Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ζητούν 130.000 ευρώ από ηλικιωμένη για σπίτι δωρεάς του ΟΕΚ

2 Οκτωβρίου, 2015 by Σταματίνα

oek-ilikiwmenoi-708

Μια δωρεά του ΟΕΚ σε μια 79χρονη γιαγιά με τρία ανήλικα ορφανά παιδιά, έγινε δυσεπίλυτο πρόβλημα για την ίδια, μιας και της ζητούν να καταβάλει το ποσό των 130.000 ευρώ.

Η ιστορία ξεκινά στις 5 Αυγούστου 2007, όταν ο Γιάννης και η Δήμητρα Καλμαντή άφησαν την τελευταία τους πνοή σε τροχαίο δυστύχημα, ενώ τα τρία παιδιά τους, ο 5χρονος τότε Δημήτρης και οι δύο αδερφές του, Μαρία και Νικολέτα, που εκείνη την εποχή ήταν 6 και 11 ετών αντίστοιχα, γλίτωσαν από θαύμα.

Από τότε πέρασαν οκτώ χρόνια, και η μητέρα του 39χρονου ηλεκτρολόγου, η Δήμητρα Καλμαντή, ανέλαβε μέσα από άπειρες δυσκολίες να μεγαλώσει τα τρία εγγόνια της.

Η ιστορία των τριών παιδιών είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Η γιαγιά τους βρισκόταν τότε στο ενοίκιο και με την πενιχρή σύνταξή της αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στην ανατροφή των εγγονιών της. Το πρόβλημα της στέγης λύθηκε στις αρχές του 2008, όταν και παραχωρήθηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ένα διαμέρισμα 93 τ.μ. στη Νέα Ιωνία του Βόλου, το οποίο παραδόθηκε στην οικογένεια Καλμαντή σε ειδική εκδήλωση από τα στελέχη του ΟΕΚ.

Μία επταετία αργότερα, ένα καινούριο δυσεπίλυτο πρόβλημα δείχνει πως περιμένει την 79χρονη, πλέον, γυναίκα, εξηγώντας τον λόγο:

«Την ημέρα εκείνη που πήρα στα χέρια μου το κλειδί του σπιτιού, είχα ρωτήσει εάν θα έπρεπε να πληρώσουμε κάτι στο μέλλον και μου είχαν ξεκαθαρίσει πως επρόκειτο για δωρεά, παρότι τόσα χρόνια πληρώναμε χαράτσια και φόρους για μία ιδιοκτησία που δεν μας άνηκε. Ωστόσο, πριν από τρεισήμισι μήνες που ο ΟΑΕΔ συνέταξε το παραχωρητήριο για τον οριστικό τίτλο μεταβίβασης του ακινήτου στα παιδιά, προέκυψε πως μας ζητούν να πληρώσουμε τίμημα 130.000 ευρώ. Στο παραχωρητήριο η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 430 ευρώ, όταν 600 ευρώ είναι όλη κι όλη η σύνταξή μου από το ΙΚΑ για να ζήσουμε τέσσερα άτομα».

Η αγανάκτηση έδειξε να πνίγει την κ. Δήμητρα Καλμαντή, η οποία με πόνο ψυχής συμπλήρωσε: «Στις 18 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλουμε την 1η δόση. Πού θα τα βρούμε τα χρήματα; Κι εάν δεν πληρώσω, που εκ των πραγμάτων αδυνατώ, τι θα συμβεί; Θα μας πετάξουν στο δρόμο; Η Ελλάδα βούλιαξε από τα χρέη και το κράτος έβαλε στο στόχαστρο τρία ορφανά; Αυτά τα πράγματα ούτε ο Θεός δεν τα θέλει».

Αν και η κατάσταση δείχνει πως περιπλέχτηκε, η γιαγιά των παιδιών δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει την προσπάθεια για την εύρεση λύσης στο πρόβλημα που προέκυψε:

«Αγωνίζομαι χρόνια για τα εγγόνια μου, αφού σημαίνουν τα πάντα για μένα. Είναι όλη μου η ζωή. Δεν το έβαλα ποτέ κάτω για εκείνα, ούτε θα το κάνω τώρα. Όμως έφτασα 79 χρόνων. Πόσο θα αντέξω για να τα φροντίζω; Σαν να μη μου έφτανε ο πόνος για το τραγικό τέλος του γιου μου και της νύφης μου, που είναι σαν ένα καρφί μέσα στην καρδιά μου, τώρα έχω και το πρόβλημα με το σπίτι. Από την πλευρά μου θα παλέψω με όλες τις δυνάμεις μου για να βρω μία λύση, αλλά την ίδια στιγμή απευθύνω έκκληση προς πάσα κατεύθυνση να μας βοηθήσουν, αφού υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε άστεγοι…».

Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, απάντησε πως θεωρεί πολύ περίεργο να έχει παραχωρηθεί δωρεάν το διαμέρισμα, καθώς δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο ο κανονισμός του ΟΕΚ, ωστόσο την προβλημάτισε το ύψος του τιμήματος, το οποίο εκτιμά ότι είναι υψηλό.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε η κ. Καραμεσίνη, θα πρέπει να δοθεί ο χρόνος να εξεταστεί λεπτομερώς η υπόθεση, ώστε να αντιμετωπιστεί με τη μεγαλύτερη ευαισθησία το θέμα.

iefimerida

This entry was posted on Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, 2015 at 20:52 and is filed under Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply