Η ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ καταγγέλλει την ενέργεια του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ νομού Γρεβενών που ζητά από τους γονείς των δημοτικών σχολείων, που συγχωνεύονται, «υπεύθυνες δηλώσεις», επικυρωμένες μάλιστα για το γνήσιο της υπογραφής από την αστυνομία ή το ΚΕΠ, για το που επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους τη νέα σχολική χρονιά. Υλοποιώντας το εκβιαστικό δίλημμα της υφυπουργού παιδείας. «Θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έχουμε χρόνο μέχρι το Σεπτέμβριο. Πρέπει να βρούμε την καλύτερη λύση. Δεν θέλω να συμβιβαστώ με την ιδέα να έχουμε τον 21ο αιώνα μονοθέσια δημοτικά σχολεία που θα απέχουν μόλις 5 – 10 χιλιόμετρα από πολυθέσια σχολεία. Γιατί πρέπει να ξέρετε, ότι αν επιμένετε, βάσει του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου τα σχολεία των Αμυγδαλιών, του Βατολάκκου και Αγίου Γεωργίου θα είναι μονοθέσια”.
Με άλλα λόγια ο εκβιασμός είναι ωμός : ή δέχεστε τις συγχωνεύσεις ή τα σχολεία σας θα υποβιβαστούν σε μονοθέσια. Αφού η νέα τους εκδοχή διαλόγου, η πολυδιαφημισμένη «διαβούλευση», δεν απέδωσε καρπούς και επειδή βρήκαν μπροστά τους μια κοινωνία ολόκληρη που αντιστέκεται και αντιδρά, αφού δεν μπόρεσαν με το καρότο, τώρα προσπαθούν με το μαστίγιο να περάσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους. Και το ομολογούν απροκάλυπτα ότι για τις συγχωνεύσεις των σχολείων υπάρχει και σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο άρα με τις νέες ρυθμίσεις, που προσπαθούν να περάσουν με κάθε τρόπο, επιδιώκουν να προωθήσουν το «σχολείο της αγοράς».
Από την αρχή της περασμένης χρονιάς εφαρμόστηκε αναμορφωμένο πρόγραμμα σε 800 Δημοτικά Σχολεία, όπου έγιναν τα πρώτα βήματα διαφοροποίησης. Από την επόμενη χρονιά το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να επιβάλει νέο πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία, το οποίο θα διαφέρει απ’ την μια περιοχή στην άλλη, ανάλογα με τις λεγόμενες «τοπικές ιδιαιτερότητες». Στόχος είναι η δημιουργία μεγάλων σχολικών μονάδων όπου πιο εύκολα οι μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν να παρεμβαίνουν και τα παιδιά μας να διδάσκονται εφήμερες δεξιότητες, που ζητάει η αγορά και όχι ολόπλευρη γνώση, βασική, γενική εκπαίδευση.
Καλούμε τους γονείς να μην υπογράψουν καμιά δήλωση, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους Γρεβενιώτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο του βουλευτή που συμφωνεί στην ουσία των συγχωνεύσεων και εκβιάζει τώρα τους γονείς για το σχολείο που θα φοιτήσουν τα παιδιά τους.
Ακόμα τους καλούμε με τον κοινό, οργανωμένο αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, να σταματήσουμε τις συγχωνεύσεις που οδηγούν στο σχολείο της “αγοράς”, της ταξικής διαφοροποίησης, της αμάθειας.
Καλούμε σε ξεσηκωμό τους εργαζόμενους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές ώστε :

  • Να μην περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης.
  • Να μην κλείσει κανένα σχολείο.
  • Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
  • Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.
  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, ενιαία Παιδεία για όλα τα παιδιά με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση.
  • Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε πλώρη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για το χτίσιμο της νέας κοινωνίας όπου η Λαϊκή Παιδεία που εμείς διεκδικούμε δεν θα αποτελεί εμπόρευμα αλλά θα διαπαιδαγωγεί και θα δημιουργεί ολοκληρωμένες προσωπικότητες που θα κατανοούν τους φυσικούς και κοινωνικούς νόμους, θα προετοιμάζει το νέο άνθρωπο να βγει στη ζωή και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει.

    Γρεβενά,  Απρίλης   2011

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.