Αριστοτέλης Βαρσάμης, ο ζωγράφος των Γρεβενών

Ο Αριστοτέλης (Τέλης) Βαρσάμης είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς και περιζήτητους ζωγράφους και αγιογράφους του νομού Γρεβενών.

Σήμερα παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη, στον φιλόξενο χώρο της Εκθεσης, στον Δημοσιογράφο Χρήστο Μίμη, για το Star-fm Media Group.

Ο Αριστοτέλης αναφέρεται στην Εκθεση που θα λειτουργεί καθημερινά έως τις 17 Ιουλίου 2022, στον Χώρο Πολιτισμού Νικολάου & Ελένης Καρναβά στα Γρεβενά, με υπεύθυνη την Τατιάνα Μητσιούλη, ενώ θα υπάρξει και άλλη, στον ίδιο χώρο…




Γεννήθηκε στο Μαυρονόρος Γρεβενών. Μαθήτευσε από το 1956 έως το 1960 κοντά στον ζωγράφο Χρήστο Ρουσέα στη Ζάκυνθο. Το 1973 γνώρισε στα Τρίκαλα τον ζωγράφο και αγιογράφο Εμμανουήλ Αλμπάνη και μαθήτευσε κοντά του στην αγιογραφία. Το 1976 επέστρεψε μόνιμα στα Γρεβενά όπου και δημιούργησε το δικό του ατελιέ. Η ζωγραφική του είναι ανθρωποκεντρική και κινείται σε ένα εξπρεσιονιστικό κλίμα, αποτυπώνοντας την εσωτερική αναζήτηση των ανθρώπινων σχέσεων. Έχει εκθέσει έργα του σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και αγιογράφησε πολλούς ναούς στην περιοχή των Γρεβενών.
Ακούστε όλη τη συνέντευξη, όπου ο καλλιτέχνης μιλά για τα παιδικά του χρόνια…




Το ευρύτατης θεματικής έργο του κοσμεί τους τοίχους μουσείων, δημοσίων κτιρίων και ιδιωτικών συλλογών σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Σήμερα λειτουργεί Αναδρομική Έκθεση στο Ζωγραφικό Έργο του Καλλιτέχνη Αριστοτέλη Βαρσάμη
Με πρωτοβουλία του Χώρος Πολιτισμού Νικολάου & Ελένης Καρναβά, διοργανώνεται η αναδρομική έκθεση που αφορά το ζωγραφικό έργο του καλλιτέχνη

Τα έργα που μπορεί δωρεάν να δει το φιλότεχνο κοινό, έχουν σταχυολογηθεί ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να δει ενδεικτικά όλες τις τεχνοτροπίες του καλλιτέχνη και να γνωρίσει τη σύνολη πορεία και εκφραστική του δεινότητα.

Στην αγιογραφία η πλατειά τεχνική (Μακεδονική) που χρησιμοποιεί, του παρέχει την δυνατότητα για περισσότερα ζωγραφικά μέσα, ενώ η ζωγραφική του είναι ανθρωποκεντρική και κινείται σ’ ένα εξπρεσιονιστικό κλίμα. Χαρακτηριστικά είναι τα έντονα χρώματα, τα ρευστά περιγράμματα, η πλούσια πτυχολογία. Η συνθετική αρτιότητα κάνουν τις παραστάσεις του να πάλλονται από ζωντάνια και παραστατικότητα. Επιδιώκει την έκφραση ψυχικών καταστάσεων και εσωτερικών αναζητήσεων. Πυρήνας της καλλιτεχνικής του δημιουργίας είναι ο άνθρωπος και κυρίως η γυναικεία ανθρώπινη μορφή.

Ακολουθώντας τη σχολή του Πανσέληνου, βάζοντας στοιχεία ζωγραφικής στις αγιογραφίες καταφέρνει να γίνονται πιο ανθρώπινες οι μορφές,όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Έχει ασχοληθεί με την αγιογράφηση πολλών εκκλησιών στο Νομό Γρεβενών και έχει κάνει εκθέσεις σε διάφορους Νομούς της Ελλάδας. Με αγάπη, συνέπεια και πραγματικό ενδιαφέρον συνεχίζει να προσφέρει με το καλλιτεχνικό του έργο τόσο στο κοινό των Γρεβενών όσο και στην τέχνη.

Το όνομα του Αριστοτέλη Βαρσάμη παίρνει ο εκθεσιακός χώρος του Δημαρχείου Γρεβενών
Αναγνωρίζοντας την τεράστια και πολύτιμη συμβολή του ζωγράφου και αγιογράφου Αριστοτέλη Βαρσάμη στις σύγχρονες εικαστικές τέχνες της πατρίδας μας, το Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών αποφάσισε να δώσει το όνομα του επιφανούς Γρεβενιώτη καλλιτέχνη στον κεντρικό ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Δημαρχείου Γρεβενών.

Η τιμητική και συνάμα συγκινητική απόφαση της ονοματοδοσίας, ελήφθη ομοφώνως στη συνεδρίαση της Πέμπτης 12 Μαΐου 2022 μετά από εισήγηση του Δημάρχου, παρουσία του ίδιου του δημιουργού.

 

Σκηνοθεσία – Παραγωγή του ρεπορτάζ, Γιάννη Μπαϊνέτας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.