Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες η αίθουσα «Πέτρος Σιούλης» του Διοικητηρίου Γρεβενών ήταν κατάμεστη από πολλούς Γρεβενιώτες αλλά και φίλους του καθηγητή της Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Βασίλη Νιτσιάκου που ήρθαν χθες Τετάρτη 3 Μαΐου από Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Γιάννενα, Τρίκαλα και Καστοριά για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του επιστημονικού και λογοτεχνικού του έργου που οργάνωσε ο Σύλλογός μας.

 




 

Για το επιστημονικό του έργο μίλησε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα ο συμπατριώτης μας Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ιωάννης Μάνος ο οποίος αναφέρθηκε και στα 10 επιστημονικά βιβλία του κ. Νιτσιάκου αλλά και στην διάχυση της επιστημονικής στην κοινωνία και τις συνεργασίες με άλλα Πανεπιστήμια των Βαλκανίων.

Ο δεύτερος ομιλητής Φάνης Δασούλας, ειδικός επιστήμονας στο Τμήμα Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέδειξε το λογοτεχνικό του έργο με συγκινησιακό λόγο και επέμεινε περισσότερο στην μελοποιημένη ποίηση στη βλαχική γλώσσα της ποιητικής συλλογής «Ω λέλε» που αποτελεί ένα πρωτότυπο εγχείρημα παγκοσμίως.

 




 

Με θερμά λόγια για τη συνεργασία τους με τον κ. Νιτσιάκο μίλησαν και οι Σιούλης Λιάκος, μουσικοσυνθέτης και ο Μάκης Σεβίλογλου, τραγουδοποιός με καταγωγή από την Παλιουριά Γρεβενών, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην πρωτόγνωρη και πολύ όμορφη εμπειρία που αποκόμισαν από την μελοποίηση και απόδοση της βλάχικης ποίησης του καθηγητή.

Ακούστηκαν και δύο πολύ ωραία τραγούδια από το CD και η παρουσίαση έκλεισε με το σύντομο μουσικό πρόγραμμα με γρεβενιώτικα τραγούδια από τους εθελοντές μουσικούς Χρήστο Ντάγκαλα, Δημήτρη Παράσχο, Χρήστο Κούτσια και Δημήτρη Γκαμπράνη.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους επίτιμους προσκεκλημένους μας, το πλήθος κόσμου που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας, τους μουσικούς που συμμετείχαν εθελοντικά στην εκδήλωση και οι δύο μάλιστα, ο Δημήτρης Παράσχος και ο Χρήστος Κούτσιας, ήρθαν από Βέροια και Τρίκαλα με μεγάλη δυσκολία, τους χορηγούς μας, τον Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών που στήριξαν την εκδήλωση και το grevenapress , το flashTVτης Κοζάνης που την κάλυψαν ( Το flashθα την προβάλλει στις 16:00 το Σάββατο στην εκπομπή του Γιάννη Νεβεσκιώτη Αμφιθέατρο) αλλά και όλα τα τοπικά, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. mygrevena, greveniotis, starfm, Αετός, grevenamedia, grevenaportal, polispost και ekozani που την πρόβαλαν.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Στέργιος Πουρνάρας Χαρά Καραλιόλιου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.