Η ανακύκλωση στην Ελλάδα έχει γίνει όλο και πιο σημαντικό θέμα τα τελευταία χρόνια. Καθώς ο κόσμος στρέφει την εστίασή του σε βιώσιμες πρακτικές, οι προσπάθειες της Ελλάδας εντείνονται. Το 2023, το ποσοστό ανακύκλωσης της χώρας ανέρχεται στο 22,4%​​, υποδηλώνοντας μια σημαντική ευκαιρία για βελτίωση. Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στην τρέχουσα κατάσταση, τις πρωτοβουλίες και τις προκλήσεις σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκε σταδιακή αύξηση της ευαισθητοποίησης και της συμμετοχής του κοινού στην ανακύκλωση, ωστόσο η χώρα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να επιτύχει τους πιο φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα έχει λάβει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ανακύκλωσης.

Μια πρόταση ορόσημο εστιάζει σε πέντε βασικούς τομείς:

  • Πρώτον, επιβάλλει τη χωριστή συλλογή απορριμμάτων συσκευασίας όπως πλαστικό, χαρτί, μέταλλο και γυαλί.
  • Δεύτερον, οι δήμοι ενθαρρύνονται να προσφέρουν χαμηλότερα τέλη σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που παράγουν λιγότερα απόβλητα ή ανακυκλώνουν περισσότερα.
  • Τρίτον, επιβάλλονται υψηλότερα τέλη υγειονομικής ταφής για την αποθάρρυνση της χρήσης των ΧΥΤΑ.
  • Τέταρτον, τα νέα κτίρια πρέπει να περιλαμβάνουν ειδικούς χώρους για τον διαχωρισμό των απορριμμάτων.

Eπιπλέον, τα έσοδα που παράγονται από αυτές τις πρωτοβουλίες κατανέμονται στρατηγικά: 50% στους δήμους για προσπάθειες ανακύκλωσης, 40% ως ανταμοιβή για υψηλή απόδοση στην ανακύκλωση και 10% για έρευνα και τεχνολογία στη διαχείριση απορριμμάτων. Εκπαιδευτικά ιδρύματα και διάφορες δημόσιες εγκαταστάσεις έχουν πλέον υποχρεωτικούς κάδους για χωριστή συλλογή απορριμμάτων και έχει εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα επιστροφής χρημάτων κατάθεσης για μπουκάλια αλουμινίου για την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης. Αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας, συμπεριλαμβανομένου του επερχόμενου Εθνικού Σχεδίου Πρόληψης Αποβλήτων και ενός οδικού χάρτη προς μια κυκλική οικονομία

Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, που ενημερώθηκε σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο της ΕΕ για τα Απόβλητα, θέτει φιλόδοξους στόχους για το 2025, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον τομέα των αποβλήτων και της αύξησης των ποσοστών ανακύκλωσης. Τα βασικά εμπόδια περιλαμβάνουν τη διαχείριση των απορριμμάτων σε απομακρυσμένα αρχιπέλαγα και την αντιμετώπιση της εποχικής αύξησης των απορριμμάτων λόγω του τουρισμού. Επίσης, η μετάβαση στη λιγότερη εξάρτηση από τους χώρους υγειονομικής ταφής είναι ένα σημαντικό εμπόδιο. Γίνονται προσπάθειες για την ανάλυση των υφιστάμενων φραγμών, με την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών από άλλα κράτη της ΕΕ και τη διερεύνηση οικονομικών κινήτρων για την πρόληψη και την ανακύκλωση των αποβλήτων.

Ο ρόλος των κοινοτήτων και των επιχειρήσεων στην ανακύκλωση είναι καθοριστικός. Πολλές τοπικές πρωτοβουλίες έχουν ξεπηδήσει, με τις κοινότητες να συμμετέχουν ενεργά σε ξεχωριστές ενέργειες συλλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων. Οι επιχειρήσεις, ειδικά στους τομείς της φιλοξενίας και του τουρισμού, υιοθετούν ολοένα και περισσότερο βιώσιμες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Αυτές οι συλλογικές προσπάθειες είναι ζωτικής σημασίας για την οδήγηση της Ελλάδας προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Tο ταξίδι της Ελλάδας προς την αποτελεσματική ανακύκλωση είναι σε εξέλιξη. Το τρέχον ποσοστό ανακύκλωσης της χώρας, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα της μετάβασης σε πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων. Μέσω συνδυασμένων προσπαθειών από την κυβέρνηση, τις κοινότητες, τις επιχειρήσεις και τη διεθνή υποστήριξη, η Ελλάδα προσπαθεί να βελτιώσει τις δυνατότητες ανακύκλωσής της και να συμβάλει στην παγκόσμια περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Για την υλοποίηση ενός τέτοιου στόχου είναι απαραίτητη και η δική μας συμμέτοχη. Είναι πλεόν αναγκαίο, όλοι μας στα σπίτι μας , να προσπαθούμε να διαχωρίζουμε και να ανακυκλώνουμε τα αντικείμενα που μπορούν να διατεθούν προς ανακύκλωση βάζοντας το δικό μας λιθαράκι σε μια τόση σπουδαία ενέργεια. Για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον και αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για τις γενιές που έπονται.

Πληροφορίες και λύσεις εδώ

 ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΔΟΙ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.