Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε βασικές υποχρεώσεις

Μία στις τρείς επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους υποχρεώσεις, επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση της για χαμηλότερο ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ με ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση, όπως σημειώνει..
Ειδικότερα η ΕΣΕΕ αναφέρει πω οι εξελίξεις στην αγορά είναι ζοφερές, αφού μια στις τρεις επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και σε βασικές τους υποχρεώσεις. 
Κι ενδεικτικά αναφέρει ότι 68.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είχαν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να απειλούνται με ποινικές διώξεις, ενώ από τις 18.000 που ειδοποιήθηκαν μόνο οι 1.235 συμμορφώθηκαν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για το πρώτο δίμηνο του έτους η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά 11,4% και του όγκου κατά 12,2% αλλά και η κατακόρυφη πτώση του τζίρου σε ορισμένους κλάδους όπως στον κλάδο του αυτοκινήτου, ένδυσης – υπόδησης (25%), επίπλων – ηλεκτρικών ειδών –οικιακού εξοπλισμού (23,2%), φαρμακευτικών προϊόντων – καλλυντικών (22,2%), ακόμα και των τροφίμων και ποτών (12,5%), καταδεικνύουν με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ΕΣΕΕ προτείνει την καθιέρωση ενός ενιαίου χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ 19% σε όλα τα είδη – εκτός των βασικών ειδών διατροφής και φυσικά των τουριστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών εστίασης αλλά και των εισιτηρίων όλων των μέσων μεταφοράς.
Κι όπως επισημαίνει οι όποιες ανατιμήσεις προκύψουν σε προϊόντα και υπηρεσίες από την αύξηση του μέσου συντελεστή από 13% σε 19%, θα υπερκαλυφθούν από τη μείωση των συντελεστών από 23% σε 19%, αλλά και από την αύξηση της λιανικής κατανάλωσης που μειώθηκε από τα 65 δισ., χωρίς ΦΠΑ, το 2009, στα 61,5 δισ. το 2010 και γενικότερα του συνόλου της των πωλήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου που υπολογίζεται για το 2010 στα 169,6 δισ. από τα 181,6 δισ. το 2009.
Η μείωση του συνόλου των πωλήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου κατά 12 δισ. εκ των οποίων τα 4,5 δισ. αφορούν στις πωλήσεις λιανικής δείχνει το βάθος της ύφεσης και τις επιπτώσεις της στην αγορά.
Με αυτό το μέτρο του ενιαίου συντελεστή και της διατήρηση ενός χαμηλότερου θα δοθεί μια ανάσα στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα δεν θα υπάρξει παρέκκλιση των εσόδων ύψους 18 δισ. το 2011 από το ΦΠΑ, που έχουν προϋπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.