“Μελωδικά Χριστούγεννα”
Από όταν δημιουργήσαμε το ΚΔΑΠ Smart junior το 2019 σκοπός μας ηταν να δώσουμε νέες αρχές, διέξοδο και διαφορετικά ερεθίσματα στους μικρούς πολίτες της πόλης μας. Με κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις διανθίζαμε το πρόγραμμα μας μέχρι που ήρθε ο Κορωναιος και σταμάτησε η πολιτιστική μας δράση,  και η εξωστρέφεια εκτός της δομής μας.  Πλέον λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας καλέσουμε στη πιο παιχνιδιάρικη- χαρούμενη-επαγγελματική- πολυσυλλεκτική- φιλανθρωπική πολιτιστική δραστηριότητα των εορτών των Χριστουγέννων.
 




 

Τη Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στο Διοικητήριο Γρεβενών και στην αίθουσα Πέτρος Σιούλης στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί μουσική συναυλία από ένα πλήθος μουσικών συνόλων.

  • Μουσικοπαιδαγωγικό Smart junior
  • Τμήμα φωνητικής Smart junior
  • Παιδική χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Γρεβενών
  • Ιταλόφωνη χορωδία “In canto”
  • Γαλλόφωνη χορωδία “cHoralia”

Τη διεύθυνση των μουσικών συνόλων  θα έχουν ο διεθνούς φήμης Μαέστρος Gil Gourdier Leroy και η καταξιωμένη  ΔΙΚΗ μας Μαέστρος Φωτεινή Γκιουλέκα.

Απο τη μεριά μας τα παιδία και οι εκπαιδευτικοί μας  δημιούργησαν κατασκευές που θα διατεθούν προς πώληση με όλα τα έσοδα να διατίθενται προς ενίσχυση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Συγγενών και φίλων Γρεβενών “Στηρίζω Ελπίζω”

Ευχαριστούμε θερμά  τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης

Περιφέρεια Δυτικής  Μακεδονίας -Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, Δήμος Γρεβενών,   Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών καθώς και όλους τους υπόλοιπους χορηγούς που βοήθησαν στο όλο εγχείρημα.

Ένα σύντομο βιογραφικό του διεθνούς φήμης Gil Gourdier Leroy

Η μουσική του εξέλιξη καθορίστηκε από  τη συνάντησή του με τον διεθνή σολίστα Manfred Stilz καθηγητή της Ecole Normale de Musique de Paris με τον οποίο πήρε το δίπλωμα εκτέλεσης στο φλάουτο με ράμφος.

Αργότερα πήρε το πτυχίο της αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας και ενοργάνωσης καθώς και δίπλωμα εκτέλεσης από τα Royal Schools of London και του Mεγάλου Βασιλείου .

Το 1981 εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη και είναι ιδρυτικό μέλος του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης όπου δίδασκει  και διευθύνει την μαθητική ορχήστρα.

Ως σoλίστ έχει λάβει μέρος στο φεστιβάλ Δημήτρια και έχει εμφανιστεί με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και με άλλες ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Βέλγιο,Βουλγαρία,Γαλλία,Ελβετία,Τουρκία). Έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ και συναυλίες, έχει συμμετάσχει σε σύνολα αναγεννησιακής και μπαρόκ μουσικής και έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική και Γαλλική ραδιοτηλεόραση .

Το Μάιο του 1992 διήυθυνε με μεγάλη επιτυχία την κωμική όπερα του Jacques Offenbach “Η Ωραία Ελένη” που παρουσιάστηκε από την Mακεδονική Kαλλιτεχνική Eταιρεία Tέχνης.

Το 1995  διηυθύνε την ορχήστρα της μουσικής ακαδημίας της Φιλιππούπολης της Βουλγαρίας.

Το 2000 διήυθυνε την Δημοτική Ορχήστρα Trossingen της Γερμανίας, από το 2005 διευθύνει την γαλλόφωνη χορωδία “cHoralia” της Θεσσαλονίκης και από το 2008 την  ιταλόφωνη  χορωδία “ In canto”

Το 2016 διηύθύνε την ορχήστρα του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης στο αρχαίο θέατρο της Φιλιππούπολης στη Βουλγαρία.

Το 2015 και το 2017 πήρε μέρος σε συναυλίες μπαρόκ μουσικής στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Για πολλά χρόνια ήταν καθηγητής μουσικής στη Δραματική σχολή του κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος οπου  παρουσιάζε κάθε χρόνο μία οπερέτα. 

Από το 2018 είναι ιδρυτής και μαέστρος του μουσικού συνόλου “Fantaisie” που ειδικεύεται στην λυρική μουσική.

Η μικτή γαλλόφωνη χορωδία “cHoralia

Η μικτή γαλλόφωνη χορωδία “cHoralia” ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2005 μετά την ένταξη της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας με σκοπό την προώθηση της γαλλικής γλώσσας μέσω της μουσικής, που φέρνει πιο κοντά ανθρώπους και πολιτισμούς. Αποτελεί τόπο συνάντησης και επικοινωνίας 25 μελών τα οποία εκπροσωπούν έξι διαφορετικές χώρες.

Το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει τραγούδια κατά κύριο λόγο στην γαλλική και την ελληνική γλώσσα καθώς και αποσπάσματα από όπερες και οπερέτες από την περίοδο της Αναγέννησης μέχρι σήμερα.

Η χορωδία “cHoralia” διοργανώνει και συμμετέχει σε ποικίλα καλλιτεχνικά δρώμενα.
 




 

Στην Ελλάδα, το Μάρτιο του 2008 οργανώθηκε με πρωτοβουλία της και επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια η Συνάντηση Γαλλόφωνων Χορωδιών της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Γαλλοφωνίας. Έχει λάβει μέρος κατ΄επανάληψιν στα Δημήτρια. Την πρώτη δε εμφάνισή της στο εξωτερικό πραγματοποιήσε με τη συμμετοχή της στις “Χορωδιακές Ημέρες της Κωσταντινούπολης” τον Νοέμβριο του 2012. Τον Ιούνιο του 2015 πήρε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών του Garbovo  της Βουλγαρίας. Τον Νοέμβριο του 2015 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών του Ναυπλίου.  Η Χριστουγεννιάτικη συναυλία της “cHoralia” αναμένεται πάντα με ενθουσιασμό από το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Η “cHoralia” στεγάζεται στο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης με την ευγενή υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου στη  Θεσσαλονίκη. Την Γαλλική χορωδία “cHoralia” διευθύνει από την ίδρυσή της ο μαέστρος Gil Gourdier Leroy.

H Ιταλική χορωδία “In canto

Η Ιταλική χορωδία “In canto” ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη στο τέλος του 2008, με την πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιταλίδων γυναικών A.R.C.A.D.I..

Η χορωδία είναι μικτή, τετράφωνη και αριθμεί 25 μέλη από Ιταλία, Ελλάδα κι άλλες χώρες.

Σκοπός της χορωδίας “In canto” είναι η διάδοση της ιταλικής γλώσσας και κουλτούρας μέσα από το χορωδιακό τραγούδι. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα πολλών ιταλών και ξένων συνθετών από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα, άριες από όπερες, οπερέτες και δημοτικά παραδοσιακά ιταλικά τραγούδι.

Η  χορωδία “In canto” έχει συμμετάσχει σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Ιταλικού

Μορφωτικού Ιστιτούτου, σε συναυλίες προς τιμήν της ιταλικής Δημοκρατίας και των ενόπλων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Χορωδιακό Φεστιβάλ του ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, στο φεστιβάλ γαλλόφωνων χορωδιών, στην συνάντηση ξένων χορωδιών της Γερμανικής σχολής, στο χορωδιακό φεστιβάλ Λιτοχώρου, στο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ Καρπενησίου, στο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ Ναυπλίου, της Λαμίας και σε άλλες πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης.

