Τα ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ αποτελούν σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες, που εδώ και δεκαετίες προσφέρουν πολύτιμο έργο στην δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών, πολύ περισσότερο των παιδιών με αναπηρία, καθώς οι αντίστοιχες δομές είναι ανύπαρκτες.

Παρά το σημαντικό έργο, οι υπηρεσίες αυτές δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ΕΕ, που στοχεύουν στην ένταξη των γυναικών στην εργασία και είναι υποχρηματοδοτούμενα, καλύπτουν μερικώς τις ανάγκες που υπάρχουν, και οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους είναι συμβασιούχοι, που μετρούν ακόμα και δεκαετίες σε αυτό το καθεστώς. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζουν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις, ενώ οι τοπικές διοικήσεις αποδέχονται επί της ουσίας τους όρους υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων, αφού δεν προχωρούν σε παρεμβάσεις που να αντιτίθεται σε κεντρικές επιλογές.




Σε αυτό το πλαίσιο, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Γρεβενών σχεδιάζει να κλείσει το ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου της, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2003. Συγκεκριμένα το ΚΔΑΠ ΜΕΑ κάθε χρόνο εξυπηρετεί 20 ωφελούμενα άτομα με αναπηρία, ενώ απασχολεί επτά άτομα προσωπικό με συμβάσεις ΙΔΟΧ από το 2003, αρχικά πλήρους απασχόλησης και με αυτόματη ανανέωση των συμβάσεων τους κάθε χρόνο, ενταγμένο στην Δημοτική Επιχείρηση Κοινωφελούς Έργου του Δήμου Γρεβενών (Δ.Ε.Κ.Ε.Γ) ως κοινωνική δομή. Επίσης, σε όλα αυτά τα έτη ο αριθμός του προσωπικού δεν ξεπέρασε τα 7-8 άτομα.

Όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι αν και πρόσφεραν τον καλύτερό τους εαυτό, παρέμειναν απλήρωτοι πολλές φορές για περισσότερο από 6-7 μήνες. Υπήρξαν προβλήματα στα οικονομικά της ΔΕΚΕΓ, τα οποία συσσωρεύτηκαν και μετά από πολλές κατασχέσεις το αποτέλεσμα ήταν εδώ και δυο χρόνια, οι συμβάσεις του προσωπικού να μετατραπούν από οκτάωρη σε τετράωρη εργασία, με τη δικαιολογία ότι έτσι η επιχείρηση θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις πληρωμές των εργαζόμενων. Αυτό όμως δεν συνέβη και για δεύτερη χρονιά, αν και με 4ωρες συμβάσεις οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο 2021. Υπήρξαν σκέψεις , από πλευράς του δήμου, εφόσον η ΔΕΚΕΓ δεν είναι βιώσιμη, να μεταφερθεί η δομή στο Δήμο και συγκεκριμένα στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αθλητισμού όμως υπάρχουν έντονες φήμες ότι μπορεί να δοθεί σε ιδιώτη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνησή ώστε:

– Να μην κλείσει το ΚΔΑΠ ΑμεΑ του Δήμου Γρεβενών και να δοθεί η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης και αναγκαία στελέχωση και η απρόσκοπτη λειτουργία του.

– Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζομένων από μερικής σε πλήρους απασχόλησης. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Κατσώτης Χρήστος
Στολτίδης Λεωνίδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.