Η διαδικασία για τη συσκευοποίηση και εμφιάλωση του κρασιού είναι ιδιαίτερη. Αυτό συμβαίνει  διότι το κρασί όχι μόνο διατηρείται (υπό τις κατάλληλες συνθήκες φυσικά) αναλλοίωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και γιατί το κρασί λαμβάνει μια “ταυτότητα.” Για τον λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια δίνεται μεγάλη βαρύτητα στο να βρει κανείς το κατάλληλο μηχάνημα εμφιάλωσης.

Τα ελληνικά κρασιά είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο. Από την Μακεδονία έως την Πελοπόννησο, καθώς και τα ελληνικά νησιά, τα κρασιά της χώρας μας είναι αρκετά δημοφιλή σε όλη την Ευρώπη. Ποια είναι όμως η κατάλληλη  διαδικασία εμφιάλωσης και συσκευοποίησης  για τη διατήρηση της καλής υγείας και γεύσης του κρασιού;

Τρυγική σταθεροποίηση

Πριν την εμφιάλωση του κρασιού είναι αρκετά σημαντικός ο έλεγχος και η αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με την καθαρότητα του κρασιού. Αυτές η διαδικασίες περιλαμβάνουν την απομάκρυνση στερεών τμημάτων του σταφυλιού, απομάκρυνση ζύμων, βακτηρίων, αλλά και τους ανεπιθύμητους κρυστάλλους των τρυγικών αλάτων, ώστε το κρασί να είναι καθαρό και διαυγές. Οι οινοπαραγωγοί για τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές. Μια από αυτές είναι η ψύξη του κρασιού σε ειδικές δεξαμενές, ώστε να “ξεκουραστεί” και να αναπτύξει τους κρυστάλλους πριν τη συσκευοποίηση για την έγκαιρη αφαίρεση τους.

Μια άλλη διαδικασία που ακολουθούν διάφοροι οινοπαραγωγοί είναι το φιλτράρισμα του κρασιού για την αφαίρεση διαφόρων ενζύμων και βακτηρίων,  καθιστώντας το πιο διαυγές. Ωστόσο, δεν ακολουθείται αυτή η διαδικασία από όλες τις μονάδες, ούτε εφαρμόζεται σε όλες τις ποικιλίες κρασιού, καθώς αφαιρεί την “ένταση” της γεύσης.

Απαραίτητα μηχανήματα για την εμφιάλωση του κρασιού

Αφού ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, προχωράμε σταδιακά στο στάδιο της εμφιάλωσης. Για να γίνει σωστά και να διατηρηθεί ακέραιο το κρασί, δεν είναι απαραίτητο μόνο ένα μηχάνημα εμφιάλωσης, αλλά μια ολοκληρωμένη σειρά μηχανημάτων συσκευασίας, τα οποία αν μπουν στη σωστή σειρά, η διαδικασία γίνεται σχεδόν αυτόματα. Τα απαραίτητα μηχανήματα περιλαμβάνουν:

  • Μηχανήματα για καθαρισμό και αποστείρωση νέων φιαλών
  • Μηχανήματα πλήρωσης
  • Κλειστικά – Πωματιστικά μηχανήματα (για πώμα και εμφιάλωση από φελλό, βιδωτά, ασφαλείας, GUALA, T-type, και άλλα πολλά)
  • Μηχανήματα για την τοποθέτηση καψυλίων στους λαιμούς των μπουκαλιών
  • Μηχανήματα για την τοποθέτηση ετικετών
  • Μηχανήματα για την ομαδοποίηση
  • Μηχανήματα για την σωστή τοποθέτηση σε κιβώτια

Διαδικασία εμφιάλωσης

Αφού εξοπλιστεί ένα οινοποιείο με τον απαραίτητο γι’αυτόν εξοπλισμό, ήρθε η ώρα για την τοποθέτηση του κρασιού στις φιάλες. Η διαδικασία από την αρχή περιλαμβάνει:

  • Πλύσιμο και αποστείρωση φιαλών
  • Γέμισμα των φιαλών στα προκαθορισμένα ml
  • Κλείσιμο με το κατάλληλο πώμα (συνήθως φελλό ή μεταλλικό καπάκι)
  • Επικόλληση ετικέτας με όλες τις πληροφορίες για το κρασί
  • Εγκιβωτισμός, παλετοποίηση και αποστολή του κρασιού

Έτσι λοιπόν, το κρασί είναι έτοιμο να ξεκινήσει το ταξίδι του σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και του κόσμου. Δείτε στην εταιρεία Tahipack (https://www.tahipack.gr/) όλα τα απαραίτητα μηχανήματα εμφιάλωσης αλλά και συσκευασίας για μεσαίες και μεγάλες μονάδες παραγωγής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.