εργαζοµένους σύµφωνα µε την οδηγία του επικαιροποιηµένου Μνηµονίου, που ορίζει ότι δεν θα µπορεί να είναι στη λίστα άνω του 10% του εργατικού δυναµικού (έναντι 30% σήµερα).
Οσοι απασχολούνται σε επαγγέλµατα που θα εξαιρεθούν, θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά εφόσον συµπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης µέχρι τις 31/12/2015 (δεν θίγονται όσοι έχουν συµπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, δηλαδή 4.500 ένσηµα εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά).

Εφημερίδα “Τα Νέα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.