Η ακρίβεια στο πιάτο όλων των Ευρωπαίων επιμένει καθώς ναι μεν ο πληθωρισμός φρέναρε τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat , ωστόσο, σε ολόκληρη την Ευρώπη οι τιμές στα τρόφιμα και στα βιομηχανικά είδη επιταχύνονται με τον δείκτη τιμών των τροφίμων-ποτών-καπνού να βρίσκεται στην Ευρώπη στο 14,1% και χαμηλότερα στην Ελλάδα στο 12,6%
 
 

Το βλέμμα όλων στρέφεται και όχι τυχαία κυρίως στα είδη διατροφής, το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να έχει προαναγγείλει για τον Φεβρουάριο ένα νέο κύκλο παροχών ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο με προτεραιότητα την ακρίβεια στα τρόφιμα που όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της Eurostat, σε αρκετά προϊόντα η Ελλαδα κρατάει για τα καλά τα ηνία των αυξήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και τη σύγκριση των μεταβολών των τιμών σε βασικά τρόφιμα, στην Ελλαδα παρατηρούνται αυξήσεις υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τις τιμές όπως το ψωμί, οι πατάτες και το γιαούρτι να σημειώνουν πρωτιές.

Συγκεκριμένα η τιμή του γιαουρτιού αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 26,6% στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 23,6% στην Ε.Ε.Το ψωμί πάλι σημείωσε αύξηση 24,6% στην Ελλάδα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 20,4%.Οι τιμές στις πατάτες επίσης δεν πάνε πίσω  καθώς σύμφωνα με της Eurostat, στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο από την Ευρώπη με το ποσό της αύξησης να φθάνει το 22% έναντι του 20,6% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Τα προϊόντα στην Ελλάδα που έχουν αυξηθεί περισσότερο σε σχέση με την Ε.Ε

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Ε.Ε
Ψωμί 24,6% 20,4%
Μοσχάρι 18,7% 13,9%
Χοιρινό 19,7% 18,4%
Γιαούρτι 26,6% 23,6%
Πατάτες 22% 20,6%
Χυμοί

φρούτων

14,4% 13,5%
Μπύρα 10,8% 10,5%

Τα μέτρα για την ακρίβεια

Ωστόσο η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει όσα περισσότερα όπλα έναντι της ακρίβειας με πρώτ, το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο έχει ενεργοποιηθεί εδώ και 14 εβδομάδες με αμφιλεγόμενα βέβαια για πολλούς αποτελέσματα, το οποίο μάλιστα ενόψει σαρακοστής θα διανθιστεί με νηστήσιμα προϊόντα στα πρότυπα του εορταστικού καλαθιού που ίσχυσε την περίοδο των Χριστουγέννων. Στις βασικές κατηγορίες του καλαθιού αναμένεται να προστεθούν προϊόντα όπως τα κατεψυγμένα καλαμαράκια, χταπόδι, μύδια που παραδοσιακά επιλέγουν οι καταναλωτές την περίοδο της νηστείας αλλά και ταραμοσαλάτα ενώ δεν θα λείπει και ο χαλβάς.Αυτό τον μήνα όμως και κάπου στα μέσα του Φεβρουαρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το market pass.
 
 

Η νέα ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10%, ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές. Η ενίσχυση θα δοθεί σε επίπεδο νοικοκυριού. Ενώ λίγο πριν το Πάσχα άλλος ένας γύρος επιταγής ακρίβειας θα έρθει να προστεθεί στο καλάθι των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών έναντι της ακρίβειας στα τρόφιμα

moneyreview

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.