Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Γονείς: Αυτό είναι το λάθος που κάνετε και, άθελα σας, κακομαθαίνετε το παιδί σας

29 Μαΐου, 2017 by Σταματίνα

Το να διαχειριστείς και μεγαλώσεις σωστά ένα παιδί πιθανώς να

συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο δύσκολες προκλήσεις της ζωής. Ποιο όμως είναι το λάθος το οποίο, άθελα μας, όλοι κάνουμε;

Πρόκειται για ένα θέμα που λίγο-πολύ ανησυχεί κάθε γονιό: Πως δεν θα κακομάθει το παιδί του. Διότι άπαξ και το παιδί μάθει σε μια συμπεριφορά σας, είναι πιο εύκολο να μετακινήσετε ένα παγόβουνο με βάρκα, από το να το εκπαιδεύσετε εκ νέου. Όσο όμως εσείς παλεύετε να κρατάτε τα ντεσιμπέλ σε χαμηλούς τόνους, να διαχειρίζεστε με πυγμή και ηρεμία τις φορτισμένες καταστάσεις και τις κρίσεις υστερίας, υπάρχει μια συμπεριφορά που μπορεί να ακυρώσει κάθε σας φιλότιμη προσπάθεια. Ποια είναι αυτή;

Σύμφωνα με τον οικογενειακό σύμβουλο Hal Edward Runkel (συγγραφέα του βιβλίου Scream Free Parenting) το να τους δίνετε πιο συγκαλυμμένη εκδοχή της ζωής, το να τους αποκρύπτετε πως είναι πραγματικά ο κόσμος στον οποίο μεγαλώνουν είναι ένα από τα χειρότερα λάθη που μπορείτε να κάνετε.

«Αυτό που κακομαθαίνει ένα παιδί είναι η τάση των γονιών να μη το αφήνουν να δει/βιώσει/καταλάβει ότι οι επιλογές και οι πράξεις του έχουν συνέπειες», αναφέρει ο Runkel δίνοντας το εξής παράδειγμα«Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος να κακομάθετε ένα παιδί από το του πείτε ”Αν το ξανακάνεις αυτό άλλη μια φορά, δεν έχει παιχνίδι το απόγευμα” και το ίδιο απόγευμα να το αφήσετε τελικά να παίξει». Αυτή η χαλαρή αντιμετώπιση σας τους δίνει το μήνυμα ότι μπορούν να κάνουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι χωρίς αυτό να έχει συνέπειες και, τελικά, να συνεχίσουν να μεγαλώνουν με αυτή την πεποίθηση.

Επιπλέον επισημαίνει ακόμα μια συνήθεια με την οποία κακομαθαίνουν τα παιδιά. Είναι η τάση των γονιών να ξυπνούν τα παιδιά τους για ο σχολείο όταν είναι αρκετά μεγάλα για να βάλουν ξυπνητήρι από μόνα τους. Όπως πολύ εύστοχα υποστηρίζει, «Δεν μπορούμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας αφήνοντας τα να εξαρτώνται για τα πάντα από εμάς. Η δουλειά μας ως γονείς είναι να τα προετοιμάσουμε για τη ζωή όταν εμείς δεν θα είμαστε πια εδώ».

 

bovary

loading…

This entry was posted on Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2017 at 20:31 and is filed under ΓΥΝΑΙΚΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply