Την Κυριακή 18 Ιούνη πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αιμιλιανού η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Χριστάνης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στα Γρεβενά Βασίλης Κλεισιάρης.

Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Χριστάνη:

Ομιλία στα Γρεβενά 18/06/23

Φίλοι και φίλες, σφοι και σφισες

Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε την σημερινή μας ομιλία χωρίς αναφορά στην τραγωδία που ζήσαμε πριν λιγες μέρες στην Μεσόγειο.

Από όλη την συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες χρειάζεται θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής :

Οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές δεν είναι φυσικό φαινόμενο για να ξεμπερδεύει κανείς με έναν ανέξοδο ανθρωπισμό, άντε και με κάποιες προτάσεις διαχείρισης των συνεπειών.

Από πίσω τους βρίσκεται η φτώχεια, η εκμετάλλευση που παράγει αυτό το σάπιο σύστημα, ο καπιταλισμός, τον οποίο όλοι, πλην ΚΚΕ, υπερασπίζονται και υπηρετούν, ενώ τσακώνονται μόνο για το ποιος θα κάτσει στις καρέκλες να τον διαχειριστεί.

Από πίσω βρίσκονται οι μεγάλες επενδύσεις που μετατρέπουν τον πλούτο αυτών των χωρών σε κατάρα για τους λαούς τους. Βρίσκονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι πόλεμοι, οι εμφύλιες συγκρούσεις που εξαπολύονται και υποδαυλίζονται από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, άλλα ιμπεριαλιστικ Ρωτάνε κάποιοι από τα κόμματα του συστήματος και τα μέσα τους: Και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα για να σταματήσουν οι πόλεμοι;

Είναι απλό! Να σταματήσετε να μπλέκετε τη χώρα μας, τον λαό μας στις επεμβάσεις.

Να κλείσουν οι βάσεις από τις οποίες απογειώνονται τα αεροπλάνα και πάνε και βομβαρδίζουν τους λαούς.

Να επιστρέψουν εδώ και τώρα όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

Να καταργηθούν οι στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και με τη Γαλλία που προβλέπει συνδρομή ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ.

Κι από δω, σήμερα, φωνάζουμε με όλη μας τη δύναμη: Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα αυτού του συστήματος που έχει μετατρέψει τις θάλασσες της Μεσογείου σε υγρό τάφο για χιλιάδες ξεριζωμένους.

Όπως δεν συμβιβαζόμαστε με το ότι μπορεί κάθε τρεις και λίγο να μετράμε νεκρούς στις φωτιές, στις πλημμύρες, στα νοσοκομεία, στα τρένα, έτσι και δεν θα συμβιβαστούμε με το να χάνονται μωρά, μικρά παιδιά με τις μανάδες τους κλεισμένα σε ένα αμπάρι στον πάτο της θάλασσας…

Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές.

Δεν συμβιβαζόμαστε γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν αιτίες και ένοχοι και εμείς έχουμε αποφασίσει να τους πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, μέχρι να τους ανατρέψουμε, για να ζήσουμε όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας.

Και μιας και το έφερε  η κουβέντα αυτά τα θαλάσσια σύνορα που περηφανευόταν ο κ. Μητσοτάκη τις προάλλες εδώ στα Γρεβενά είναι αυτά που είδαμε προχθές δηλαδή να βλέπουμε να καρυδότσουφλο έτοιμο να βουλιάξει να κινείται δίπλα μας και η Φρόντεξ μαζί με το λιμενικό επειδή φυλάνε δήθεν τα σύνορα να το αφήνουν τελικά να βουλιάζει.

Και βέβαια το έγκλημα συνεχίζεται, όταν οι ξεριζωμένοι προσπαθούν να μπουν στην Ευρώπη – φρούριο.

Αντί να τους υποδέχονται, ήδη από το έδαφος της Τουρκίας και άλλων χωρών, με επιτροπές εξέτασης του ασύλου, ώστε να μην χρειάζεται να ριψοκινδυνεύουν με επικίνδυνα ταξίδια, όπως προτείνει το ΚΚΕ, άλλοτε πέφτουν πάνω σε φράχτες όπως στον Έβρο, άλλοτε στη FRONTEX, άλλοτε στην ισπανική συνοριοφυλακή που τους δολοφονεί, άλλοτε σε κάποια από τις φρεγάτες του ΝΑΤΟ που κάλεσαν οι κυβερνήσεις να επιτηρούν το Αιγαίο…

Για αυτόν τον φράχτη, μάλιστα, ερίζουν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ για το ποιος τον έφτιαξε. Κι εδώ η κριτική του Σύριζα εστιάζει στο ότι «δεν είναι αποτελεσματικός»!

Μα φυσικά και είναι αποτελεσματικός. Αυτός είναι ο σκοπός του, να κάνει όλο και πιο δύσκολη τη διέλευση των ξεριζωμένων.

Έτσι ανεβαίνουν οι ταρίφες των διακινητών, έτσι επιλέγονται επικίνδυνα δρομολόγια, έτσι φτάνουμε στα πολύνεκρα ναυάγια.

Και για όσους τελικά καταφέρουν να φτάσουν, αρχίζει το επόμενο μέρος του δράματος, πότε με τις Μόριες του ΣΥΡΙΖΑ, πότε με τις κλειστές δομές της ΝΔ, όπου οι κατατρεγμένοι διαπιστώνουν ότι έφυγαν από τη μία βαρβαρότητα για να βρεθούν σε μία άλλη…

Και τελικά όσοι δεν τους κάνουν για φθηνό εργατικό δυναμικό, παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής, ίσως για να ξαναδοκιμάσουν αργότερα σε ένα καινούριο ταξίδι του θανάτου…

Αυτή είναι η βαρβαρότητα της πολιτικής τους. Αυτά έχουν υπηρετήσει όλες οι μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις.

Ας μην κάνουν, λοιπόν, ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για το έγκλημα τα κόμματα που κυβέρνησαν, τα κόμματα που παρουσιάζουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ως το “κοινό κοινό” σπίτι των λαών.

Γιατί προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη οργή, ακόμα και τέτοιες ώρες, μιλώντας για τις αξίες της ΕΕ που δήθεν παραβιάζονται. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωσή τους, αυτές και οι αξίες της. Και γι’ αυτό είναι όλοι τους υπόλογοι γι’ αυτό το έγκλημα, που πρέπει να γίνει ένα επιπλέον κριτήριο ψήφου μπροστά στην κάλπη της επόμενης Κυριακής.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Και από εδώ  από τα Γρεβενά, δίνουμε με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία τη νέα εκλογική μάχη για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Αυτή η αισιοδοξία μας πηγάζει και από το γεγονός ότι στις εκλογές του Μάη έγινε ένα θετικό βήμα, μέσα σε ένα αρνητικό συσχετισμό τον οποίο δεν παραβλέπουμε. Δίνουμε την μάχη για να τον ανατρέψουμε και θα τα καταφέρουμε.

Η σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ πανελλαδικά, η αύξηση στις εργατογειτονιές, ότι περισσότεροι εργαζόμενοι από μεγάλους χώρους δουλειάς, σε κρίσιμους κλάδους συναντήθηκαν με το ΚΚΕ και το στήριξαν, η εκλογή στην περιοχή της ΔΜ της βουλευτής Τ.Κουζιάκη είναι το αισιόδοξο μήνυμα των εκλογών που μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση. Η άνοδος του ΚΚΕ έδωσε χαμόγελο και ελπίδα σε πολύ κόσμο που είτε ψήφισε ΚΚΕ είτε τελευταία στιγμή ταλαντεύτηκε και επέλεξε κάτι άλλο.

Καλούμε, λοιπόν, τους ψηφοφόρους που εμπιστεύτηκαν το ΚΚΕ, πολλοί για πρώτη φορά, να το ξανακάνουν. Γιατί τώρα έχουν περισσότερους λόγους να το κάνουν. Να μη χαθεί καμία ψήφος λόγω αποχής.

Καλούμε όσους σκέφτηκαν να ψηφίσουν KKE, αλλά τελευταία στιγμή δίστασαν, να το κάνουν τώρα. Δε χρειάζεται να δώσουν τόση δύναμη στη ΝΔ, στο ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειάζεται να σκορπίσουν την ψήφο τους σε άλλα μικρότερα σχήματα.

Γιατί στις 25 του Ιούνη αυτό που θα μετρήσει, είναι πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα μπορεί να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ και τη στρατηγική που αυτή θα εφαρμόσει.

Φίλες και φίλοι

 




 

συντρόφισσες και σύντροφοι

Αυτό που έλεγε προεκλογικά το ΚΚΕ, ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή, είναι σήμερα κατανοητό  από περισσότερους εργατοϋπαλλήλους.

Είναι φανερό ότι η ΝΔ θα συγκροτήσει κυβέρνηση.

Το μόνο ερώτημα που υπάρχει σήμερα, είναι ποιος μπορεί να αποτελέσει μαχητική, στρατηγική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Εμείς έχουμε ήδη αποκαλύψει στο λαό ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης στην επίσκεψη του εδώ στα Γρεβενά να απέφυγε να σας πει για αυτά εμείς όμως σας προειδοποιούμε ότι έρχονται τα εξής:

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της «επόμενης ημέρας» είναι συγκεκριμένο:

Είναι η επαναφορά σε πρωτογενή πλεονάσματα από φέτος, με «βατήρα» τη φοροληστεία από άμεσους και έμμεσους φόρους.

Είναι τα πάνω από 350 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και οι «μεταρρυθμίσεις» για το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης για να βάλουν στο χέρι πάνω από 32 δισ. ευρώ για να κάνουν κερδοφόρες επενδύσεις.

Είναι η πιο αποφασιστική προώθηση της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης», που για τον λαό σημαίνει ακριβότερο ρεύμα, εμπορεύματα, στέγη και μετακινήσεις.

Είναι η δέσμευση να μην προχωρήσουν σε καμιά αύξηση μισθού λόγω προϋπηρεσίας μέχρι το 2027. Με δυο λόγια, τριετίες τέλος!

Είναι δεσμευμένοι, επίσης, απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ με την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλα επικίνδυνα σχέδια που φτάνουν μέχρι και σε διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά με ΝΑΤΟϊκή σφραγίδα, στα πρότυπα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αυτή είναι με δύο λόγια η «σταθερότητα» που υπόσχεται ότι θα εξασφαλίσει η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Σταθερότητα φυσικά για το κεφάλαιο, που, όμως, σημαίνει μεγαλύτερη αστάθεια και ανασφάλεια για το λαό.

Η σταθερότητα της ΝΔ είναι να μην υπάρχουν στην ουσία ελεγκτικοί μηχανισμοί στους χώρους δουλειάς και να γνωρίζουμε ατυχήματα-εγκλήματα όπως αυτά που ζήσατε εδώ στην μονάδα… της ALFA WOOD, και την έκρηξη στην ΕΛΤΕΚ που πέρασε ένας χρόνος και ακόμη δεν μάθαμε για τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν σε 4 εργαζομένους νεκρούς.

Η σταθερότητα στην ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η ΝΔ ανακοίνωσες για τις ευκαιρίες στο  που δημιουργούνται για το Ε.Χ.Κ. Βασιλίτσας, με βάση την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση. Όμως για όσους δεν γνωρίζουν το ΤΑΙΠΕΔ σημαίνει παραχώρηση φιλέτων σε επιχειρηματικούς ομίλους γι αυτό φτιάχτηκε και αυτό έχει κάνει όπως πχ στα 3-5 πηγάδια της Νάουσας που πήραν 10 εκατομμύρια ζεστό χρήμα και προσφέρουν υπέρογκες τιμές για τη χρήση του, απλησίαστο για τα λαϊκά στρώματα

Στο στόχο, όμως, αυτής της σταθερότητας για το κεφάλαιο, συναντιούνται και η ΝΔ, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

 

Όσο ανάγκη έχει το κεφάλαιο από μια κυβέρνηση που θα υλοποιεί τους στόχους του, άλλο τόσο έχει ανάγκη και από μια αντιπολίτευση “συναινετική”, “συστημική”, που θα “βάζει πλάτη” στα δύσκολα, στα σημαντικά και κρίσιμα, για να αυξάνονται τα κέρδη των λίγων.

Και τέτοια μούφα “αντιπολίτευση” υπήρχε και υπάρχει: Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια πολιτική άλλωστε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν ως κυβερνήσεις, ψηφίζοντας μνημόνια και εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους.

Την ίδια πολιτική στήριξαν ως «αντιπολίτευση», βάζοντας πλάτη σε όλες τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. Που τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, ψήφισαν το 50% και το 70% των νόμων της ΝΔ αντίστοιχα και ζητούσαν υπουργούς κοινής αποδοχής με την ΝΔ.

Στις πιο κρίσιμες στιγμές ήταν οι καλύτεροι φίλοι για τη ΝΔ. Έπαιξαν τον ρόλο του πιο αποτελεσματικού πυροσβεστήρα, όταν χρειάστηκε.

Αυτό έκαναν όταν φούντωνε η λαϊκή οργή για τη διαχείριση της πανδημίας με το «θα λογαριαστούμε μετά». Αυτό έκαναν απέναντι στο λαϊκό συναίσθημα για τη μη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο με την Ουκρανία, νομιμοποιώντας με την παρουσία τους στη Βουλή τους ναζί του Αζόφ. Αυτό έκαναν όταν απέναντι στις νεολαιίστικες κινητοποιήσεις δήλωναν ότι πρέπει να υπάρξει «σύνεση» και να περιμένουν οι νέοι τις κάλπες.

Την ίδια κοινή στρατηγική έχουν και για το μετά. Στρατηγική που παρά τις όποιες μικρές  διαφοροποιήσεις συγκλίνει στο κύριο. Στην συνέχεια αυτού του δρόμου που μας έφερε ως εδώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας μάλιστα έχει το θράσος να απευθύνεται στους προοδευτικούς ανθρώπους λέγοντας πως «κάθε προοδευτική ψήφος σε άλλα κόμματα πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, αντικειμενικά λειτουργεί προς όφελος της Ν.Δ». Γνωστές παλιές Πασοκιές.

Ποιος τα λέει αυτά; Ο ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε τη δυνατότητα στη ΝΔ και τον Μητσοτάκη να κοκορεύεται για το σχεδόν 41%, αφού την τροφοδότησε με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους γιατί πρόβαλε τη λογική ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για το λαό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα στο σύστημα, ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για το λαό.

Ολοι μαζί, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία 15 χρόνια: εφάρμοσαν άδικους νόμους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, που ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν θα καταργούσε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τους συντελεστές του ΦΠΑ και η κυβέρνηση της ΝΔ τους διατηρεί στα ύψη παρά τον πληθωρισμό. Ολοι τους ψήφισαν και εφάρμοσαν τους προϋπολογισμούς σύμφωνα με τους οποίους ο λαός πληρώνει σταθερά το 95% των φόρων και το μεγάλο κεφάλαιο κάτω από το 5%.

Ψήφισαν την εθελοντική φορολόγηση των εφοπλιστών, εφάρμοσαν την πατέντα του «αναβαλλόμενου φόρου» που δίνει φοροασυλία στις τράπεζες, οι οποίες μόνο πέρυσι είχαν κέρδη πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Και, βέβαια, όλοι μαζί απέρριψαν τις τροπολογίες του ΚΚΕ: Για κατάργηση των άδικων έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην ύδρευση και τις τηλεπικοινωνίες, του ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία. Και τώρα μαλώνουν, δήθεν, για το ποιος είναι και ποιος δεν είναι με τους φόρους; Ελεος πια! Εχει και η κοροϊδία τα όριά της.

Φίλοι και φίλες, σφοι και σφισες

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ στις κινητοποιήσεις κρατούσαν ένα πανό το οποίο έγραφε «μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι» με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη που οδήγησε στο θάνατο 57 συνανθρώπους μας. Αυτό το έγκλημα έχει υπαίτιο και είναι η λογική του κόστους οφέλους.

Και εδώ στα Γρεβενά μετρηθήκατε στην απογραφή και ήσασταν λιγότεροι. Και η μείωση εδώ μάλιστα είναι μεγάλη, πάνω από 16%, την μεγαλύτερη στην ΔΜ.

Και για αυτό υπάρχει αιτία. Είναι ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων και μαυρίζει την ζωή των πολλών.

Πώς να μείνει άνθρωπος εδώ όταν το κόστος για θέρμανση είναι δυσβάστακτο και η ανεργία βαράει κόκκινο;

Μας έλεγαν ότι μόλις υλοποιηθεί η στρατηγική της ΕΕ, η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, θα διασφαλίσει φτηνό ρεύμα για τον λαό και άφθονες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Ποιο το αποτέλεσμα σήμερα;

Η εκτίναξη της ενεργειακής φτώχειας αποτελεί την άλλη όψη των τεράστιων κερδών που αποκομίζουν τα «πράσινα αρπακτικά».

Μας διαβεβαίωσαν ότι οι επενδύσεις της «πράσινης μετάβασης» θα προστατεύσουν το περιβάλλον για αυτό είναι ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η απολιγνιτοποίηση. Να θάψουμε, δηλαδή, μια φτηνή πηγή παραγωγής Ενέργειας, που υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας, αντί να την αξιοποιήσουμε με πολύ πιο αυστηρά και σύγχρονα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Μιλάνε για προστασία του περιβάλλοντος  η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι για γέλια και είναι  υποκριτές γιατί

Υποστηρίζουν την κλιμάκωση του πολέμου του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στην Ουκρανία. Υποστηρίζουν δηλαδή τις τραγικές συνέπειες για τις ανθρώπινες ζωές και τη μακροχρόνια καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Άρα μούφα το ενδιαφέρον τους.

Στηρίζουν το ρυπογόνο αμερικανικό LNG, με το μεγάλο αρνητικό αποτύπωμά του στο περιβάλλον!

Αναγόρευσαν το φυσικό αέριο ως στρατηγικό καύσιμο, η καύση του οποίου παράγει διοξείδιο του άνθρακα, ενώ τυχόν διαρροές του έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στο περιβάλλον.

Ψήφισαν νόμους ώστε να διευκολύνουν ομίλους να γεμίζουν με  γιγάντια φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα καταστρέφοντας  δασικές εκτάσεις και περικυκλώνοντας  ολόκληρα χωριά, όπως έγινε και στην Καλαμιά Κοζάνης.

Το μόνο πράσινο που γνωρίζουν όλοι αυτοί, η ΕΕ, το κεφάλαιο και τα κόμματα που το υπηρετούν, είναι το πράσινο του χρήματος και του κέρδους.

Το ΚΚΕ προειδοποίησε από την πρώτη στιγμή για τους πραγματικούς στόχους αυτής της στρατηγικής και μπήκε μπροστά για να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζομένων. Όπως και εδώ στην περιοχή μας που αναδείξαμε τα αιτήματα του λαού και στους αγώνες και στην Βουλή για φθηνή θέρμανση και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο αυτή η πάλη τώρα είναι που χρειάζεται ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ.

Πώς να μην ερημώσει ο τόπος εδώ όταν δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη για να ζήσει κάποιος. Γιατί  κι εδώ όπως και σε όλη της Ελλάδα  τα νοσοκομεία είναι σε τραγική  κατάσταση.  Οι εικόνες με ασθενείς να μεταφέρονται σε καρότσες στα νοσοκομεία, με  πολλούς  που θα μπορούσαν να σωθούν αλλά  ξεψυχούν ξεροσταλιάζοντας για ένα ασθενοφόρο είναι το σύγχρονο επιτελικό κράτος που υπηρέτησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις.

Ποιος αγρότης να μείνει όταν ανεβαίνει συνεχώς το κόστος παραγωγής και είναι  εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι από φυσικές καταστροφές. Αυτό τον δρόμο πληρώνουν οι αγρότες στον νομό σας.  Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ξέρουν πολύ καλά ποιος ήταν δίπλα τους και ποιος ήταν απέναντι και ενάντια στα συμφέροντά τους.

Επειδή το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις από τα συμφέροντα των μεγάλων μπορεί να πρωτοστατεί και να δίνει όλες του τις δυνάμεις για να μειωθεί το κόστος παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, εξασφάλιση φθηνών λιπασμάτων, άλλων πρώτων υλών κ.λπ., για εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να τους εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης κα. Και υπάρχει τέτοια πείρα και από άλλα μέρη της Ελλάδας ότι εκεί που πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές, μαζί με άλλους αγρότες αγώνες κατάφεραν με μαχητικούς αγώνες να κερδίζουν αποζημιώσεις και άλλα μέτρα ενίσχυσης.

Ολα αυτά θα τα διεκδικήσουμε ξανά μέσα στη Βουλή αλλά και έξω από αυτήν, στους αγώνες, στα μπλόκα, με τους χιλιάδες φτωχούς αγρότες και μαζικούς φορείς.

Φίλες και Φίλοι

Δεν έχουμε ψήφο για χάσιμο γιατί δεν έχουμε και  χρόνο για χάσιμο. Και αυτό είναι η στήριξη στα λεγόμενα μικρά κόμματα, τα “κόμματα μιας χρήσης”. Κόμματα που επιστρατεύονται για να αξιοποιηθούν σε διάφορα παιχνίδια στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού συστήματος, και στη συνέχεια με την ίδια ευκολία που εμφανίστηκαν με την ίδια εξαφανίζονται.

Θυμηθείτε τα τελευταία 15 χρόνια είχαμε ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΜΕΡΑ25, που μπήκαν στη βουλή, εγκλώβισαν και παρέσυραν λαϊκό κόσμο δίνοντας ανάσα βοήθειας στο σάπιο σύστημα.

Όπως τώρα η Ελληνική Λύση που ο αρχηγός αυτού του κόμματος είναι δοκιμασμένος ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Βουλευτής του ΛΑΟΣ όταν η κυβέρνηση ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΛΑΟΣ έφερε το μνημόνιο. Μέλος της ΝΔ όταν η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ το υλοποιούσε. Ο Βελόπουλος που κορόιδευε πριν λίγα χρόνια κόσμο πουλώντας κεραλοιφές, τώρα κοροϊδεύει ότι είναι αντισυστημικός και άλλα τέτοια παραμύθια.

Τόσο «νέα» είναι αυτά τα κόμματα που έχουν ρηξικέλευθες προτάσεις για τους εργαζόμενους: όπως  η ΝΙΚΗ που προτείνει … καταναγκαστική εργασία  με αυξημένες κρατήσεις για αυτούς που χρωστάνε δάνειο. Δηλαδή σκλαβοπάζαρο για να μην χάσουν οι τράπεζες φράγκο.

Από το πουθενά εμφανίστηκε και η κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία προβάλλεται κατά κόρον από τα ΜΜΕ.

Κόμμα δοκιμασμένο , όπως και η αρχηγός της.

Να θυμηθούμε μονο τι έκανε για ένα εξάμηνο ήταν πρόεδρος της Βουλής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τι έκανε:

  • στήριξε την επέκταση του 2ου μνημονίου τον Φλεβάρη του 2015.

  •  μαζί και με αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχονταν ότι δούλευαν τον κοσμάκη με την παραδοχή τους ότι  η κατάργηση των μνημονίων που έλεγαν προεκλογικά  ήταν «σχήμα λόγου»…

  • Είχε προκλητική στάση ανοχής απέναντι στους χρυσαυγίτες βουλευτές.

Και βέβαια, είναι η ίδια που τώρα, για να ξανα-υπάρξει στη Βουλή, έχει βαλθεί να πάρει σταυρούς από τα ορφανά των ναζί, που τη στήριξαν και στις εκλογές της 21ης Μάη.

 




 

Καμιά ψήφος, λοιπόν, δεν πρέπει να είναι «πάμε και όπου βγει», αλλά να πέσει, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μόνο στο ΚΚΕ!

Φίλοι και φίλες, σφοι και σφισες

Αν κάτι προκύπτει σαν συμπέρασμα είναι ότι καμιά αστική κυβέρνηση, όσους βουλευτές κι αν έχει, δεν είναι παντοδύναμη, όταν υπάρχει εργατικό – λαϊκό κίνημα, όταν υπάρχει δυνατό ΚΚΕ!

Και δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δυνατό εργατικό κίνημα, δυνατός λαός να βάλει εμπόδια, να καθυστερήσει, να έχει ακόμα και κατακτήσεις.

Το ΚΚΕ αυτά που λέει αυτά κάνει. Τι λέγαμε;

Ότι το ΚΚΕ μετά τις εκλογές του Μαΐου θα είναι πάλι στην πρώτη γραμμή.

Τι κάναμε:

Καλαμιά Κοζάνης όπου κομμουνιστές μαζί με τον κόσμο τον χωριού μπήκαμε μπροστά να μην μπουν φωτοβολταϊκά στα σπίτια συνανθρώπων μας.

Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, όπου κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές μέσα από το σωματείο τους με αφορμή το εργοδοτικό έγκλημα με το θάνατο εργαζόμενου κατάφεραν να επιβάλλουν μέτρα υγείας και ασφάλειας μέσα από την εφαρμογή της ΣΣΕ. ΣΣΕ που δεν έκανε υποχρεωτική ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και το κατάφεραν οι εργάτες με όνομα αγώνα τους.

Πλειστηριασμοί. Που είναι 10άδες οι περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα που κάτω από την παρέμβαση του ΚΚΕ με μπροστάρηδες τους βουλευτές μας αποτράπηκαν εξώσεις από τα «κοράκια» των funds.

Για αυτό σας καλούμε να αναλογιστείτε: Έχετε να χάσετε ή να κερδίσετε από την επανεκλογή της κομμουνίστριας βουλευτή, της Τίνας Κουζιάκη, εδώ στη Δυτική Μακεδονία και στις νέες εκλογές της 25ης Ιουνίου; Έχει να περιμένει κάποιο όφελος ο λαός της Γρεβενών  από το 44% που έδωσε στη ΝΔ και από το 79% που έδωσε αθροιστικά σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ; Τίποτα απολύτως.

Αντίθετα, η σημαντική αύξηση σε ψήφους και σε ποσοστό για το ΚΚΕ αποτελεί μια πραγματικά σημαντική καινούργια δύναμη. Θα έχει ξημερώσει μια διαφορετική μέρα.

Αυτό που μετράει στις 25 Ιούνη είναι πόσο δυνατό θα βγει το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που μπορεί να κάνει πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση,  100%, στην κυβέρνηση της ΝΔ και τη στρατηγική που αυτή θα εφαρμόσει.

Το έχει αποδείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια από τη δράση του στη βουλή και κυρίως το έχει αποδείξει μαζί με το λαό και τη νεολαία στους δρόμους του αγώνα.

Γι’ αυτό τώρα το ΚΚΕ πρέπει να δυναμώσει ακόμη περισσότερο.

Σήμερα όλοι και όλες χρειάζεται να σκεφτούν, αλλά και να απαντήσουν:

-Ποιος θα είναι αύριο στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα γραφεία, στις επιχειρήσεις, όταν η εργοδοσία θα ζητάει περισσότερες θυσίες, παλεύοντας για να υπογραφούν περισσότερες συλλογικές συμβάσεις;

-Ποιος θα είναι αύριο στις γειτονιές, όταν οι λαϊκές οικογένειες θα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τα κοράκια των funds και των τραπεζών;

-Ποιος θα είναι αύριο απέναντι στην κυβέρνηση όταν θα ζητάει νέες θυσίες για να φορτώσει στο λαό τα βάρη μιας πιθανής νέας κρίσης για να σωθούν ξανά οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι τράπεζες;

-Ποιος θα είναι αύριο απέναντι στη νέα λιτότητα, στις νέες περικοπές κοινωνικών δαπανών στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια στο όνομα των πρωτογενών πλεονασμάτων;

-Ποιος θα είναι αύριο στα αγροτικά μπλόκα δίπλα στους βιοπαλαιστές αγρότες, δίπλα στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες που θα παλεύουν για την επιβίωσή τους;

-Ποιος θα εμποδίσει ακόμη και αντιδραστικές αλλαγές που έχει στα σχέδιά της η ΝΔ, με μια συνταγματική αναθεώρηση, για παράδειγμα για το άρθρο 16, όταν ακόμα και προεκλογικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ανοιχτοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

-Ποιος θα είναι αύριο στις επάλξεις του αγώνα ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και τόσων άλλων;

