«Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ο πληθωρισμός της απιστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός». Αυτό είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στη σύσκεψη που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της ακρίβειας.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, «η μάχη για να τιθασεύσουμε την ακρίβεια και για να επιβάλουμε κανόνες εντονότερου ανταγωνισμού υπέρ του καταναλωτή, όπως γνωρίζετε, είναι μια μάχη διαρκής. Και στη μάχη αυτή αξιοποιούμε διαρκώς νέα εργαλεία πολιτικής μέχρι να καταλάβουν όλοι, και θα έλεγα ειδικά οι πολυεθνικές εταιρείες, ότι η Ελλάδα δεν είναι “μπανανία” και ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός».

 




 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ενδυνάμωση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και οι εντατικοί έλεγχοι οι οποίοι έγιναν τους τελευταίους μήνες στην αγορά, κυρίως δύσκολοι έλεγχοι που αφορούν τους παράγοντες κόστους και κερδοφορίας των βασικών προϊόντων που αποτελούν και το Καλάθι του Νοικοκυριού, μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τους μηχανισμούς λειτουργίας της αγοράς».

Τα μέτρα

Δίνοντας το στίγμα των μέτρων που θα εξειδικεύσει στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης σε συνέντευξη Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στις εταιρείες που πωλούν βρεφικό γάλα και ότι θα μπει πλαφόν στις εκπτώσεις των εταιρειών που προμηθεύουν το λιανεμπόριο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν πρωτίστως σε καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου, περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή. Αφορούν προϊόντα ευρείας χρήσης, όπως καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά».

Όσον αφορά το βρεφικό γάλα για το οποίο αποκαλύφθηκαν τεράστιες διαφορές στις τιμές στις οποίες πωλούνται στην Ελλάδα οι ίδιες μάρκες σε σύγκριση με την πόλοιπη Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το χαρακτήρισε «παντελώς αδικαιολόγητο» και ανήγγειλε πλαφόν στο περιθώριο του μεικτού κέρδους, έτσι ώστε οι τιμές να προσαρμοστούν σε λογικά για την Ευρώπη επίπεδα».

«Με τα μέτρα αυτά σκοπός μας είναι να διορθώσουμε κατεστημένες στρεβλές εμπορικές πρακτικές και βασική μας προτεραιότητα παραμένει η προστασία του καταναλωτή και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας ότι «τα μέτρα που θα εξαγγελθούν στη συνέχεια ας τα δούμε και στα πλαίσια μιας συνολικής πολιτικής στήριξης της οικογένειας και ειδικά των νέων οικογενειών, αντιλαμβανόμενοι πλήρως το μεγάλο οικονομικό βάρος που η απόκτηση ενός παιδιού συνεπάγεται για μία νέα οικογένεια».

ΟΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.