Αντιμέτωποι με μεγάλες ανατιμήσεις βρίσκονται οι Ευρωπαίοι στην αντλία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης.

Με βάση τα πιο πρόσφατα συνολικά στοιχεία της Eurostat που παρουσιάζει σήμερα ο ΟΤ για ολόκληρη την Ευρώπη, οι ανατιμήσεις από τις αρχές του έτους φτάνουν ακόμη και το 25% για την αμόλυβδη των 95 οκτανίων και έως το 44% για το πετρέλαιο κίνησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι τιμές διαμορφώνονται μετά από τους φόρους, οπότε έχουν συνυπολογιστεί οι μειώσεις που είχαν κάνει στο μέτωπο αυτό ευρωπαϊκές χώρες για να βοηθήσουν τους πολίτες τους -έως και τις 2 Μαΐου που αφορούν τα στοιχεία της Eurostat.




Η Ελλάδα παραμένει η τρίτη πιο ακριβή χώρα στις τιμές της αμόλυβδης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το ένα λίτρο πωλείται πλέον κατά μέσο όρο πάνω από 2,1 ευρώ. Πρωταθλήτριες στον τομέα αυτό είναι η Ολλανδία και η Δανία όπου όμως τα συνολικά μέσα εισοδήματα είναι πολύ υψηλότερα από αυτά της χώρας μας. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Την Τετάρτη 4 Μαΐου οι μέσες πανελλαδικές τιμές των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα διαμορφώνονταν ξανά σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με την απλή αμόλυβδη να ξεπερνά τα 2,12 ευρώ, η σούπερ αμόλυβδη τα 2,28 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης τα 1,88 ευρώ το λίτρο.

Πηγή: Παρατηρητήριο Τιμών Υπουργείο Ανάπτυξης

Πώς καθορίζονται οι φόροι στα καύσιμα στην Ελλάδα

Όπως εξηγεί το δελτίο τιμών του Παρατηρητηρίου Τιμών, ο Φ.Π.Α. στα καύσιμα από 01-06-2016 ανέρχεται στο 24%. Ο συντελεστής ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) σε βενζίνες και πετρέλαια διαμορφώνεται σε 700 και 410 € ανά χίλια λίτρα αντίστοιχα, από 01/01/2017. Για το πετρέλαιο θέρμανσης και για χρονική περίοδο από 15/10 κάθε έτους έως και την 30/4 του επομένου έτους, ορίζεται μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ ύψους 280 €/1.000 λίτρα. Ο συντελεστής ΕΦΚ στο Υγραέριο διαμορφώνεται σε 430 €/1.000 κγρ, από 01/01/2017.

Από τις πιο φθηνές χώρες η Κύπρος

Πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις της φορολογίας των καυσίμων, ή είχαν από παλιότερα χαμηλή φορολογία κι αυτό εξακολουθεί να αντικατοπτρίζεται στις τιμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κύπρος που σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί από τις χαμηλότερες τιμές στην αμόλυβδη που διαμορφώνονται στα επίπεδα των 1,53 ευρώ το λίτρο σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat. Εκεί το πετρέλαιο κίνησης είναι πιο ακριβό από την αμόλυβδη καθώς η τιμή φτάνει τα 1,75 ευρώ το λίτρο.

Η περίπτωση της Ουγγαρίας

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί επίσης η Ουγγαρία η οποία στο σχετικό πίνακα παρουσιάζει μικρή μείωση στην τιμή της αμόλυβδης από τις αρχές του έτους. Αυτό οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν να θέσει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων με την ανάλογη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό αλλά και στις εταιρείες του κλάδου. Ο Όρμπαν επανεξελέγη ως πρωθυπουργός τον Απρίλιο και μένει τώρα να φανεί εάν θα συνεχιστεί να ισχύει το πλαφόν στις τιμές των καυσίμων το οποίο κανονικά λήγει στις 15 Μαίου.

Καίνε οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού έχουν σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών καθώς ο πόλεμους στην Ουκρανία απειλεί να αλλάξει ολόκληρο τον ενεργειακό χάρτη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία ήταν μέχρι τώρα εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία. Πλέον το πετρέλαιο μπρεντ έχει φτάσει ούτε λίγο ούτε πολύ τα 112 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό έχει σκαρφαλώσει στα 109 δολάρια τα βαρέλι. Οι μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια αποτελούν το βασικό λόγο για το ράλι του πληθωρισμού στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς προκαλούν με τη σειρά τους απανωτές αυξήσεις στο καλάθι βασικών προϊόντων που χρειάζονται τα νοικοκυριά.




Το ράλι του πετρελαίου Brent

Το ράλι του πετρελαίου Brent

Πηγή: Bloomberg

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.