Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οι τρεις μέρες του κραχ: Το χρηματιστήριο έχασε όσο το 6% του ΑΕΠ

9 Αυγούστου, 2015 by Χρήστος Μίμης

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Οι τρεις πρώτες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά από την τραπεζική αργία και τα capital controls, προκάλεσε σοκ.

Συνολικά, χάθηκε τo 6% του φετινού ΑΕΠ της χώρας, που εκτιμάται στα 179 δισ. ευρώ, εφόσον η ύφεση αγγίξει το -4%, σύμφωνα με την «Καθημερινή», με κεφάλαια ύψους 10,854 δισ. ευρώ να «εξαϋλώνονται», ενώ από αυτά τα 7,541 δισ. αφαιρέθηκαν από την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Το «κραχ» ήταν αναμενόμενο, καθώς εκατοντάδες hedge funds είχαν δεσμευμένα κεφάλαια άνω των 20 δισ. ευρώ στην Αθήνα για έναν ολόκληρο μήνα. Η επαναλειτουργία επέτρεψε μόνο στους ξένους επενδυτές να πάρουν τα κεφάλαιά τους, αλλά αυτό προκάλεσε μία ιστορική κατάρρευση της αγοράς, όπως είναι αυτή που σημειώθηκε τη Δευτέρα. Αντίθετα, όσον αφορά τους ημεδαπούς επενδυτές, θα παραμείνουν για αρκετό καιρό οι περιορισμοί στις συναλλαγές τους, αφού δεν μπορούν να μετακινήσουν κεφάλαια από τραπεζικούς λογαριασμούς. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι ή να τοποθετήσουν φρέσκα κεφάλαια ή να τα φέρουν με έμβασμα από το εξωτερικό ή πουλώντας υφιστάμενες μετοχές που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Ακόμη όμως και το προϊόν της πώλησης οι Ελληνες επενδυτές δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για άλλους σκοπούς παρά μόνο για να το επανεπενδύσουν στο Χρηματιστήριο.

iefimerida

This entry was posted on Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2015 at 14:34 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply