Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Φορέστε λευκά, φάτε φακές και σπάστε πιάτα – 5 πρωτοχρονιάτικα έθιμα που φέρνουν τύχη

1 Ιανουαρίου, 2016 by Σταματίνα

pirotexnimata-8-708

Κάθε λαός έχει τα δικά του έθιμα για καλή χρονιά που φέρνουν τύχη και ευημερία στους πολίτες του.
Στη Βραζιλία την πρωτοχρονιά φορούν λευκά ρούχα για να ξορκίσουν το κακό. Πάντα κοντά στη θάλασσα και για να τρομάξουν τα κακά πνεύματα, συνηθίζουν να κατεβαίνουν στην ακρογιαλιά και να πηδούν επτά κύματα για καλή τύχη, ένα για κάθε μέρα τις εβδομάδας.

 

Στη Σκωτία μετά τις 00:00 το βράδυ διοργανώνεται το φεστιβάλ Hogmanay. Αφορά άνδρες οι οποίοι παρελαύνουν στους δρόμους κρατώντας φλογισμένες μπάλες τις οποίες στριφογυρίζουν πάνω από τα κεφάλια τους. Σύμφωνα με το έθιμο οι μπάλες φωτιάς φέρνουν εξαγνισμό και φως και θεωρείται ότι κρατάει από τους Βίκινγκς.

 

Στη Χιλή συνηθίζουν να αλλάζουν χρόνο στα νεκροταφεία για να είναι μαζί με τα πρόσωπα που έχασαν. Αμέσως μετά, τρώνε φακές που συμβολίζουν τα νομίσματα, ώστε η νέα χρονιά να τους φέρει χρήματα στο σπίτι τους και το πρωί της 1ης Ιανουαρίου σκουπίζουν για να διώξουν το κακό.

 

Στη Δανία για να ξορκίσουν το κακό πάνε έξω από σπίτια φίλων και γνωστών και σπάνε ένα πιάτο που κάνει κρότο. Όσο πιο πολλά σπασμένα πιάτα έχει κάποιος στην εξώπορτα, τόση και η τύχη του τη νέα χρονιά.

 

Στις Φιλιππίνες απόψε, παραμονή της Πρωτοχρονιάς αγαπούν τους κύκλους. Έχουν έθιμο να φορούν ρούχα πουά και να τρώνε μόνο στρογγυλά φαγητά και φρούτα. Θεωρούν πως έτσι θα έχουν αφθονία καθώς ταυτίζουν, το στρογγυλό σχήμα, με το σχήμα των κερμάτων και του πλούτου.

 

iefimerida

This entry was posted on Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου, 2016 at 22:08 and is filed under ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply