Η ακύρωση, μέσα στον Νοέμβριο, όλων των αδειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που παραμένουν σε ισχύ, μολονότι οι κάτοχοί τους δεν έχουν προχωρήσει στην κατασκευή των φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, είναι μια από τις απαιτήσεις της τρόικας για την εξυγίανση της αγοράς ενέργειας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τις τελευταίες επισκέψεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) υποστήριξαν ότι μέσα από το ξεκαθάρισμα με τις εκατοντάδες εκκρεμείς άδειες θα υπάρξουν δύο οφέλη: Πρώτον, θα περιοριστεί το παραεμπόριο αδειών που υποτίθεται ότι θα έχει καταπολεμηθεί εδώ και χρόνια. Δεύτερον, θα υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός για τις δαπάνες των λειτουργών της αγοράς ενέργειας, γιατί θα γνωρίζουν τι πρόκειται να πληρώσουν.

Το θέμα των αδειών που μένουν άδειες και κυκλοφορούν ως εμπόρευμα, καθώς και τα φαραωνικά έργα που ανακοινώνονται, χωρίς να υλοποιούνται, απασχολεί και το ΥΠΕΚΑ και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Ετέθη και στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ για τις αλλαγές στην αγορά ενέργειας, που ολοκληρώθηκε χθες.

Για παράδειγμα, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) προτείνει την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα προβλέπει ότι αν σε 18 μήνες δεν έχει ολοκληρωθεί μια επένδυση τότε θα ακυρώνεται αυτόματα η σύμβαση σύνδεσης με το σύστημα και θα απελευθερώνεται ο ηλεκτρικός χώρος που καταλαμβάνει. Ετσι θα απελευθερωθεί χώρος για όσους θέλουν πραγματικά να προχωρήσουν τις επενδύσεις και όχι να εμπορεύονται άδειες.

Τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν κατά τις συναντήσεις στο ΥΠΕΚΑ να εμπλουτιστούν τα μηνιαία στοιχεία που δημοσιεύει ο ΔΕΣΜΗΕ ώστε να περιλαμβάνουν και τα ποσά που καταβάλλει στους επενδυτές ΑΠΕ και να υπάρχει πρόβλεψη για τις δαπάνες του επόμενου έτους. Η τρόικα ζητεί, επίσης, να μηδενιστεί η «μαύρη τρύπα» στον ειδικό λογαριασμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ είτε με αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ), δηλαδή επιβάρυνση των καταναλωτών, είτε με άλλα μέτρα άμεσης απόδοσης.

Φώτης Κόλλιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.