σοιμπλεΜπορεί το 2011, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες και ειδικά ο Νικολά Σαρκοζί να είχαν κοντέψει να… επιτεθούν στις Κάννες στον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, όταν πληροφορήθηκαν πως σκεφτόταν σοβαρά να προσφύγει σε δημοψήφισμα, όμως σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δίνει μια διαφορετική εκδοχή των όσων είχαν γίνει και της στάσης των εταίρων της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι είχε διαμηνύσει στον κ. Παπανδρέου πως είναι υπέρ του δημοψηφίσματος!

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα FAZ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών λέει χαρακτηριστικά: «Τότε είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος». «Ήταν και παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού ποιον δρόμο θα πάρει, αλλά υπάρχουν και άλλες αποφάσεις χωρών, από την Εσθονία μέχρι την Ισπανία, που πρέπει να γίνουν σεβαστές». «Ο κύριος Τσίπρας είχε πει τις προηγούμενες εβδομάδες πως εάν πρέπει να κάνει το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά, θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα» ανέφερε με νόημα.

Σε ερώτηση δε εάν η Ελλάδα θα είναι και το φθινόπωρο μέλος της ευρωζώνης και απαντά πως το «ελπίζει», λέγοντας πως «η απόφαση όμως δεν είναι δική μας, αλλά της Ελλάδας». Παράλληλα, υποστηρίζει πως το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει βελτιωθεί και υπογραμμίζει ότι ζητούμενο είναι «η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Στην ερώτηση εάν αποκλείονται αλλαγές, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ απαντά πως «η Αθήνα μπορεί να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις με άλλες ισοδύναμες, αλλά θα πρέπει και να τις εφαρμόσει».

Τέλος, όσον αφορά τον έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο έλληνας συνομιλητής στο Eurogroup.Σε σχέση δε με τις φήμες, σχολίασε: «Οι εφημερίδες πρώτα είχαν κάνει σούπερσταρ τον Βαρουφάκη, τώρα τον θάβουν. Και τα δύο είναι εξίσου λάθος. [Ο Βαρουφάκης] φυσικά γνωρίζει άψογα πώς να αξιοποιεί υπέρ του τους όρους της σύγχρονης επικοινωνίας, αλλά αυτό δεν έχει προσφέρει πολλά επί της ουσίας».

imerisia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.