Εγκρίθηκε το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Σύμφωνα με το news247.gr: Πολιτική διεύρυνση, γυναικεία συμμετοχή, τεχνοκρατικό στοιχείο, ρόλος στις τοπικές κοινωνίες, συμπερίληψη, ανανέωση. Αυτά είναι τα 6 χαρακτηριστικά των ψηφοδελτίων με τα οποία θα δώσει την εκλογική μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων – 76%- εγκρίθηκε από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
 




 

Το επόμενο διάστημα – όπως αφήνουν να εννοηθεί στην Κουμουνδούρου- στα ψηφοδέλτια του κόμματος θα προστεθούν και άλλα ονόματα, κάποια εξ αυτών ηχηρά. Επίσης πιο κοντά στην ημερομηνία των εκλογών θα ανακοινωθούν και οι υποψηφιότητες στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Θυμίζουμε ότι υπό την εποπτεία του Αλέξη Τσίπρα, την 3μελή επιτροπή κατάρτισης των ψηφοδελτίων αποτέλεσαν η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης και ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καλογήρου.

Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα μετέχουν όλα τα μέλη της υφιστάμενης κοινοβουλευτικής ομάδας που επιθυμούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι, ενώ ταυτόχρονα στην μάχη του σταυρού θα ριχθούν και κεντρικά στελέχη του κόμματος που δεν ήταν βουλευτές. Ανάμεσα τους περιλαμβάνεται ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος που θα είναι υποψήφιος στην Α’Περιφέρεια Αθηνών, η Ρένα Δούρου μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που κατεβαίνει στην Δυτική Αττική, ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού Στέφανος Τζουμάκας που κατέρχεται στον Νότιο Τομέα εκεί που θα είναι υποψήφιος και ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης.

Όπως ήταν αναμενόμενο αρκετά πρόσωπα από το think tank των τεχνοκρατών που πλαισιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα θα κατέλθουν υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι λοιπόν στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας θα αναζητήσει τον σταυρό η Σοφία Βιδάλη καθηγήτρια πανεπιστημίου στην Εγκληματολογία, ενώ στην Δυτική Αττική κατέρχεται η επίσης ακαδημαϊκός, Δανάη Βουτυράκου καθηγήτρια Ρομποτικής.

Στην Θεσσαλονίκη θα είναι υποψήφιος ο πανεπιστημιακός Άρης Στυλιανού στη πρώτη περιφέρεια, στο ίδιο ψηφοδέλτιο δηλαδή με τον πρώην πρύτανη του Αριστοτέλειου Γιάννη Μυλόπουλο.

Στα Γιάννενα θα είναι υποψήφιος ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου της πόλης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ενώ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Νικόλας Φαραντούρης θα «κατέβει» στην μονοεδρική της Κεφαλλονιάς – Ιθάκης.

Στην Σαμο θα είναι υποψήφιος ο Σταμάτης Βαρδαρός πρώην αναπληρωτής γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, στην Αιτωλοκαρνανία ο Γρηγόρης Θεοδωράκης σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα για ζητήματα δημόσιας διοίκησης, στην Αχαϊα ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος πρώην αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Καρδίτσα η νομικός Αγγελική Τεντολούρη και στην Φθιώτιδα η ακαδημαϊκή ιστορικός Βασιλική Λάζου.

Από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα λείψουν και γνωστά ονόματα που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, δηλαδή είτε από τον χώρο του κέντρου, είτε από κόμματα της αριστεράς:

Έτσι από τον ευρύτερο χώρο του κέντρου στα ψηφοδέλτια θα βρεθούν ο Μανώλης Κάρλας πρώην νομάρχης Σάμου στον ομώνυμο νομό, ο Δημήτρης Ράβναλης στην Β’Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, στο Ηράκλειο ο πρώην δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, στην Θεσπρωτία ο αυτοδιοικητικός Γιάννης Γόγολος, στην Ηλεία η Ζωή Αναστασοπούλου δικηγόρος και πρώην στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛ, στην Κοζάνη ο τέως περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης και βέβαια στην Εύβοια ο Συμεών Κεδίκογλου του οποίου η υποψηφιότητα είχε ουσιαστικά κλείσει ήδη από το 2021 όταν και συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα. Όμως δεν λείπουν και οι υποψήφιοι από «τα αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ με δύο υποψηφιότητες προερχόμενες από το Μέρα 25 την Φωτεινή Μπακαδήμα στην Α’Πειραια και την Σοφία Φουντουκίδου στην πρώτη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης όπως και τον Ζήση Ζάννα στην Πιερία που θήτευσε στην ΛΑΕ.

