Στην μεγάλη αλλαγή που ισχύει από σήμερα για τις μάσκες σε κλειστούς χώρους αλλά και στην τέταρτη δόση για τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αλλά και ειδικοί, συμβουλεύοντας τους πολίτες να τη φοράνε όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αρχικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης εξήγησε πως «η μάσκα παραμένει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εκεί που δεν έχουμε αριθμημένες θέσει, στα αστικού τύπου, δηλαδή» προσθέτοντας ότι «σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για τα πλοία γιατί εκεί δεν έχει ξεκαθαρίσει».

«Από τη μια έχουμε τα αεροπλάνα που υπάρχουν φίλτρα που καθαρίζουν τον αέρα και υπάρχουν αριθμημένες θέσεις. Όπου υπάρχουν οι θέσεις αυτές και μπορούμε να ελέγξουμε τον κόσμο δεν πρέπει να υπάρχει μάσκα. Στα πλοία, όμως, υπάρχουν εξωτερικοί χώροι που δεν είναι αριθμημένοι ενώ στους μέσα χώρους υπάρχει κινητικότητα» πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης.

Τζανάκης: Ποιοι να κρατήσουν τη μάσκα

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλά στο iatropedia.gr για τα μέρη που επιλέγει και ο ίδιος να φορά μάσκα και που πιστεύει ότι απαιτείται περισσότερη προστασία.




«Η μάσκα είναι πολύ σοβαρό προστατευτικό μέτρο για ιώσεις και κυρίως για τον κοροναϊό», λέει o Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και εξηγεί:

«Μετά από όσα περάσαμε στην πανδημία και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, θα πρέπει να καλλιεργηθεί σαν κουλτούρα και ειδικά όταν κάποιος αισθάνεται ανασφαλής σε κάποιο χώρο που βρίσκεται και έχει και προβλήματα υγείας, είτε πεσμένο ανοσοποιητικό, είτε ανήκει σε μια κατηγορία ανοσοκατεστραλμένων, ή ευπαθών ομάδων. Τότε είναι καλό να τη φοράει από μόνος του, ανεξαρτήτως αν είναι υποχρεωτικό ή όχι».  υπογραμμίζει ο Καθηγητής.

ΙΣΑ: Να μην ατονήσουν οι κανόνες

Στην ίδια γραμμή κυμαίνονται και οι συμβουλές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Οι συμμετέχοντες του ΙΣΑ επεσήμαναν χτες σε σύσκεψη τον κίνδυνο διασποράς νέων στελεχών του ιού τους καλοκαιρινούς μήνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέο επιδημικό κύμα.

Τόνισαν ότι δεν θα πρέπει να ατονήσουν οι κανόνες πρόληψης και ότι παραμένει ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας στους χώρους, με συνωστισμό, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη για εντατικοποίηση των εμβολιασμών με την τέταρτη δόση, στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν ένδειξη.

Πού παραμένει υποχρεωτική

Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές όπως και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Τι θα ισχύει σε σχολεία και Πανεπιστήμια

Επίσης χωρίς μάσκες θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο και οι μαθητές, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής Ειδικών. Μετά την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους, οι ειδικοί εισηγήθηκαν το ίδιο και για σχολεία-Πανεπιστήμια.




Σημειώνεται, πως οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα, ενώ η μοναδική περίπτωση που η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές είναι κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.