Την κοινή πεποίθηση όλων των φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, ότι θα αγωνιστούν ενεργά με όλες τους τις δυνάμεις για την κοινή χάραξη εκείνων των προτεραιοτήτων που απαιτούνται για τη συνολική αναπτυξιακή ανάταξη της περιοχής, επιβεβαίωσε η ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε στην πόλη των Γρεβενών τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.
Στη σύσκεψη, που είχε ως αντικείμενο τη βελτίωση της πορείας απορρόφησης και τον καλύτερο δυνατό συντονισμό ενεργειών για την επιτάχυνση υλοποίησης στο έπακρο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Αντωνιάδης, ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας.
«Μονόδρομος  και επιτακτική ανάγκη για όλους μας, είναι η μέγιστη δυνατή ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, ώστε μέσα από ώριμες μελέτες να προκύψουν έργα ικανά που θα αποφέρουν πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα για τον τόπο και τους πολίτες των Γρεβενών», τόνισε απευθυνόμενη προς τους αιρετούς και τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, η οποία ζήτησε από όλους τους φορείς να καθοριστούν άμεσα οι στόχοι της τρέχουσας περιόδου, καθώς όπως ανέφερε: «Όσο κι αν μοιάζει να είναι μεταβατική, αποτελεί μια πολύ κρίσιμη περίοδο, αφού από τις αποφάσεις της θα κριθούν πολλά και σημαντικά αναπτυξιακά ζητήματα για τον τόπο».
Οι φορείς από την πλευρά τους, πέρα από τις προτεραιότητες που ανέδειξαν, έθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα που τυχόν έχουν ανακύψει, τις μελέτες που βρίσκονται προς αξιολόγηση, καθώς και τα έργα που θα πρέπει να δημοπρατηθούν. Αξίζει να αναφερθεί, ότι όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, από τις 24 προτάσεις οι 19 βρίσκονται σε αναστολή, επειδή παρουσιάζουν ελλείψεις.
Έργα πρώτης προτεραιότητας θεωρούνται για την περιοχή η αναβάθμιση των οδικών δικτύων: Γρεβενά-Βασιλίτσα και Γρεβενά-Δεσκάτη, καθώς είναι βέβαιο, πως θα αποτελέσουν αναπτυξιακούς βραχίονες για τον τόπο, μιας και θα τονωθεί η τουριστική κίνηση στο χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας και θα καταστεί δυνατή η σύνδεση μιας ευρείας περιοχής με την Εγνατία οδό και την πόλη των Γρεβενών.
Από τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, επισημάνθηκε, ότι για την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, τέσσερις (4) προτάσεις προϋπολογισμού 23,4 εκ ευρώ, εκ των οποίων  η μία (1) αποτελεί έργο γέφυρα από το 3ο ΠΕΠ (κατασκευή κτιριακού συγκροτήματος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο παράρτημα Γρεβενών προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ). Τα υπόλοιπα τρία (3) έργα που έχουν ενταχθεί είναι: η κατασκευή οδού «Σαμαρίνα-Επταχώρι-Δοτικό» προϋπολογισμού 8,1 εκ. ευρώ, η κατασκευή δικτύου ύδρευσης πόλης Γρεβενών και νέων δεξαμενών προϋπολογισμού 10,3 εκ. ευρώ και η προμήθεια εξοπλισμού απορριμμάτων στο δήμο Γρεβενών προϋπολογισμού 382,5 χιλ. ευρώ.
Στο γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε, συμφωνήθηκε από τους συμμετέχοντες να συνεχιστεί η στενή συνεργασία, ώστε μέσα από την προώθηση σειράς έργων να αποκτήσουν τα Γρεβενά τη δική τους ισχυρή ταυτότητα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν.
Να σημειωθεί, ότι ανάλογη ενημερωτική συνάντηση θα συγκαλέσει η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, καθώς αύριο Τετάρτη (9/2/10) θα επισκεφθεί την περιοχή και θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με φορείς της περιοχής στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου Καστοριάς στις 12:00 μ.μ.