Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στον οικονομικό εισαγγελέα στοιχεία για δωροδοκίες δημοσίων υπαλλήλων

13 Οκτωβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20051220/low/imerisia_LARGE_t_103910_20051220_815.jpgΣτοιχεία για δωροδοκίες Ελλήνων αξιωματούχων από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, με στόχο να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε οργανισμούς του Δημοσίου, διαβίβασε στον οικονομικό εισαγγελέα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ.Σούρλας διαβίβασε για έρευνα στον εισαγγελά Γρηγόρη Πεπόνη, τις αποφάσεις αμερικανικών δικαστηρίων που επέβαλαν την τελευταία διετία πρόστιμα 350 εκατ. δολαρίων σε πολυεθνικές εταιρίες που, όπως αναφέρει ο ΓΓ του υπουργείου, δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και δωροδοκούσαν προκειμένου να προωθούνται τα προϊόντα τους σε οργανισμούς του Ελληνικού Δημοσίου.

Η προώθηση των προϊόντων γινόταν στους χώρους των τηλεπικοινωνιών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ιατρικών και ορθοπεδικών συσκευών και των φαρμάκων. Τα πρόστιμα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, είναι τα χαμηλότερα προβλεπόμενα, καθώς υπήρξε συμβιβασμός δεδομένου ότι οι μητρικές εταιρείες δέχθηκαν πως διαπράχθηκε το αδίκημα της δωροδοκίας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα τους έχει επιβληθεί επιτήρηση από τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να λειτουργούν με διαφάνεια από εδώ και στο εξής.

Όπως υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας, κατά την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, μεταξύ άλλων, «αποκαλύφθηκε ότι κατέβαλαν στους Έλληνες μεσάζοντες εκατομμύρια δολάρια σε εικονικές εταιρείες και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις δρούσαν και σε άλλες χώρες, όπως η ΠΓΔΜ, όπου καταβλήθηκε σε έναν μεσάζοντα το ποσό των έξι εκατομμυρίων δολαρίων για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων συγκεκριμένης εταιρείας τηλεπικοινωνιών».

Στον οικονομικό εισαγγελέα στοιχεία για δωροδοκίες δημοσίων υπαλλήλων

Είναι προφανές ότι «πρόκειται για κυκλώματα διαφθοράς, εκμαυλισμού και αθέμιτου ανταγωνισμού που συνέβαλαν ώστε να οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία και την εθνική ταπείνωση», προσθέτει ο γενικός γραμματέας.

Επίσης, ο κ. Σούρλας τονίζει ότι οι σχετικές καταγγελίες, τα σχετικά στοιχεία, όπως και οι καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων των ΗΠΑ, απεστάλησαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και οι αποστολείς των στοιχείων αυτών, αλλά και «όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι θέλουν να πληροφορηθούν, ποιοι συμμετείχαν στα κυκλώματα ως μεσάζοντες, ποιοι είναι οι τελικοί αποδέκτες, πόσα χρήματα καταχράστηκαν, ποια ήταν τα ποσά που ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο».

Ακόμη, αναφέρει ο κ. Σούρλας, ο ελληνικός λαός πρέπει να πληροφορηθεί σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι ελληνικές δικαστικές αρχές οι οποίες είχαν ενημερωθεί από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, ή σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να καταβληθούν στο ελληνικό Δημόσιο τα ποσά τα οποία έγιναν αντικείμενο κατάχρησης. Τέλος, πρέπει να γίνει γνωστό ποιες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις επιβλήθηκαν σε όσους εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές και κατείχαν θέσεις στον δημόσιο τομέα.

ΕΘΝΟΣ

This entry was posted on Σάββατο, 13 Οκτωβρίου, 2012 at 22:22 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply