Θα αντικαταστήσει τα τρία έκτακτα επιδόματα που καταργούνται

Νέο εφάπαξ επίδομα 718,50 ευρώ προς ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα από την ΔΥΠΑ.

Σύμφωνα με την από 30 Δεκεμβρίου κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, το νέο εφάπαξ επίδομα θα αντικαταστήσει τα τρία έκτακτα επιδόματα που καταργούνται.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του εφάπαξ επιδόματος
Το νέο εφάπαξ επίδομα θα αφορά 18.000 δικαιούχους και η δαπάνη του για το 2024 θα ανέρχεται σε 13 εκατ. ευρώ (έναντι 12,3 εκατ. για τα επιδόματα που καταργούνται).Το ποσό των 718,50 ευρώ θα προσαυξάνεται για κάθε έμμεσα ασφαλισμένο μέλος του δικαιούχου.

 
 

Το επίδομα θα αφορά 5 κατηγορίες ευάλωτων πολιτών και συγκεκριμένα:

  • Μονογονεϊκές οικογένειες
  • Γυναίκες που έχουν πέσει θύματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας
  • Όσοι έχουν εκτίσει ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των δύο μηνών και έχουν την θετική εισήγηση κοινωνικού λειτουργού ή σωφρονιστικού ιδρύματος
  • Απεξαρτημένοι από χρήση ναρκωτικών
  • Θύματα βίας – εμπορίας

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια της ΔΥΠΑ. Συγκεκριμένα, θα πρέπει το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ, το οικογενειακό να μην υπερβαίνει τις 24.000 ευρώ και για τις μονογονεϊκές οικογένειες να μην ξεπερνά τις 29.000 ευρώ. Τα παραπάνω όρια προσαυξάνονται για κάθε τέκνο κατά 5.000 ευρώ.

Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 75 ημέρες ασφάλισης τα τελευταία 2 χρόνια, να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι και να μην έχουν λάβει παρόμοια επιδόματα.

 
 

Τα 3 επιδόματα που καταργούνται είναι τα εξής:

  • επίδομα επίσχεσης εργασίας
  • επίδομα τρίμηνης παραμονής στο μητρώο ανέργων ύψους 287,40 ευρώ
  • ειδικό επίδομα που δινόταν μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας ύψους 249,08 ευρώ

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.