Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το  Υπουργείο Υγείας, με στόχο να μην φεύγουν οι γιατροί από την Ελλάδα, αλλά και να προωθηθεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο σκοπεύει να προσφέρει κίνητρα στον τομέα της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, ανακοινώνοντας ότι επιθυμία είναι «να έχουμε περισσότερους παθολόγους και γενικούς γιατρούς, να καλύψουμε την ανάγκη των πολιτών για προσωπικό γιατρό και να δώσουμε κίνητρα στους νέους να παραμείνουν στην Ελλάδα».




 

Άλλωστε, είναι γεγονός ότι παρά τους πολλούς γιατρούς που αποφοιτούν κάθε χρόνο από τα ελληνικά πανεπιστήμια, οι περισσότεροι επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό για να συνεχίσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Σήμερα, το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί ένα μεγάλο βήμα και δίνει νέα κίνητρα για να διαλέξουν οι γιατροί την πατρίδα τους, ώστε να σταδιοδρομήσουν εδώ, με διαφορετικούς επαγγελματικούς και οικονομικούς όρους.

Παράλληλα, προωθεί κίνητρα για να υπάρξουν στο μέλλον περισσότεροι παθολόγοι και γενικοί γιατροί, καθώς μόλις το 6% των αποφοίτων επιλέγουν γενική ιατρική ή παθολογία, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό φτάνει το 10%.

Υπάρχουν τρία σενάρια στο υπουργείο Υγείας για την αύξηση των παθολόγων και γενικών γιατρών.

  • Από το 6% να φτάσουν στο 10%
  • Με το ρεαλιστικό να φτάσουν στο 25%
  • Και με το καλό σενάριο στο 35%

Οι αγροτικοί γιατροί γίνονται προσωπικοί γιατροί

Άμεσα αναμένεται να ανοίξουν 1.270 θέσεις για τους προσωπικούς γιατρούς.

Παράλληλα, παύει ο θεσμός του γιατρού υπαίθρου, δηλαδή του αγροτικού γιατρού.




«Όταν τελειώσουν τη θητεία του προσωπικού γιατρού, θα λαμβάνουν 46.000 ευρώ ως ετήσια αποζημίωση (30.000 καθαρά), αν γίνουν παθολόγοι», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Σταδιακά θα έχουμε 2.500 νέους προσωπικούς γιατρούς έως το τέλος της χρονιάς, δεσμεύτηκε η ίδια.

Θα έχουν επίσης κίνητρα ώστε όταν εγγράφουν πολίτες σε προληπτικές εξετάσεις, να αμείβονται.

Παράλληλα, παραμένουν τα προηγούμενα κίνητρα που είχε δώσει το υπουργείο Υγείας, όμως δεν ήταν αποτελεσματικά.

Πρόγραμμα επαναπατρισμού γιατρών από Κύπρο και Βρετανία

Οι γιατροί δεν προτιμούν τη χώρα μας επειδή το περιβάλλον στα νοσοκομεία είναι αδόμητο, δηλαδή δεν έχουν καθορισμένο ρόλο, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η οποία ανέφερε ότι αυτό θα αλλάξει.

Βοηθός για τον προσωπικό γιατρό

Ο προσωπικός γιατρός αλλάζει μοντέλο και δεν θα είναι πια μόνος, καθώς ο καθένας θα έχει ένα προσωπικό “συντονιστή φροντίδας”.

Αν ένας γιατρός, έχει για παράδειγμα ηλικιωμένους, ο συντονιστής φροντίδας θα αξιολογεί αν χρειάζονται φροντίδα κατ’ οίκον και άλλες παραμέτρους.

Παράλληλα, θα ενημερώνει τις γυναίκες σε σχέση με τα προγράμματα πρόληψης, θα διασυνδέει υπηρεσίες μεταξύ τους, και θα βοηθά να κλείνουμε νωρίτερα ραντεβού.
Αυτά δεν θα επιβαρύνουν οικονομικά τους προσωπικούς γιατρούς, αλλά το υπουργείο Υγείας.

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.