Ολοκληρώνοντας το πρώτο τρίμηνο από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», και προσπαθώντας κανείς να «κρίνει» το εγχείρημα στα πρώτα του βήματα έρχεται αντιμέτωπος με τις εξής αλήθειες:
1η ) Η θεσμοθέτηση του αποτέλεσε και αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως τομή στην Δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση υιοθετώντας ένα σύγχρονο μοντέλο με έμφαση στην περιφερειακή αντίληψη και την αναπτυξιακή προοπτική.
2η) Ο Καλλικράτης συνέπεσε χρονικά με τη μεγαλύτερη ίσως μεταπολεμική κρίση στην ιστορία της χώρας μας και σίγουρα στη χειρότερη στιγμή από πλευράς «οικονομικών δυνατοτήτων» για τη στήριξη του όλου εγχειρήματος.
3η) Το τρίμηνο αυτό ανέδειξε πληθώρα εγγενών και μη αδυναμιών αναφορικά με το βαθμό ενσωμάτωσης και αφομοίωσης των επιχειρούμενων αλλαγών τόσο από την κεντρική πολιτική σκηνή όσο και από τον χώρο της αυτοδιοίκησης.
Περνώντας στα καθ’ ημάς τώρα παρατηρείται το εξής οξύμωρο, παράδοξο και λυπηρό ταυτόχρονα. Βλέπουμε το σημερινό περιφερειάρχη να αναλώνεται σε ένα άνευ προηγουμένου επικοινωνιακό παιχνίδι. Διαπιστώνουμε ένα μπαράζ τοποθετήσεων καλυπτόμενο από τον όρο «διαβούλευση» αναφορικά με θέματα και σχέδια νόμων, όταν ο ίδιος στο εσωτερικό της περιφέρειας μας έχει καταργήσει με αποκλειστική του ευθύνη κάθε έννοια ή ακόμα και σκέψη διαβούλευσης ή συνεννόησης.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος αναφέρομαι στο άχρωμο πολιτικά τρόπο που χειρίστηκε και χειρίζεται τα θέματα του Συμπαραστάτη του Πολίτη αλλά και της Περιφερειακής επιτροπής διαβούλευσης. Μια σύντομη ανάγνωση των άρθρων 164, 178 και 179 του Ν.3852/10 οδηγεί αυτόματα στις ακόλουθες ερωτήσεις:
α) έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές, που θα διευκολύνουν την λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις οποίες θα μεταβιβαστούν αρμοδιότητές για συγκεκριμένους τομείς περιφερειακής πολιτικής;
β) Επεδίωξε ο σημερινός περιφερειάρχης συνεννόηση και ανέλαβε πρωτοβουλία ουσιαστικού διαλόγου με την αντιπολίτευση σε ένα θεσμό όπως ο Συμπαραστάτη του Πολίτη ή λειτούργησε παρασκηνιακά και προσπαθώντας να αιφνιδιάσει αψηφώντας κάθε έννοια καθαρότητας και σεβασμού στην μειοψηφία;
γ) Αλήθεια έχει συσταθεί ως όφειλε η Περιφερειακή επιτροπή διαβούλευσης για σημαντικά θέματα σχετικά με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιφέρειας και την επίλυση σημαντικών προβλημάτων;

Σίγουρα τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα παραδείγματα, είναι όμως ενδεικτικά των κατευθύνσεων που ακολουθεί ο σημερινός περιφερειάρχης. Επιβάλλεται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για την εξέλιξη της περιοχή μας, χωρίς να διολισθαίνει σε επικοινωνιακά τερτίπια χαμηλώνοντας τον πήχη της πολιτικής λειτουργίας. Οι συντοπίτες μας επέλεξαν για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ανεξαρτήτως παρατάξεων και μικροσκοπιμοτήτων.
Το αν θα καταξιώσουμε ή θα απαξιώσουμε το νέο αυτό θεσμό βαρύνει πρωτίστως εμάς τους ίδιους.

Σημανδράκος Ευάγγελος
Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αρχή…ζούμε Μαζί»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.