Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους των Γρεβενών, το σχέδιο της πόλης τους είχε πρωτοεξαγγελθεί το 1953 και από τότε, πέρα από κάποιες ανεπιτυχείς προσπάθειες να επιλυθεί, ταλαιπωρεί τους κατοίκους της πόλης τους.

Μας μετέφεραν οι ως άνω ότι αποτέλεσμα αυτής της στασιμότητας είναι ότι εκατοντάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων παραμένουν όμηροι της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής και του αρμόδιου Υπουργείου.

Καταγγέλλουν οι ως άνω ότι αφενός ζητούνται υπέρογκα ποσά ως παροχή σε χρήμα από τους ιδιοκτήτες, προκειμένου τα οικόπεδά τους να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης αφετέρου δεκάδες μηχανικοί και άλλα 70 επαγγέλματα περιμένουν να δουλέψουν πάνω στην επέκταση της πόλης, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να ενεργήσετε αρμοδίως, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, ώστε να προχωρήσει άμεσα η επίλυση της ανάπτυξης του σχεδίου πόλης των Γρεβενών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, διαβιβάζουμε το υπ’ αριθμ. πρωτ. 4780/12-05-2022
έγγραφο του Δήμου Γρεβενών, για ενημέρωσή σας.
Κατά τα λοιπά, αρμόδια να ενημερώσουν τη Βουλή των Ελλήνων είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ




ΠΕΡ. ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΘΕΜΑ : Αποστολή στοιχείων επί της Ερώτησης των βουλευτών κ. Αβδελά και κ. Χήτα για την ολοκλήρωση της επέκτασης του σχεδίου πόλεως Γρεβενών

ΣXET.: α)Το με αρ. πρωτ.28999/06.05.2022 (αρ. πρωτ.4780/09.05.2022 Δ. Γρεβενών) έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών με συνημμένη την αρ. πρωτ. 5017/04.05.2022 Ερώτηση των Βουλευτών κ. Απ. Αβδέλα και Κων/νου Χήτα,

β)Το με αρ. πρωτ.48237/09.05.2022 (αρ. πρωτ.4840/09.05.2022 Δ. Γρεβενών) έγγραφο του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με συνημμένο το (α) σχετικό.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:
Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής αιτήσεώς, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Με την υπ. αριθμ. πρωτ. 43654/2482/15-6-2012 Απόφαση Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κυρώθηκαν η υπ’ αρ. 1/2008 και 1/2010 Πράξεις Εφαρμογής Πολεοδομικής Μελέτης Επέκτασης Σχεδίου Πόλεως Γρεβενών του Δήμου Γρεβενών.

Με την υπ’ αριθμ. 184/2019 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός της μελέτης με τίτλο: «ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΩΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» στην εταιρεία «ΓΑΙΑ Α.Ε. ΜΕΛΕΤΩΝ Δ. ΜΑΜΟΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ».

Αντικείμενο της μελέτης είναι η δημιουργία κατάλληλων αρχείων προκειμένου να καταχωρηθεί η Πράξη εφαρμογής στο Σύστημα Πληροφορικής του Ελληνικού Κτηματολογίου, εξετάζοντας τα στοιχεία της Πράξης Εφαρμογής σε συνδυασμό µε τα στοιχεία της Βάσης Δεδομένων του Κτηματολογίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για κάθε ακίνητο στο κτηματολογικό διάγραμμα πρέπει να εντοπισθεί το αντίστοιχο αρχικό ακίνητο της Π.Ε., να ελεγχθεί αν ταυτίζονται τα δικαιώματα κυριότητας που έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο και στην Πράξη Εφαρμογής και στη συνέχεια, εφόσον ταυτίζονται, να αποδοθεί η αντίστοιχη κυριότητα του νέου ακινήτου της ΠΕ. Η διαδικασία επεξεργασίας και καταχώρισης της κυρωμένης Π.Ε. στο Κτηματολόγιο αποτελείται από τρία στάδια:

  • Το στάδιο προετοιμασίας με την ενημέρωση του φορέα, τις προκαταρκτικές ενέργειες και την

χορήγηση δεδομένων Κτηματολογίου. Προς τούτου αρχικά απαιτείται ο μετασχηματισμός της κυρωμένης Πράξης Εφαρμογής από το προβολικό σύστημα ΤΜ3ο στο ΕΓΣΑ 1987

  • Το στάδιο επεξεργασίας των δεδομένων της Π.Ε που περιλαμβάνει ψηφιακές παραδόσεις και τους

αντίστοιχους ελέγχους του Ελληνικού Κτηματολογίου

  • Το στάδιο της καταχώρισης της Π.Ε. που ξεκινά µε την κατάθεση της αίτησης από το φορέα στο Κτηματολογικό Γραφείο και ολοκληρώνεται µε τις ενέργειες του Προϊστάμενου του Κ.Γ. µε την κεντρική μηχανογραφική υποστήριξη του Ελληνικού Κτηματολογίου

Η αρχική συμβατική προθεσμία περαίωσης της μελέτης ήταν εκατόν ογδόντα (180) ημέρες και έληγε στις 17-07-2020.

Μετά την υποβολή των παραδοτέων της μελέτης στις 07.05.2020 και την αποστολή τους στην Ελληνικό Κτηματολόγιο για έλεγχο και έγκριση καταχώρησης της πράξης εφαρμογής στο Κτηματολόγιο, η Ελληνικό Κτηματολόγιο διαπίστωσε την ανάγκη επικαιροποίησης των προδιαγραφών για την καταχώρηση των πράξεων εφαρμογής στο Κτηματολόγιο και για τον λόγο αυτό απέστειλε συμπληρωματικές οδηγίες του τεύχους των προδιαγραφών που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ορθή συμπλήρωση της περιγραφικής βάσης. Ως εκ τούτου, απαιτήθηκε η εκπόνηση συμπληρωματικών εργασιών.

Στις 02.06.2020 το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ζήτησε από τον ανάδοχο να προχωρήσει στην συμπλήρωση των πινάκων που υπαγορεύτηκαν από τις αλλαγές των προδιαγραφών που καθιερωθήκαν μετά την ανάθεση της μελέτης.

Το γεγονός όμως αυτό προκάλεσε αύξηση στην αμοιβή μελέτης και δεδομένου ότι η αύξηση αυτή προκάλεσε τροποποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της Σύμβασης, ήταν απαραίτητη η σύνταξη Συγκριτικού Πίνακα της μελέτης και η ανάδοχος εταιρεία δικαιούνταν παράταση προθεσμίας για την εκπόνηση των συμπληρωματικών εργασιών. Για το λόγο αυτό δόθηκε παράταση της συνολικής συμβατικής προθεσμίας περαίωσης της μελέτης έως την 10.02.2021.

Λόγω των μέτρων της διασποράς του κορωνοιού COVID-19, που είχε ως αποτέλεσμα τα στελέχη της Ελληνικό Κτηματολόγιο να συνεχίζουν να εργάζονται με τον θεσμό της τηλεργασίας (απομακρυσμένη εργασία) και των αδειών ειδικού σκοπού αλλά και κυρίως των συνεχόμενων παραδόσεων – διορθώσεων της μελέτης, έχει καθυστερήσει σημαντικά ο έλεγχος επί των παραδοτέων και δόθηκαν παρατάσεις της συνολικής συμβατικής προθεσμίας περαίωσης της μελέτης έως την 30.09.2022 (Απόφαση αρ. 81/2022 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Γρεβενών).

Όπως έχουμε ενημερωθεί από τα στελέχη του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο αναμένονται και άλλες παραδόσεις και αντίστοιχοι έλεγχοι, μέχρι τα παραδοτέα να πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές για την καταχώριση της πράξης εφαρμογής στην κτηματολογική βάση, χωρίς να είναι δυνατόν να προσδιοριστεί από τον φορέα η ακριβής ημερομηνία ολοκλήρωσης της μελέτης.

Αντίστοιχες διευκρινήσεις έχουν δοθεί από τον φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο στις 30.03.2022, στον Συνήγορο Του Πολίτη.

Ο φορέας Ελληνικό Κτηματολόγιο παραμένει σε συνεργασία με την Ανάδοχο εταιρεία και τον Δήμο Γρεβενών, για την ολοκλήρωση των ελέγχων, με στόχο τη γρηγορότερη καταχώριση της Διοικητικής Πράξης στο Κτηματολογικό Γραφείο Γρεβενών.




Όσο αφορά την επιβολή της «εισφοράς σε χρήμα» σας γνωρίζουμε ότι καθορίστηκε σύμφωνα με το Πρακτικό της Επιτροπής του ΠΔ 5/1986 προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων της επέκτασης του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης των Γρεβενών, που συντάχθηκε με την συνεδρίαση της Επιτροπής στις 16/07/2012, καθορίζοντας ως Τιμή Ζώνης τα 550 ευρώ/τμ σε όλη την επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης των Γρεβενών. Η περιοχή της επέκτασης περιλαμβάνει ζώνες με συντελεστή δόμησης 0,5-0,6 και 0,8. Η Τιμή Οικοπέδου διαμορφώνεται με πίνακα του Υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την τιμή ζώνης και τον συντελεστή δόμησης της ζώνης. Η προκύπτουσα τιμή πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή οικοπέδου ο οποίος προτάθηκε να είναι σε όλη την περιοχή της επέκτασης 0,7. Η ανωτέρω επιτροπή μετά τους υπολογισμούς αποφασίζει τις τιμές οικοπέδου για την περιοχή της επέκτασης του σχεδίου πόλεως Γρεβενών ως ακολούθως:

  1. Για τις ζώνες της επέκτασης με συντελεστή Δόμησης 0,5: 46,0 ευρώ ανά τ.μ. οικοπέδου
  2. Για τις ζώνες της επέκτασης με συντελεστή Δόμησης 0,6: 55,0 ευρώ ανά τ.μ. οικοπέδου
  • Για τις ζώνες της επέκτασης με συντελεστή Δόμησης 0,8: 70,0 ευρώ ανά τ.μ. οικοπέδου Για οποιαδήποτε διευκρίνηση είμαστε στη διάθεσή σας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΔΑΣΤΑΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.