Ο χώρος του πολιτισμού θα εκπροσωπηθεί δεόντως στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αφού ήδη έχουν «πάρει θέση» άνθρωποι από τον χώρο των τεχνών με τον «κατάλογο» αυτό να διευρύνεται και με νέες υποψηφιότητες το επόμενο διάστημα. Έτσι ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου θα είναι στον Βόρειο Τομέα της Αττικής όπως και η σεναριογράφος Άννα Χατζησοφιά, ενώ στην Α’ Αθήνας κατεβαίνουν οι ηθοποιοί Μαρία Κανελλοπούλου και Αννα Ελεφάντη όπως και η σκηνοθέτης Τζένη Αρσένη.

Αισθητό θα είναι το στοιχείο της κοινωνικής συμπερίληψης στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ με την Καίτη Θεοχάρη που δραστηριοποιείται στο αναπηρικό κίνημα στην Ανατολική Αττική όπου θα είναι υποψήφια και η Αγγελική Λεβέντη, υποψήφιους αλβανικής καταγωγής όπως την Μακρίνα Κωστή-Βιόλα στην Β’ Θεσσαλονίκης και τον Κοτζάι Αντιλιάν στην Β’Περιφέρεια του Πειραιά. Στην Ξάνθη θα κατέβει η Μαρία Τζαμπάζη με καταγωγή Ρομά και στον Νότιο Τομέα της Αθήνας Νίκος Γεργος με βορειοηπειρώτικη καταγωγή.

Τέλος σημαντική παρουσία έχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ οι νέοι και ειδικά οι νέοι επιστήμονες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής ονόματα: Μπέρδου Κατερίνα (Έβρος, δικηγόρος), Γιωτάκη Φανη (Βέροια, δικηγόρος), Καρπουχτσής Κώστας (Σέρρες, οικονομολόγος) Καρατσιουμπάνης Γιώργος (Καβάλα), Καρούτζου Φαίδρα (Ηράκλειο, Δικηγόρος) Μανώλης Καλαιτζάκης (Λασίθι, Δικηγόρος), Πάττυ Καλού (Λευκάδα, μουσικός, αρχιτέκτονας), Μαρία Στέφου (Αχαϊα-Δικηγόρος), Γιάννης Χάϊδος (Τρίκαλα, φαρμακοποιός) , Απόστολος Πέγκας (Λάρισα, Δικηγόρος) Κατερίνα Λογοθέτη (Α’Πειραια, οικονομολόγος) Χρήστος Φωτιάδης (Α’Πειραιά –Ηλεκτρολόγος Μηχανικός) Τάκης Παπαϊωάννου (Αργολίδα-Οικονομολόγος) Χρήστος Στάϊκος (Αρκαδία, Χημικός), Θεοδώρα Ακριώτου (Ευβοια, Εικαστικός), Γεωργία Κοταντούλα (Αιτωλοακαρνανία, Οδοντίατρος) Θεμιστοκλής Μπάκας (Αχαϊα, Οικονομικός Αναλυτής).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΕΤΟΥ, από πηγές της Κουμουνδούρου, “κλείδωσε” στην ΠΕ Γρεβενών, η υποψηφιότητα της δικηγόρου Φωτεινής Τζουβάρα, πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου και νυν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών.

 




 

Σίγουροι θεωρούνται και οι: Χρήστος Μπγιάλας, οικονομολόγος, πρώην Βουλευτής αλλά και ο πρώην Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών, γεωπόνος Γιώργος Καλαμάρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.