Την πρώτη εμφάνισή της στο εξωτερικό πραγματοποιήσε με τη συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ του Gabrovo (Βουλγαρία). Τον Ιούλιο του 2019 τραγούδησε στο 5ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αιδηψού. Την Ιταλική χορωδία “In canto” διευθύνει από την ίδρυσή της ο μαέστρος Gil Gourdier Leroy.

Παιδική χορωδία Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών

Η Παιδική Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών ιδρύθηκε μόλις τον Οκτώβριο του 2015. Με την έλευσή του στην πόλη των Γρεβενών ο νυν μητροπολίτης κ. Δαβίδ, δημιουργώντας το Κέντρο Νεότητας, έδωσε ευλογία για την σχηματισμό Χορωδιών Ελληνικής Μουσικής, Παιδικού αλλά και Νεανικού Τμήματος. Σύντομα η μεγάλη επιθυμία και δίψα για την μουσική δημιούργησαν και το Τμήμα Ενηλίκων.

Σημαντικότερες στιγμές αποτελούν η συμμετοχή στην μεγάλη αφιερωματική για τα 200 έτη της Ελληνικής Επανάστασης Συναυλία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο τον Σεπτέμβριο του 2021 με άλλους 1000 χορωδούς και με σολίστες τους Βασίλη Λέκκα, Δημήτρη Μπάση, Πασχάλη Αβανιτίδη, αλλά και αυτή του περασμένου Οκτωβρίου στην άλλη μεγάλη Συναυλία πάλι σε διοργάνωσητης Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδοςγια τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή στο Καλλιμάρμαρο, με  1922 χορωδούς, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και σολίστα τον Δημήτρη Μπάση και την Αρετή Κετιμέ. Άλλες όμορφες στιγμές, η συνεργασία-συναυλία με τίτλο: «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» στην κεντρική πλατεία της τον Ιούνιο του 2017, με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τους Μανώλη Χατζημανώλη και Κωνσταντίνα Τεντόγλου αλλά και η παρουσία στην έναρξη του 2ου Απανταχού Γρεβενιωτών Συνέδριο, με ένα αφιέρωμα στην Ξενιτειά και με τίτλο: «Για που  το ‘βαλες καρδιά μου».

Εν τω μεταξύ, τα μουσικά ταξίδια, με παρουσίες που πλέον θεωρούνται θεσμός στην πόλη των Γρεβενών αλλά και σε άλλες πόλεις συνεχίζονται και συνεχώς οργανώνονται.

Το τμήμα της Παιδικής διευθύνει η μαέστρος Φωτεινή Γκιουλέκα.

Μουσικοπαιδαγωγικό τμήμα Smart junior

Από τη φετινή χρονιά 2022 το Σεπτέμβριο η συνεργασία μας με τη καταπληκτική μουσικό και μαέστρο Φωτεινή Γκιουλέκα περιήλθε σε νέα βάση. Με την ανεκτίμητη συμβολή της και προσωπική εμπειρία στήσαμε το νέο μας εργαστήριο Μουσικοπαιδαγωγικής  «Η γραμμούλα έχει φωνή με ρυθμό και μουσική» by soundsteps Eleni Lagoudaki. Αποτελεί αποκλειστικό εργαστήριο για το νομό Γρεβενών σε συνεργασία με την Ελένη Λαγουδάκη η οποία είναι η εμπνεύστρια του βιωματικού προγράμματος σπουδών για παιδιά βρεφικής, προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας Soundsteps by E.L. και εξειδικευμένη Μουσικοπαιδαγωγός Kindermusik για παιδιά 0-7 ετών από το Kindermusik University (επίσημη εκπρόσωπος του προγράμματος στην Ελλάδα). Είναι επίσης καθηγήτρια πιάνου και Αγγλικής Φιλολογίας.

 Διδάσκεται από τη μουσικό  Φωτεινή Γκιουλέκα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.