Ένα τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα του Δήμου Γρεβενών, της Φιλαρμονικής «Ο Ορφεύς», του Χώρου Πολιτισμού Νικολάου & Ελένης Καρναβά και του

Μορφωτικού Συλλόγου Απανταχού Δοτσικιωτών «Η Σκούρτζια» με αφορμή τις ταινίες που γυρίστηκαν στα Γρεβενά

O Δήμος Γρεβενών σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Φίλων Φιλαρμονικής Γρεβενών “Ο Ορφεύς”, τον Χώρο Πολιτισμού Νικολάου και Ελένης Καρναβά και τον Μορφωτικό Σύλλογο Απανταχού Δοτσικιωτών “Η Σκούρτζια” έχουν την χαρά και την τιμή να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό στις 28, 29 & 30 Αυγούστου 2023, ένα τριήμερο αφιέρωμα για τις κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν στη περιοχή των Γρεβενών με τίτλο «Από τη Πολιορκία στον Μεγαλέξαντρο».

Το αφιέρωμα, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Δήμου Γρεβενών “Πολιτιστικό καλοκαίρι 2023” και περιλαμβάνει ενημερωτικές διαλέξεις με τη συμμετοχή συντελεστών από Ελλάδα και εξωτερικό, κινηματογραφικές προβολές, προβολές ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις και βιωματικές εκδρομές στα τοπόσημα των γυρισμάτων όπως το χωριό Δοτσικό της ταινίας «Μεγαλέξαντρος» (1980) και το Γεφύρι Σπανού της ταινίας «Πολιορκία» (1962).

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 26 Ιουλίου 2023 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβούλιου Γρεβενών με ομιλητές την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών Ιφιγένεια Στεργιούλα, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Φιλαρμονικής Γρεβενών “O Ορφεύς” Μιχάλη Κοκκινάκη, τον συνεργάτη του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και συμμετέχοντα στην κινηματογραφική ταινία «Μεγαλέξαντρος» Σάκη Παπαποστόλου, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Φιλαρμονικής Γρεβενών “Ο Ορφεύς” Αντώνη Σβολιαντόπουλο, τον Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Απανταχού Δοτσικιωτών “Η Σκούρτζια” Θωμά Λάγκα και τον συγγραφέα, υπεύθυνο εκδηλώσεων του Συλλόγου Φίλων Φιλαρμονικής Γρεβενών “Ο Ορφεύς” και κομπάρσου στην κινηματογραφική ταινία «Μεγαλέξαντρος» Βαγγέλη Νικόπουλου, έγινε η αναλυτική παρουσίαση του σπουδαίου αυτού αφιερώματος.

 




 

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Τη Δευτέρα 28 Αυγούστου στις 19:00 στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών, θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας «Πολιορκία», Γαλλικής παραγωγής του σκηνοθέτη Claude Bernard-Aubert που γυρίστηκε στη περιοχή των Γρεβενών το 1961, προβλήθηκε και βραβεύτηκε με το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1962 και η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χαμένες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Η ταινία που έχει ανευρεθεί έπειτα από έρευνα ετών του συγγραφέα και συλλέκτη Βαγγέλη Νικόπουλου, θα προβληθεί στους σινεφίλ με τη προσθήκη ελληνικών υπότιτλων και με την παρουσία συντελεστών της ταινίας.

Τη Δευτέρα 28 Αυγούστου στις 21:30 για τη ταινία «Πολιορκία» θα εγκαινιαστεί στον εκθεσιακό χώρο «Αριστοτέλης Βαρσάμης» του Δήμου Γρεβενών, έκθεση φωτογραφίας και άλλων τεκμηρίων όπου θα εκτεθεί πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της ηθοποιού Μαριάννας Κουράκου, αφίσες και δημοσιεύσεις σε Γαλλικές εφημερίδες από το προσωπικό αρχείο του σκηνοθέτη της ταινίας «Πολιορκία».

Τις εκδηλώσεις για τη ταινία «Πολιορκία» θα τιμήσουν με τη παρουσία τους η πρωταγωνίστρια της ταινίας ηθοποιός Μαριάννα Κουράκου και ο Γάλλος δημοσιογράφος Jacques Spohr.

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τον Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο και την κινηματογραφική ταινία «Μεγαλέξαντρος», την Τρίτη 29 Αυγούστου στις 19:00 στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «La Strada per Dotsiko» και θα τιμήσουν με τη παρουσία τους τις εκδηλώσεις, η οικογένεια του σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ο Διευθυντής Φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης, ο Διευθυντής Φωτογραφίας Ανδρέας Σινάνος, ο συμμετέχων στη ταινία «Μεγαλέξαντρος» Ιταλός Ηθοποιός Brizio Montinaro, καθώς και η μοντέρ Donatella Baglivo και ο σκηνοθέτης Norman Mozzato, δημιουργοί του ντοκιμαντέρ.

 




 

Στον Χώρο Πολιτισμού Νικολάου και Ελένης Καρναβά την Τρίτη 29 Αυγούστου στις 21:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης που θα περιλαμβάνει φωτογραφίες, εφημερίδες, αφίσες, έντυπα, φέιγ-βολάν από τα προσωπικά αρχεία της οικογένειας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, του ηθοποιού Brizio Montinaro, του συμμετέχοντα στη ταινία Σάκη Παπαποστόλου και του συλλέκτη και συγγραφέα Βαγγέλη Νικόπουλου. Επιπλέον, σημαντικά θεωρούνται τα ζωγραφικά σχέδια του ενδυματολόγου Γιώργου Ζιάκα που θα εκτεθούν και αφορούν τον σχεδιασμό των κουστουμιών για την ταινία «Μεγαλέξαντρος».

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη 30 Αυγούστου με επισκέψεις στους χώρους γυρισμάτων των ταινιών και συγκεκριμένα στη Γέφυρα Σπανού και στην Κοινότητα Δοτσικού, και θα κλείσουν στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών με τη προβολή της ταινίας «Μεγαλέξαντρος» στις 19:30, του αείμνηστου σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, που γυρίστηκε στη περιοχή των Γρεβενών το 1979-1980, βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και με έξι ακόμη βραβεία στο 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την ίδια χρονιά.

Γραφείο Τύπου

 Δημάρχου Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.