Η αναζήτηση εργασίας μπορεί να είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, ειδικά όταν προσπαθείς να το συνδυάσεις με άλλες υποχρεώσεις όπως οι σπουδές, η οικογένεια ή η τωρινή δουλειά σου. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να κάνεις τη διαδικασία λιγότερο περίπλοκη και πιο γρήγορη.

Σε αυτό το άρθρο, θα βρεις χρήσιμα tipsκαι συμβουλές για να κάνεις γρήγορα και αποτελεσματικά αιτήσεις για θέσεις εργασίας.

Προετοίμασε τα απαιτούμενα έγγραφα

Τα έγγραφα της αίτησής σου είναι η πρώτη εντύπωση που αφήνεις στους πιθανούς εργοδότες, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να τα προετοιμάσεις σωστά. Το βιογραφικό σημείωμα και η συνοδευτική επιστολή θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στη συγκεκριμένη θέση εργασίας για την οποία κάνεις αίτηση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τονίσεις τη σχετική εμπειρία και τις δεξιότητές σου και να αποδείξεις πώς αυτές ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας.

Όσον αφορά στη μορφοποίηση του βιογραφικού σου σημειώματος, διατήρησέ το καθαρό και ευανάγνωστο. Χρησιμοποίησε κουκίδες για να διαχωρίσεις τις ενότητες και να τονίσεις τα επιτεύγματά σου. Η συνοδευτική επιστολή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη μία σελίδα και θα πρέπει να αναφέρεται στις απαιτήσεις της θέσης εργασίας. Προσάρμοσε τη συνοδευτική σου επιστολή για κάθε θέση εργασίας στην οποία υποβάλλεις αίτηση, ώστε να μην ακούγεται γενική ή τυποποιημένη.Αν δεν γνωρίζεις πώς ακριβώς να χειριστείς τη συνοδευτική σου επιστολή, ρίξε μια ματιά σε πρότυπα συνοδευτικών επιστολών, τα οποία μπορείς να προσαρμόσεις κατάλληλα.

Εκτός από το βιογραφικό σημείωμα και τη συνοδευτική επιστολή, βεβαιώσου ότι το προφίλ σου στο LinkedIn είναι ενημερωμένο και αντικατοπτρίζει την τρέχουσα εμπειρία και τις δεξιότητές σου. Πολλοί υπεύθυνοι προσλήψεων θα ελέγξουν το προφίλ του υποψήφιου στο LinkedIn, οπότε βεβαιώσου ότι είναι αντιπροσωπευτικό και επαγγελματικό.

Ξεκίνα την έρευνα σε ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας

Οι ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας είναι ένας βολικός τρόπος για να αναζητήσεις θέσεις εργασίας από την άνεση του σπιτιού σου. Ωστόσο, με τόσες πολλές ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας εκεί έξω, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσεις στρατηγικά την αναζήτησή σου. Επίλεξε ιστοσελίδες που ειδικεύονται στον κλάδο σου ή το επίπεδο της καριέρας σου, καθώς είναι πιο πιθανό να έχουν σχετικές αγγελίες εργασίας.

Πολλές από αυτές τις ιστοσελίδες σου δίνουν τη δυνατότητα να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας και για την τοποθεσία σου, ώστε να μπορείς να ενημερώνεσαι για νέες θέσεις εργασίας αμέσως μόλις αυτές αναρτηθούν. Αυτό μπορεί να σου δώσει ένα πλεονέκτημα έναντι άλλων υποψηφίων που μπορεί να μην έχουν δει ακόμη την αγγελία της θέσης εργασίας. Όταν βρεις μια θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει, διάβασε προσεκτικά την περιγραφή της θέσης και ακολούθα τις οδηγίες υποβολής αίτησης. Ορισμένες πλατφόρμες εύρεσης εργασίας επιτρέπουν την υποβολή αιτήσεων απευθείας μέσω του ιστότοπού τους, ενώ άλλες θα σεανακατευθύνουν στον ιστότοπο της εταιρείας.

Διεύρυνε το δίκτυό σου

Η δικτύωση μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μάθεις για κενές θέσεις εργασίας. Ξεκίνα να γνωστοποιείς ότι βρίσκεσαι σε περίοδο αναζήτησης εργασίας σε άτομα του προσωπικού και επαγγελματικού σου δικτύου, συμπεριλαμβανομένων φίλων, συγγενών, πρώην συναδέλφων και συμμαθητών. Ενημέρωσέ τους ότι ψάχνεις για δουλειά και ρώτα τους αν γνωρίζουν για κάποια κενή θέση εργασίας ή αν μπορούν να σε συστήσουν σε κάποιο άτομο-κλειδί.

Μπορείς επίσης να παρευρεθείς σε εκδηλώσεις εύρεσης εργασίας και άλλες εκδηλώσεις του κλάδου σου για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να μάθεις για ευκαιρίες απασχόλησης. Σε αυτές τις εκδηλώσεις υπάρχουν συχνά υπεύθυνοι προσλήψεων από διάφορες εταιρείες που αναζητούν ενεργά νέα άτομα.Επομένως, φρόντισε να έχεις μαζί σου αντίγραφα του βιογραφικού σου, της συνοδευτικής σου επιστολής.

Η συμμετοχή σε επαγγελματικές οργανώσεις και διαδικτυακές ομάδες που σχετίζονται με τον κλάδο σου μπορεί επίσης να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο δικτύωσης. Αυτές οι ομάδες συχνά φιλοξενούν αγγελίες εργασίες ή συζητήσεις όπου τα μέλη μπορούν να μοιράζονται ανοιχτές θέσεις ή να ζητούν συμβουλές για την αναζήτηση εργασίας. Με το να είσαι ενεργό μέλος αυτών των ομάδων, μπορείς να καθιερωθείς ως ένας ενημερωμένος και αφοσιωμένος επαγγελματίας στον τομέα σου.

Προετοιμάσου για τη συνέντευξη

Μόλις κλείσεις μια συνέντευξη, είναι σημαντικό να προετοιμάσεις και να εξασκηθείς στις απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις. Κάνε μια μικρή έρευνα γύρω από την εταιρεία και εστίασε στα όσα αναφέρονται στην αγγελία, ώστε να εξασκηθείς στο να απαντάς σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την εμπειρία και τις δεξιότητές σου. Μπορείςεπίσης να εξασκηθείς με έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας ή να χρησιμοποιήσεις διαδικτυακές πηγές, όπως ιστοσελίδες με εικονικές συνεντεύξεις ή εκπαιδευτικά βίντεο.

Όταν έρθει η ώρα της συνέντευξης, φρόντισε να ντυθείς κατάλληλα και να φτάσεις εγκαίρως. Πάρε μαζί σου αντίγραφα του βιογραφικού σου και της συνοδευτικής επιστολής και ένα σημειωματάριο για να κρατάς σημειώσεις. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, άκου προσεκτικά τις ερωτήσεις και δώσε συγκεκριμένα παραδείγματα της εμπειρίας και των επιτευγμάτων σου. Μη φοβηθείς να κάνεις ερωτήσεις σχετικά με την εταιρεία ή τις αρμοδιότητες της θέσης εργασίας για να δείξεις το ενδιαφέρον σου.

Επικοινώνησε με τον εργοδότη μετά την αίτησή σου

Η επικοινωνία με πιθανούς εργοδότες μπορεί να καταδείξει το ενδιαφέρον σου για τη θέση και να σε βοηθήσει να παραμείνεις στο προσκήνιο. Αφού υποβάλεις την αίτησή σου, στείλε ένα ευχαριστήριο email στον εργοδότη ή στον υπεύθυνο προσλήψεων, ευχαριστώντας τον για το χρόνο που αφιέρωσε και εκφράζοντας το ενδιαφέρον σου για τη θέση.

Εάν δεν έχεις λάβει απάντηση από τον εργοδότη μετά από μία ή δύο εβδομάδες, είναι καλό να επικοινωνήσεις με ένα ευγενικό email ή ένα τηλεφώνημα. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να βεβαιωθείς ότι η αίτησή σου δεν έχει χαθεί και να σου δώσει την ευκαιρία να θέσεις οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχεις σχετικά με τη θέση εργασίας.

Ωστόσο, πρόσεξε να μην φανεί ότι έχεις πιεστική ή επιθετική διάθεση. Απόφυγε να τηλεφωνείς ή να στέλνεις email στον εργοδότη κάθε μέρα ή να απαιτείς μια άμεση απάντηση. Δείξε ότι σέβεσαι τον χρόνο και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να είστε υπομονετικοί περιμένοντας μια απάντηση.

Η αναζήτηση εργασίας απαιτεί μια θετική στάση και επιμονή. Μην αποθαρρυνθείς από την απόρριψη ή την έλλειψη απάντησης. Συνέχισε να κάνεις αιτήσεις και να βελτιώνεις τις δεξιότητες και την εμπειρία σου, και τελικά θα βρεις την κατάλληλη ευκαιρία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.