-Ποιος θα είναι αύριο απέναντι στη ιμπεριαλιστική εμπλοκή στο πλευρό του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, η οποία παίρνει νέες επικίνδυνες διαστάσεις με θύματα το λαό μας και τη νεολαία;

-Ποιος θα είναι απέναντι στις νέες επικίνδυνες εξελίξεις που μαγειρεύονται στα ελληνοτουρκικά, με αμερικάνικη και ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα και σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας;

-Ποιος θα είναι μπροστά, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει ο ίδιος ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να αναλάβει ο ίδιος την εξουσία με καθαρό εργατικό – φιλολαϊκό πρόγραμμα, κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας, των υπηρεσιών, με άμεση συμμετοχή και εργατικό – λαϊκό έλεγχο, σε μια νέα κοινωνία ανατροπής της σημερινής σαπίλας και βαρβαρότητας;

Η απάντηση είναι για όλους και όλες αυτονόητη: Εκεί θα είναι το ΚΚΕ και οι βουλευτές του.

Τέτοια «δείγματα γραφής» για το που θα βρει ο λαός τους βουλευτές του ΚΚΕ είχαμε σε πολλά σημεία της Ελλάδας. Μαζί με τους κατοίκους της Καλαμιάς που δίνουν ένα δίκαιο αγώνα, απαιτώντας να απελευθερωθούν άμεσα και να μην απαγγελθούν κατηγορίες. Μαζί με τους εργαζόμενους του Περάματος απαιτώντας την κατοχύρωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για να μη θρηνήσουν οι εργαζόμενοι και άλλο νεκρό συνάδελφο. Στις γειτονιές της Αθήνας, αποτρέποντας πάνω από 10 πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και περιουσιών μικρών επαγγελματιών. Και όλα τα παραπάνω πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις επόμενες εκλογές.

Όσο περισσότεροι είναι αυτοί οι βουλευτές, τόσο πιο δυνατοί θα είναι αυτοί οι αγώνες που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί. Για αυτό αξίζει να δώσουμε τη μάχη για να διατηρηθούν ή και να αυξηθουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Γιατί ο λαός μας τους χρειάζεται για στήριγμα στις δίκαιες διεκδικήσεις του. Γιατί ξέρει, ότι δε χρειάζεται άλλους βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΠΑΣΟΚ που φαρδιά πλατιά συνδιαμόρφωσαν, συνυπέγραψαν την πολιτική την οποία βιώσαμε και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε την επόμενη τετραετία. Χρειάζεται περισσότερους βουλευτές του ΚΚΕ για να μπορέσει να περάσει στην αντεπίθεση, σε ένα νέο δρόμο που υπακούει στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Κάναμε το βήμα, σκεφτείτε τι θα γίνει αν κάνουμε το άλμα. Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ψήφος στις ζωές μας και όχι στα κέρδη τους. Ψήφος στο ΚΚΕ μεταφράζεται σε σύγκρουση, σε ανυπακοή σε όλα αυτά που μας αγανακτούν. Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει πάνω απ’ όλα ελπίδα και αισιοδοξία, ότι θα τα καταφέρουμε. Οτι οι λαοί θα νικήσουν.

Πάμε να το καταφέρουμε. Μπορούμε!

Προχωράμε, λοιπόν, δυναμικά. Δεν εφησυχάζουμε με τα όσα πετύχαμε.

Ξέρουμε ότι πολύ περισσότεροι στρέφουν τώρα τα βλέμματά τους και τις ελπίδες τους προς το ΚΚΕ.

Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, όλοι, υποψήφιοι, μέλη και στελέχη, ψηφοφόροι, φίλοι, σε αυτή τη μάχη πρέπει να γίνουμε περισσότεροι.

Πάμε, λοιπόν, να δώσουμε και αυτή τη μάχη με ρεαλισμό και αισιοδοξία. Για να είναι ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ στις 26 Ιουνίου. Για να είναι πιο δυνατός ο λαός. Για να μη χαθεί ούτε ένας βουλευτής που κέρδισε το ΚΚΕ για το λαό.

ΚΚΕ δυνατό, η ελπίδα είναι εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.